Tirsdag kveld er Top Model igjen å se på norske skjermer, denne gangen med modeller og jury fra Norge, Sverige og Danmark. Til forskjell fra tidligere sesonger, er fokuset denne gangen på å representere et større mangfold kroppsfasonger og å fremme et sunnere skjønnhetsideal. Vi tok en prat med den norske programlederen Janka Polliani om viktigheten av et nytt fokus i motebransjen.

LES OGSÅ: Slutt for America’s Next Top Model

Janka Polliani har gjort seg godt kjent i motebransjen med bloggen Polliani, som skodesigner for Sapatos og ikke minst front row og som yndet objekt hos streetstylefotografer på de internasjonale moteukene. Og med lang erfaring i motebransjen, vet hun hvor stort presset kan være både i motebransjen og i bloggverden.

Hva gjorde deg interessert i jobben som programleder for Top Model?

“Det å få lov til å være programleder for en så stor produksjon som Top Model er jo veldig gjevt. Programmet vises i hele tre land. Med en passion for fashion og et brennende hjerte for at kvinner skal få lov til å være kvinner var dette en unik mulighet for meg.”

Hva kan vi vente oss av programmet?

“Det kommer til å være følelser, masse følelser, overraskelser og en god dose drama. To ganger i uken kan du se programmet på Fem.”

Hva har du lært gjennom innspillingen?

“Jeg gikk inn i jobben med åpne armer, jeg har blitt tryggere på meg selv, min kompetanse. Jeg har lært vanvittig mye av de fine gjestedommerne som har vært innom programmet, i det hele tatt har jeg også hatt en stor læringskurve under sesongen.”

Hvordan er det å sjonglere blogg, programlederjobb, familieliv og alt som hører med?

“Jeg har sagt det tidligere, dette er en fantastisk jobb der jeg kan styre hverdagen min ganske som jeg vil. Men, det er mye jobb. Under innspillingen var jeg tidvis alene med barnevakt som tok seg av barna mens jeg jobbet, men jeg tok over mammarollen igjen når jeg var ferdig med arbeidsdagen min, jeg lagde middag og la de, før jeg satte meg ned og leste manus til neste dag. Oppi det hele var det blogg. Jeg skal innrømme at det til tider var riv ruskende galskap og jeg ikke følte jeg klarte å strekke helt til. Men, nå gleder jeg meg vel egentlig bare til å se alle episodene med pute foran ansiktet.”

Hva er du oppmerksom på å formidle som motepersonlighet med egen blogg?

“Jeg tror det er viktig å vise hvem jeg faktisk er! Jeg liker ikke å lage et glossy bilde av meg selv – what you see is what you get.”

Hva tenker du om hvordan bloggere med stor innflytelse påvirke unge?

“Jeg har selv signert Sunn Fornuft-plakaten og synes det er et viktig tiltak. Jeg hadde selv som ung spiseforstyrrelser og vet hvor lett det er å bli påvirket av alt det “perfekte”, så jeg synes dette er et skritt i riktig retning.”

Hvilke tips har du til unge som vil inn i motebransjen?

“SMIL! Du kommer langt med å være hyggelig – og det vil folk huske deg for. Bruk nettverket ditt og har du null nettverk, lag ditt eget. Vær vågal og vis bransjen at du har lyst til å komme deg opp og frem. Ta kontakt med de du har lyst til å jobbe med, hvem vet hva det kan føre til?”

Programmet fokuserte på curvy jenter – tror du dette kommer til å være toneangivende for moteverden?

“På catwalken verden rundt har vi sett en endring ved at det er blitt brukt flere curvy modeller – så ting er i ferd med å endre seg. Men, jeg synes vi skal slutte å fokusere på størrelser. Det ville jo vært fantastisk om modeller ble booket uavhengig av størrelser og at vi kan se skjønnhet i mer enn det som er blitt modell-norm.”

Stadig fler designere og motehus går nye veier for å finne modeller, ambassadører og ansikt utad som kan utfordre de tradisjonelle skjønnhetsidealene – hva tenker du om det? 

“Jeg synes det er fantastisk med mangfold i motebransjen, når det er sagt synes jeg at barn skal få være barn (ref. Acne-kampanjen – der sjefsdesigner Jonny Johansson brukte sin 11 år gamle sønn som modell), for meg personlig er det ikke inspirerende når barn viser kvinnemote.”

Hva kan vi vente oss videre fra deg? 

“Det skjer mye spennende i høst, men sorry folkens – det er jo også sånn at denne bransjen er full av hemmeligheter. Men, dere blir ikke kvitt meg med det første med Top Model rullende på skjermen i tre land ut november.”