Tirsdag kveld ble Oslo Runway sparket i gang med moteprisen Bik Bok Runway Award, der fem up and coming norske designere fikk vise frem sine kolleksjoner. Vi tok en prat med vinneren Anne Karine Thorbjørnsen om merket, moteprisen og veien videre. 

LES OGSÅ: Dette mener norske motepersonligheter om Oslo Runway

VINNER: Designer Anne Karine Thorbjørnsen stakk av med Bik Bok Runway Award under Oslo Runway.

VINNER: Designer Anne Karine Thorbjørnsen stakk av med Bik Bok Runway Award under Oslo Runway.

Tidligere denne måneden ble det kjent at Bik Bok og Oslo Runway lanserer motepris for å inspirere flere til å satse på mote. Premien består av 100 000 kroner til produksjon av ny kolleksjon eller bestilling av varer til salg, samt en visning under Oslo Runway februar 2017.

Av de fem nominerte var det Anne Karine Thorbjørnsen som ble utnevnt til vinner av juryen bestående av ELLE-redaktør Signy Fardal, ELLEs moteredaktør Petra Middelthon, billedkunstner Maria Brinch, kreativ direktør i Bik Bok Camilla Skavern og konstituert Costume-redaktør Randi Helene Svendsen.

“Det betyr masse å vinne en slik pris, det er veldig fint å bli sett og det gir en mulighet til å ta steget videre. Jeg gleder meg bare til å vise mer og bli bedre”, sier Anne Karine Thorbjørnsen til VIXEN etter visningen tirsdag kveld. 

Anne Karine startet sitt selvtitulerte merke rett etter hun fullførte sin MA på moteskolen Central St. Martins i London i 2012 – noe som viste seg å være en god idé.

“Det føles fantastisk. Jeg er veldig glad nå, tiden frem mot visningen har vært veldig busy – hektisk, men morsom. Det blir jo alltid veldig mye jobbing og lite søvn.”

Men den harde jobbingen lønte seg – i tillegg til pengepremien og Oslo Runway-visning, får vinneren av Bik Bok Runway Awards også en egen mentor hos Bik Bok om hun ønsker. Dermed er det enda mer rom for Anne Karine å utvikle merket.

“Opp frem til den forrige kolleksjonen var det viktigste for meg å bli kjent med mitt uttrykk som designer, så da var det ikke så viktig for meg å tenke produkter, men heller det estetiske uttrykket. Nå føler jeg virkelig at jeg kjenner det, så det er mye mer spennende å formidle det over i faktiske produkter. Jeg er ikke i denne bransjen for å selge masse klær, selvfølgelig vil jeg selge fordi det betyr at folk liker det jeg gjør, men min identitet må ligge i det – ellers er det ikke noe poeng”

Hva er planen videre? 

“Det er bare å fortsette – det var alltid planen, men nå kan det kanskje faktisk skje at man kan gå litt mer utover og ikke bare i det små hele tiden. Så fortsette opp og prøve å bli større.”

LES OGSÅ: Oslo Runway inntar Oslos nye storstue

Blant jurymedlemmene som var med på å kåre vinneren var konstituert Costume-redaktør Randi Helene Svendsen. Hun spår en lys fremtid for Anne Karine og mener ikke minst det er på høy tid at Norge legger til rette for å løfte unge designere opp og frem.

“Først må jeg si at alle fem var veldig verdige nominerte. De er alle på forskjellige steder i karrieren sin, men alle hadde veldig gjennomførte og fine kolleksjoner. Vi falt på Anne Karine fordi vi følte hun hadde en kolleksjon som var gjennomført og gjennomarbeidet – hun har en klar visjon for designet sitt. Vi følte det var riktig å gi henne denne prisen også på dette tidspunktet fordi det er kanskje det lille ekstra hun trenger for å gi henne et ekstra løft i karrieren”, sier Randi til VIXEN.

“Hun har fantastisk fine detaljer, spennende tekstilvalg, det er så gjennomført og gjennomtenkt – det er kommersielt, men også innovativt og edgy, og ja – den har liksom alt. Vi synes hun har veldig spennende visjoner for merket sitt”

Hva har en slik pris å si for unge designere? 

“Jeg synes jo denne prisen er et veldig godt initiativ og veldig riktig. Jeg føler norsk design generelt trenger å løftes opp og frem. Oslo Runway er jo en viktig del av det, men også denne prisen som kan gi masse råd og veiledning i forhold til produksjon og markedsføring og den typen ting som er en stor del av businessen. Designprosessen er selvfølgelig viktig, men man må jo også nå ut til folk, så jeg håper og tror at hun vil ha stor glede av denne premien.”

LES OGSÅ: 6 gode grunner til å glede seg til den nye, norske moteuka

Markeds- og innkjøpsdirektør i Bik Bok, René Høgsted, gleder seg til å snakke med Anne Karine om planene fremover, og håper prisen kan bidra til å vise frem unge designere.

“Det har hele tiden vært vårt ønske å skape en plattform for unge talenter. Så vi fant de fem største talentene som bobler nå og ønsket å gi dem en plattform til å vise seg frem og bli synlige. Også kan vi bidra med å skape en mulighet til å bli synlige ved å dele dem i våre sosiale kanaler og vise dem på vår hjemmeside. Vi er veldig spent på fortsettelsen og å sette oss ned med vinneren og finne ut hva hun ønsker seg og hva hun drømmer om. Det blir spennende å snakke med henne – til nå vet vi hvertfall at det er en fantastisk kolleksjon”, sier René til VIXEN.

Bik Bok og Oslo Runway vil også fortsette samarbeidet for å plukke opp lovende designere.

“Vi har sagt vi blir med på dette i tre år og vi håper på å få noen stjerneskudd frem – så det blir veldig spennende fremover.”

LES OGSÅ: Mote møter kunst på Oslo Runway