Lindex fortsetter med sine Tomorrow-kolleksjoner i samarbeid med Swedish School of Textiles. Som både danske Designers’ Nest og norske Bik Bok Runway Award som ble avholdt første gang under fjorårets Oslo Runway er målet å støtte og løfte frem nye designere i etableringsfasen. Denne gangen var det estiske Evelin Kägo som ble kåret til vinner av Lindex Award for beste designidé. Hun får i tillegg til et stipende på 50 000 svenske kroner muligheten til å skape en unike kolleksjon i samarbeid med kleskjeden. Resultatet er Tomorrow by Evelin Kägo, en kolleksjon bestående av fem unike plagg som lanserer i utvalgte butikker i både Norge, Sverige, Finland, Storbritania, Estland, Tsjekkia, Slovakia og online.

Gratulerer som vinner av Lindex Award! Hva betyr denne seieren for deg?

– Denne seieren betyr mye. Den ga meg erfaring med å jobbe med kolleksjoner i en større skala ved å være en del av produksjonen helt fra starten og den gir meg muligheten til å introdusere designet mitt til et langt større publikum.

Hvordan og når begynte interessen din for klesdesign?

– Jeg var veldig ung første gangen jeg ble trukket mot klær. Bestemoren min var skredder og vi hadde hauger av tekstiler hjemme. Jeg husker at jeg lekte og draperte stoffene rundt midjen og skuldrene mine, og at jeg speilet meg for å se hva slags former og fasonger stoffene lot meg lage. Bestemoren min lærte meg om mønsterelementer, og det var så inspirerende å se arbeidene hennes. Hun var på mange måter avgjørende i valget mitt om å bli motedesigner.

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Designet mitt er nyskapende, dristig, moderne, lyst og kunstnerisk.

Hva ønsker du å uttrykke med Tomorrow-kolleksjonen?

– Jeg håper å kunne inspirere folk til å bruke lyse farger og mønstre gjennom en nyskapende tilnærming. De overlappende og gjennomsiktige plaggene kombinert med bevegelsene til den som bruker klærne kan lage mønsterbevegelse og dybdeillusjon i plaggene. Med denne kolleksjonen ønsker jeg å fremsette en idé om plagg som kan reagere visuelt og skape en kommunikasjon med publikum ved å kontinuerlig vise samspillet som ville blitt vist visuelt og ved å invitere bæreren til å materialisere sine bevegelser.

 

Hvor går veien videre og hvor er du om fem år?

– Jeg sikter meg mot et vellykket prosjekt som kan introdusere designet mitt til et langt større publikum og som vil åpne opp for nye samarbeidsprosjekter. Jeg har høye mål og forventninger for karrieren min. Om fem år forventer jeg å være grunnleggeren av et vellykket internasjonalt motemerke. Jeg har lyst til å kombinere innovasjon med estetikk og gjøre det til en anvendelig form.

Hva inspireres du av og hvorfor?

– Tomorrow by Evelin Kägo vokste ut fra masteroppgaven min ‘Color perception’ som utforsket forholdet mellom strikkede og trykkede gjennomsiktige tekstiler, ved å fokusere på hvordan farger visuelt påvirker hverandre og tekstilenes visuelle sammenslåingseffekt, der bevegelse mellom tekstillagene og/eller den som ser på plagget sin bevegelse mot plagget ville lage en uventet farge, mønsterillusjoner og bevegelser. Inspirasjonen kommer fra det jeg har satt meg som mål, arbeidsprosess og testing av idéer.

Hvilket av de fem plaggene i kolleksjonen er din favoritt?

– Alle plaggene ligger nærme hjertet mitt. Det er en liten kolleksjon med et stort mangfold i materialer, farger og former. Likevel, kjolen med de gjennomsiktige lagene er et nøkkelelement i kolleksjonen, da den representerer idéen om mønsterbevegelse og illusjonseffekt i plagg.

Du er fra Estland, men har åpenbart truffet en nerve innen svensk moteindustri. Hva tror du er grunnen til det?

– Jeg tror at innovativ tilnærming til å bruke farger, grafiske mønstre og tekstillag i klesdesign som skaper visuelt uventede mønsterillusjoner er det som har vunnet hjertene deres.