Det er ingen tvil om at den utenlandske nysgjerrigheten på norsk ungdomskultur er sterkere enn noen gang. Takket være NRK og serieskaper Julie Andem, står Oslo i spotlighten og er plutselig en by alle vil besøke på bakgrunn av SKAM-suksessen. Serien er foreløpig vist i Danmark, Sverige og Island, i tillegg til å være solgt til USA. To ganger i uken kan du nå dra på SKAM-safari i Oslos gater.

Bonus! Se islandske ungdommer som snakker norsk med hverandre nederst i saken.

Dette er SKAM-safari

SKAM-safari er en guidet vandring som tar deg med til alle de viktigste stedene fra SKAM, inkludert Hartvig Nissen skole, broen der Noora og William kysset for første gang, Nooras blå dør, Sagene kirke og den ikoniske benken fra sesong 3. Den varer i mellom to til tre timer, og viser deg også hvor du kan ta en kaffe på Kaffebrenneriet på Sagene (Isak og Evens kaffested) og kjøpe Nooras favorittfiskekaker i Mathallen.

nettsidene til Skam-safari (som ikke overraskende har dansk domene, antagelig for å øke tilgjengeligheten for nabofansen?) finner du reservasjonsskjema, kalender med oversikt over kommende safarier, bilder fra Instagram, samt en lovnad å bli guidet av ekte, unge Osloboere som gir sine beste tips for do’s og don’ts i Skamland.

LES OGSÅ: Bloggere kaster seg på SKAM-trenden

Kaster ut ivrige danske turister

Det er med andre ord tydelig at SKAM-feberen i Skandinavia fortsatt lever i beste velgående. I skrivende stund har den lukkede Facebookgruppa Kosegruppa DK 40.000 medlemmer og rektor ved Hartvig Nissen skole, Hanna Norum Eliassen, forteller til Radio24 at fans har møtt opp utenfor klasserommene i håp om å møte skuespillere fra serien.

– Lærerne har fått beskjed om at hvis de ser uvedkommende i bygningen, skal de høflig be dem om å gå ut. Vi prøver å få en alminnelig hverdag til å fungere, og det er litt uheldig at våre elever kommer ut av klasserommet og blir møtt av danske turister, sier hun.

Fansen reiser fra Spania

Skryten fra fansen som har vært på SKAM-safari lar ikke vente på seg, og på nettsiden er det postet tilbakemeldinger fra de som har vært med. “Vi hadde gleden av å oppleve Nina som vår guide. Jeg kan egentlig ikke anbefale det nok hvis du er en SKAM-fan. Nina vet alt om serien. Denne guidede turen var høydepunktet på miniferien vår”, skriver Ester (31) fra Danmark.

“Jeg ble interessert i SKAM-safarien sekundet jeg hørte om det, og det var virkelig verdt det. Jeg hadde det så gøy med å snakke om ting som hadde skjedd der og der, i tillegg til å gjenskape noen av scenene. Det er også en gyllen mulighet til å besøke steder i Oslo som man ikke hadde besøkt ellers, så jeg vil varmt anbefale denne guidede turen til alle som ønsker å se byen”, skriver spanske Paula (21).

Hvem blir hovedpersonen i sesong 4?

Det er knyttet stor spenning til hvem som føyer seg inn i rekken etter Eva, Noora og Isak og blir hovedperson i sesong 4. Fansen har spekulerert vilt etter at Ulrikke Falch, som spiller Vilde i serien, skal ha postet et bilde med teksten “Jeg er hovedpersonen i sesong 4” på Instagram, en tekst hun senere endret til “4”. Skulle det imidlertid vise seg at Vilde ikke blir hovedpersonen, er det i følge en avstemning Sana som er den mest populære kandidaten.

Hva som skjer i sesong 4 er fortsatt et mysterium. Det er ikke kjent når og hvor innspillingen finner sted, men i følge NRK skal SKAM være tilbake på skjermen våren 2017.