Onsdag kveld er det duket for Urørtfinalen 2017, musikkkonkurransen som sparker i gang by:Larm som i år arrangeres for tyvende året på rad. I løpet av tre dager byr festivalen på ikke mindre enn 247 konserter fordelt på 17 av Oslos barer og scener. VIXEN tok en prat med et utvalg mote- og kulturprofiler om deres forventninger til årets by:Larm.

Julie Bergan, artist

Hva slags forhold har du til by:Larm?

– Jeg har vært på by:larm og opplevd utrolig mange kule konserter tidligere og synes at det er veldig gøy at det er rom for en slik festival midt i Oslo sentrum i en sesong der det ellers ikke er så mye som skjer.

Hva gleder du deg mest til å se?

– Det er utrolig mange artister jeg gleder meg til å se, men jeg gleder meg like mye til å oppleve nye artister som jeg kanskje aldri har hørt om. Dette er en stor del av sjarmen til by:Larm og andre festivaler, at du har muligheten til å få med deg så mye på så kort tid, og at du plutselig har et nytt favrittband som kanskje var helt ukjent for deg bare timer før.

Hva er ditt beste by:Larm-minne?

– Svenske Lorentz som spilte på festivalen 2015. Jeg hadde fått øynene opp for ham et per uker før festivalen og det å få se ham live to ganger på så kort tid var en fantastisk opplevelse.

Hvem bør vi se opp for i år?

– Jeg tror Mugisho kommer til å overraske mange og jeg gleder meg skikkelig til å se konsertene hans selv.

Hvordan ser en perfekt by:Larm-dag/kveld ut for deg?

– At det er fint vær, og ikke for kaldt, at mine egne konserter går bra og at jeg rekker å se alt det andre som jeg har et ønske om å se – pluss litt til. Såklart er det også perfekt med god stemning fra folk, at alle er positive og glade og at jeg får drikke ubegrenset med Pepsi Max!

Hvorfor er by:Larm viktig?

– Jeg synes by:Larm er viktig fordi det er så mange nye artister som får en stor sjanse til å vise hva de driver med til et musikkinteressert publikum. Generelt synes jeg by:Larm, på lik linje med andre festivaler, er viktig fordi det sprer musikk og glede!

Martin Danielle, CLMD

Hva slags forhold har du til by:Larm?

– by:Larm betyr veldig mye for meg! Det var på en måte der CLMD gjorde sitt inntog på det norske markedet for første gang i 2012! Så veldig mye gode minner fra den tiden! by:larm er generelt viktig for norsk musikk og det beste stedet å oppleve ny, god musikk.

Hva gleder du deg mest til å se?

– Definitivt Frida Sundemo! Jeg var så heldig å få jobbe med henne like før jul. Rå artist med et rått talent.

Hva er ditt beste by:Larm-minne?

– Det må ha vært å spille to ganger der i 2012! Men foruten om det, var det å se et av mine favorittband, GusGus, i teltet! Det var sinnsykt bra!

Hvem bør vi se opp for i år?

– Frida Sundemo, Kjartan Lauritzen, Amanda Delara og Ine Hoem! Det nye albumet til Ine er utrolig bra og jeg gleder meg til å høre låtene live. I tillegg skal min kjære venn Andreas Schuller holde foredraget “Secrets of The Songwriters” som alle bør få med seg. Ikke fordi han har skrevet låter for Justin Bieber, Jason Derulo, Jessie J og Pitbull, men fordi han har en unik fortellermåte og jeg garanterer at det blir underholdende!

Hvordan ser en perfekt by:Larm-dag/kveld ut for deg?

– Gode foredrag, god mat, enda bedre konserter og et legendarisk afterparty på secret location.

Hvorfor er by:Larm viktig?

– Fordi det en enormt viktig plattform for alle i musikkbransjen. Man samles om fellesnevneren: musikk! Og som ung artist får man muligheten til å opptre på scener og foran publikum man vanligvis ikke får. By:Larm kan være et springbrett for mange, både artister og andre i bransjen.

Janne Monsen Tveit, 730-redaktør

Hva slags forhold har du til by:Larm?

– by:Larm og jeg har et veldig godt forhold! Det første året skjønte jeg ikke at det alltid blir stappa på de minste scenene leeenge før konserten starter, men jeg har lært nå. (Tror jeg.) Kom tidlig!

Hva gleder du deg mest til å se?

– Sigrid, Amanda Delara og Kjartan Lauritzen er tre av nykommerne jeg har hørt aller mest på det siste året, så det blir sykt stas å se dem live. Jeg gleder meg også til å se Emma Jensen i Urørt-finalen! Og så blir det jo gøy å se hva Cashmere Cat og Astrid S finner på i Jakob kirke.

Hva er ditt beste by:Larm-minne?

– Cezinando på John Dee i 2015! Husker at han hadde på seg Pokémon-belte og slang seg rundt på scenen som en snill Slenderman. Helt koko dritbra. Cez er den eneste artisten jeg har sett to ganger i løpet av samme by:Larm.

