Nike lanserer i disse dager en ny Roshe-modell, Rose Two Flyknit, igjen etter kun-det-nødvendige-prinsippet. Les eksklusiv Q&A med designeren her. 

LES OGSÅ: Adidas gjør avfall til løpesko

Fleksibilitet er ikke alltid synonymt med komfort, det er mer innviklet enn som så, mener Dylan Raasch, designeren av Nike Rosche Two og forgjengeren Nike Rosche One, sneakersmodellene som introduserte kun-det-nødvendige-prinsippet som dissikerte sneakersen til dens primære elementer og deretter raffinerte dem. Men hva er det viktigste når det kommer til komfort? Hvordan testes det? Og hva er egentlig den perfekte sneakersen? Les eksklusiv Q&A med designeren her. 

Sett fra et designståsted – hvilke aspekteter eller objektive hensyn tar du i forhold til komfort? Når du ser på en sko, hva er det du tror vil tilføre komfort eller som du vil skape for nettopp å oppnå nettopp det? 

– Jeg tror det finner tre slike aspekter. Den ene er en underfoot-komfort. Det er på en måte en selvfølge, sålen og yttersålen. Den andre øvre komfort. Det er kanskje opplagt, men vi ønsker å vite akkurat hvordan fottøyet samhandler med toppen av foten din. Og den tredje er den nyeste, den vi ser på hele dagen, nemlig langvarig komfort.

Så underfoot, øvre komfort og nå altså også langvarig komfort?

– Ja – langvarig komfort. Det er liksom er mer helhetlig pakke av de to overnevnte. Vi har sett på hvordan føttene forandrer seg når man er på beina hele dagen. Pluss temperaturendringer som skjer når føttene blir varme. Resultatet er en sko som gir pusteevne og stretch, og som jobber med foten hele dagen.

Så hvordan bedømmer du og teamet ditt komfort utover å bare teste det? Hvordan bedømmer dere om dere har lykkes?

– Aller først tester vi selvsagt skoen, noe som gir direkte tilbakemelding. Jeg mener, rent bortsett fra at vi selv tester den, bruker vi også både vitenskap og teknikk for å kartlegge hvordan skoen vil reagere med foten. Måten yttersålen er laget på tar utgangspunkt i våre erfaringer både fra NSRL og flere år med Nike footwear-innovasjoner. De uthulede vaffelmønstrene på yttersålen fungerer som et stempel som gir større støtdemping. Ved å gjøre dette og deretter legge til det rette nivået av “mykhet” snakker vi rett og slett om en vitenskap.

I din karriere så langt, hvordan har ditt syn på komfort endret seg?

– Vel, jeg tror det går tilbake til ideen om denne langvarige komforten. I utgangspunktet var det sånn at; “Wow, den skoen er komfortabel”. Så går du rundt i New York i åtte timer, og da er den kanskje ikke like komfortabel lenger. Jeg tror det handler om å sette på prøve det faktum at våre kunder går tilsvarende et maraton i uka. Vil du kunne gå mange kilometer i byen med den? Vi må liksom se på det store bildet her.

Det er på mange måter et slags skifte for hele teamet og for alle egentlig å vurdere den langsiktige holdbarheten og komforten fremfor bare den umiddelbare, “Åh, hvordan føles den på foten min akkurat nå?”

– Absolutt. Jeg tror det er litt sånn alle tenker. Du vet, du er i butikken og prøver skoen på, og din første reaksjon er liksom målestokken for hvordan du tenker at føttene dine alltid skal ha det i den skoen. Det handler ikke bare om komfort, det er faktisk mye mer komplisert enn som så. Vi jobber for å få til den perfekte balansen mellom stabilitet, støtte og demping. Hvis føttene dine føles bra etter en helt crazy dag, da har vi gjort jobben vår.

ROSHE_TWO_FLYKNIT_GIF_800x800_original ROSHE_TWO_MENS_original ROSHE_TWO_FLYNIT_MENS_original