Tirsdag er det klart for sesongens utgave av den nye, norske moteuka, Oslo Runway der både etablerte og mer up and coming-designere skal vise frem sine kolleksjoner foran innkjøpere, presse og både norske og internasjonale influencere. VIXEN har allerede snakket med Oslo Runway-sjef Ditte Kristensen og ikke minst med motefolket om deres forventninger, men hva tenker designerne selv dagen før dagen. 

LES OGSÅ: Her er hele programmet for Oslo Runway

Elisabeth Stray Pedersen

Hvordan er nervene før den store dagen?

– Jeg er selvfølgelig spent på hva folk synes. Men nå har jeg vært igjennom noen runder, så da blir det mer kun fysisk stress. Jeg prøver å ha innstilling til en slik prosess at man gjør et forsøk og prøver ut en idé. Enten lykkes man eller ikke, og den usikkerheten skal være der, det er en naturlig del av å være en designer. Hvert prosjekt er en reise, og man lærer noe nytt og utvikler seg på ulike plan hver gang. Så er det selvfølgelig et stort mål og håp at det man lager er relevant og treffer.

Er alt på plass, eller gjenstår mye fremdeles?

– Vi er relativt i god rute, men det er alltid noen justeringer mot slutten- noen plagg skal syes, andre skal justeres etter innprøvning. Ellers er det mye praktisk som skal organiseres.

Kan du fortelle litt om den nye kolleksjonen – hva får vi se?

– Jeg ønsket å lage en kolleksjon som forsterker høydepunktene i hverdagen. Jeg har alltid elsket det uventede, hverdagseventyrene. Å møte noen du ikke forventet, nye opplevelser og oppdagelser, nye mennesker. Livet er surrealistisk og livet kan by på overraskelser. Man må ta vare på de fine øyeblikkene- og det man setter pris på når du har det. Plaggene passer inn i hverdagslivet, men med detaljer som gir noe ekstra til looken. Jeg har valgt flotte stoffer i ull fra lokale produsenter, og flott silke som passer i day-to-evening-garderoben til den moderne kvinnen.

Veronica B.Vallenes

Er alt klar for visningen på tirsdag – og hvordan er nervene?

– Ja, nå begynner alt å bli klart, og vi gleder oss veldig! Selvfølgelig er det nerver, det er alltid spennende å vise frem kolleksjonene og se hvordan de blir mottatt.

Hva kan vi forvente oss av kolleksjonen og visningen denne gangen?

– Et viktig stikkord for kolleksjonen er fransk chic, og vi har en overraskelse til visningen som vi ikke vil røpe for mye om i forkant.

Du fortsetter å vise under Oslo Runway til fordel for København som du tidligere fokuserte på, hva er grunnen til det?

– Jeg synes det er utrolig positivt at Norge endelig har fått en seriøs plattform å vise frem mote på, og det er noe jeg helt klart vil støtte opp om og være med på å bygge opp. Det er viktig for norsk mote, og jeg håper at norske politikere snart ser hvilket stort potensiale det er i norsk mote.

Cathrine Hammel

Har du nervene under kontroll før den store dagen?

– Kolleksjonen og visningen er under kontroll, nervene så som så.

Er alt på plass eller gjenstår fortsatt noen detaljer? 

– Kolleksjonen har vært klar siden vi viste den i Paris i januar. Nå er det bare små tilpasninger til modellene som går showet som står igjen.

Hva har inspirasjonen din vært for denne kolleksjonen? 

– Inspirasjonen denne gang har vært den mexikanske arkitekten Luis Barragan, og hans spesielle fargekombinasjoner. Formene er inspirert av kossakenes tradisjonelle kostymer.