Hvem bør vi se opp for i år?

– Åh, det er så mange! Men av de som ikke allerede er nevnt og hypet herfra til himmelen: Oslo-rapperen Adam Ezzari, Amanda Tenfjord fra Sunnmøre, bergensrapperen Myra, den finske pop-senasjonen Alma og den amerikanske stjerne-låtskriveren Tayla Parx.

Hvordan ser en perfekt by:Larm-dag/kveld ut for deg?

– Starter dagen med en tur innom debattene og foredragene, før jeg sniker til meg litt øl og taco på et av by:Larm-vorsene. Så går jeg på konserter som klaffer uten at jeg går glipp av nooooe, før jeg kjøper en vegan-meny hos Max og setter snuten hjemover.

Hvorfor er by:Larm viktig?

– Kjedelig svar, men først og fremst fordi mindre etablerte artister får en unik mulighet til å vise seg frem for bransje, presse og publikum. Og dét to ganger i løpet av samme festival. Som musikkinteressert er det viktig fordi konsertene er korte, så du rekker sjeldent å bli lei før du spretter videre til neste. Hvis jeg bare skulle dratt på én festival i år, så hadde det blitt by:Larm.

Ida Elise Eide Einarsdóttir, VIXEN-redaktør

Hva slags forhold har du til by:Larm?

– Det er noe helt spesielt med festivaler midt i byen, slik som både Øya og by:Larm. Det blir liksom en helt egen stemning. Den husker man. I tillegg har jeg opplevd mye god musikk på nettopp by:Larm, og ikke minst oppdaget nye artister.

Hva gleder du deg mest til å se?

– I år får jeg dessverre ikke med meg festivalen, men jeg skulle gjerne fått med meg både Okkultokrati, Sandra Kolstad, Julie Bergan, Astrid S, Cashmere Cat, Blood Command, Viagra Boys og selvsagt Sigrid – åh, det kommer til å bli så bra!

Hva er ditt beste by:Larm-minne?

– Da jeg først flytta til Oslo, og var på by:Larm for første gang. Det var på mange måter en slags identitetsmarkør for meg, både musikalsk, kulturelt og sosialt.

Hvordan ser en perfekt by:Larm-dag/kveld ut for deg?

– Enkelt! Foredrag, konserter, øl, street food og gode venner.

Hvorfor er by:Larm viktig?

– Av flere grunner. Både for artistene selv som får mulighet til å vise seg frem for både publikum, bransje og presse. For bransjen – det være seg plateselskaper, musikkjournalister, bookere og så videre – med både foredrag, konferanser og konserter. Og for publikum selvagt som får mulighet til å se sine favoritter, og ikke minst oppdage nye. Også er det viktig for OSLOVE, generelt. Vi trenger et arrangement som by:Larm i byen vår. At det i år arrangeres for tyvende gang er vel et bevis på nettopp det.

Astrid S, artist

Hva slags forhold har du til by:Larm?

– by:Larm var hvor jeg hadde min første konsert med mitt eget band og egne låter. Jeg hadde det også kjempegøy i fjor da jeg ikke spilte men bare var “publikum”. Det er kult hvordan man bare kan gå forbi et telt helt tilfeldig og oppdage sin nye favorittartist.

Hva gleder du deg mest til å se?

– Jeg gleder emg veldig til å se roomien min, Julie Bergan, og Sigrid! Jeg har hørt alle Julies nye låter (de er dødsbra!!!), men ingen av Sigrids. Så det blir spennende!

Hva er ditt beste by:Larm-minne?

– Det tror jeg må ha vært i fjor. Det var så gøy å løpe rundt fra konsert til konsert, drikke øl, henge med venner og danse til bra musikk. Men jeg har på følelsen at konserten jeg spiller i Jakob kirke vil bli mitt beste by:Larm-minne.

Hvordan ser en perfekt by:Larm-dag/kveld ut for deg?

– Masse bra musikk, en god burger, mine beste venner og fint vær! Og så er det ekstra kult om man oppdager en ny artist eller et band eller en låt som gjør deg kjempeinspirert. Jeg husker jeg fikk skikkelig kick av å se Dagny i fjor for eksempel. Det var gøy!

Hvorfor er by:Larm viktig?

– Jeg tror det er viktig at nye artister får en plattform å vise seg frem på hvor det er bransjefolk/produsenter/låtskrivere, noe by:Larm gir dem (og meg). Det er ikke alltid lett å nå ut gjennom en mail eller en sms. Du har sjansen til å overbevise, og å få litt sceneerfaring. det er også noe helt annet enn å holde en vanlig konsert. Jeg tror publikumet på by:Larm er mer åpent for noe som er litt annerledes, og også nye låter. Det gir artisten mer spillerom. Jeg synes i alle fall det er gøy å ha den friheten, og gleder meg skikkelig til torsdag!