Gavesett hører julen til, og det er australske Aesop som står bak sesongens kanskje aller fineste i samarbeid med den norske illustratøren Bendik Kaltenborn.

Pursuits of Passion er navnet på gavesettene som hyller seks naturvitere anerkjent for sine verk og illustrasjoner. Fellesnevneren er besettelse, eksentrisitet og et verdifullt, nytenkende talent, og settene har fått morsomme navn som Den standhaftige samleren og Den fryktløse herre inspirert av blant annet den første kvinnelige geologen på slutten av 1700-tallet. Bak illustrasjonene på gaveeskene står den norske illustratøren Bendik Kaltenborn hvis illustrasjoner også skal pynte opp nettsiden til det australske skjønnhetsmerket frem mot jul.

Gratulerer med kult oppdrag for Aesop! Hvordan var det å lande et såpass stort internasjonalt oppdrag for en kunde som Aesop?

– Takk! Det var gøy, jeg fikk en telefon fra New York-kontoret deres en dag jeg faktisk satt og illustrerte Æsops fabler for Anne B. Ragde, så det var jo litt corny med dobbel dose Aesop!

Hva var ditt forhold til Aesop fra før?

– Jeg dro kjensel på logoen, utover det hadde jeg ikke noe særlig kjennskap til de. Men jeg har jo skjønt underveis i prosessen og særlig i ettertid at de har en høy stjerne hos veldig mange.

Hvordan var briefen fra Aesop versus kunstnerisk frihet?

– Briefen var på 24 sider og skreddersydd til meg med masse referanser til tidligere ting jeg har gjort samt tekster om hver karakter i kampanjen skrevet av en innleid forfatter. Det var en helt sinnsykt bra brief, men samtidig var det viktig at jeg fikk lit armslag og at jeg satt mitt personlige preg på det. De var rett og slett helt fantastiske å jobbe med, veldig kule og avslappa folk.

Fortell litt om illustrasjonsprosessen fra idé og brief til ferdig produkt? 

– Det var en lang, men ganske lineær prosess uten for mye fram og tilbake. Mye takket være den gode briefen, i tillegg til en del møter, fikk jeg godkjent alle tablåene på første skisse, men derfra var det en veldig lang og pirkete tegneprosess med mye research og detaljer. På akkurat rentegningsbiten kunne jeg ønsket meg et lite team, for det ble en ganske omfattende tegnejobb for én person, men samtidig er jeg så kontrollfrik at jeg neppe kunne overlatt en eneste strek til noen andre.

Portrett av Bendik Kaltenborn: Jimmy Linus.

Aesop

aesop-gift-kits-2016-2017-persistent-collector-illustration-c aesop-gift-kits-2016-2017-avid-explorer-illustration-c aesop-gift-kits-2016-2017-intrepid-gent-illustration-c aesop-gift-kits-2016-2017-intent-observer-illustration-c aesop-gift-kits-2016-2017-impassioned-wanderer-illustration-c aesop-gift-kits-2016-2017-constant-gatherer-illustration-c