Du har sikkert hørt navnet hennes allerede. Den svenske modellen Sabina Karlsson har nemlig figurert, ikke bare foran kameraet, men også til tider mye i media. Nå er hun aktuell som et av ansiktene i Lindex’ nye vårkampanje. VIXEN fikk et eksklusivt møte med henne i forbindelse med opptakene til kampanjen i Cape Town, Sør-Afrika. 

Vi møter Sabina i et stort arkitekttegnet hus med utsikt over store deler av den sør-afrikanske hovedstaden. Det gløder av den 28 år gamle modellen – ansiktet er dekket av delikate fregner og det gylne rødbrune håret krøller seg nedover overkroppen. Hun er fløyet ned hit fra New York, der hun for tiden bor, for å være fotoshootens midtpunkt.

– Det er utrolig gøy å jobbe for Lindex, først og fremst fordi det er kult å være modell for et svensk selskap som fokuserer på kvinner i alle farger og fasonger. Det er en veldig bra produksjon, og så liker jeg klærne – de er moderne og freshe og jeg tror mange kommer til å kunne matche dem med sin egen stil.

Som 21-åring tok det svensk-gambiske vidunderet et oppgjør med alle som la hodet på skakke og ba henne gå ned enda mer i vekt, fordi de mente hun var bottom heavy. Hun sluttet å gi etter for presset og føyde seg inn i modellbyråets curved division.

– Uansett hvor mye jeg gikk ned i vekt, tok de bare et tak rundt lårene mine og sa at jeg fortsatt ikke var tynn nok. ‘Vi tar mål av deg om en uke’, liksom. Så jeg bare, ‘I’m done’. Jeg brydde meg ikke om jeg var en størrelse 32 eller 42. Jeg ville bare jobbe!

Man skulle kanskje tro at å kvitte seg med treningen og diettene ville være kroken på døra for en modell, men sannheten viser seg å være det motsatte: Sabina går visninger og er med i høyt profilerte kampanjer, var nylig å se på catwalken under New York Fashion Week, har en kroppspositiv Instagram-profil med 30.000 følgere og er et av Lindex’ ansikter denne våren. Sju år etter ‘skinny model’-oppgjøret har ikke den New York-baserte jenta angret et sekund.

– Jeg kan reise verden rundt, men samtidig leve et helt vanlig liv utenfor jobben. Jeg slipper for eksempel å anstrenge meg for å holde en viss vekt. Det er fantastisk!

Som liten hadde hun alltid friheten til å gjøre hva hun ville – om det var å male huset eller legge nytt gulv med faren, som i mange år drev en streetstyle-butikk i hjembyen Växjö. Oppvokst i en likestilt familie, opplevde hun aldri at det fantes noen grenser for hva hun kunne gjøre, basert på at hun var jente.

– Jeg fikk aldri noen kjæreste på barne- og ungdomsskolen, fordi jeg hele tiden snakket så høyt om hva jeg mente.

I dag har hun imidlertid funnet lykken med en svensk fotograf. De to møttes New York, byen de begge bor i, og giftet seg i fjor sommer.

– Han har aldri tatt bilder av meg. Når jeg først har fri, er ikke det å stille meg opp foran et kamera det første jeg gjør. Kanskje i fremtiden, sier hun med et smil.

Modellkarrieren har drevet den karismatiske jenta verden rundt i godt over et tiår. I følge henne selv er det å ta vare på seg selv det viktigste hun har lært.

– Man blir jo ganske ydmyk av å måtte tilpasse seg som 17-åring. Jeg har truffet så mange mennesker og jobbet med folk som har vært kanskje dobbelt så gamle som meg. Noen liker jenter, noen liker gutter, noen liker begge. Jeg har blitt veldig åpen av å jobbe som modell.

Sabina liker at livsstilen hennes ikke er forenelig med nøye planlegging – selv om det selvfølgelig kan være både bra og dårlig. Mens venninnene kan planlegge ferie i uke 34 til neste år, aner ikke Sabina hvor hun kommer til å befinne seg på det tidspunktet. Hun kan ikke planlegge så langt, men samtidig er det det hun liker også. For to måneder siden visste hun ikke at hun skulle være her i Cape Town i Sør-Afrika.

– Og jeg aner ikke hva jeg skal neste uke. Jeg kan jo spørre, men man vet jo aldri, ler hun.

Opp trappen og inn i det åpne rommet vi sitter i, kommer en assistent fra innspillingen og byr oss på iskaffe. “Inneholder den sukker? Kanskje ikke? Vi satser på at den ikke gjør det”. Sabina diskuterer lattermildt med seg selv mens assistenten rister på skuldrene. “Ja, takk, jeg tar en. Perfekt timing. Tusen takk”, smiler hun bekymringsløst.

– Det er ikke det at jeg ikke kan spise sukker. Jeg syns mange iskaffer smaker for søtt.

Øynene er varme og innbydende, kroppsspråket avslappet og tilstede, stemmen levende og bestemt. Sabina har en nydelig utstråling. Hun merker ikke forskjell på måten hun blir behandlet på nå, sammenlignet med da hun var tynnere, men innrømmer at hun fortsatt kan streve med hvilken merkelapp hun skal sette på seg selv.

– Jeg pleide å merke at tynne modeller så litt rart på oss som var kurvede, for eksempel på castings, men nå har vi faktisk tatt plass og sagt at vi er kommet for å bli. Vi gjør covers, vi gjør kampanjer og kommer bare til å ta mer og mer plass i fremtiden. Og så tjener vi like godt som de tynne modellene!

Fortsatt hender det hun strever med å presentere yrket sitt, delvis på grunn av reaksjoner som “men du er ikke tynn nok” eller “men du er ikke kurvet nok” hvis hun forteller at hun jobber som henholdsvis modell eller kurvet modell. Den utsøkte 28-åringen smiler beskjedent og tar en liten pause, før hun sier:

– Jeg prøver så godt jeg kan å si at ‘jeg er modell’, men i blant kommer det ut at ‘jeg er en kurvet modell’. Men jeg jobber med bare å si at ‘jeg er modell’.

Hun forteller at hun tror det fortsatt sitter i, det at man er nødt til å forklare kroppen sin hele tiden. Og at kroppen blir en identitetsmarkør.

– Hvis man for eksempel er tynn, så må man være det hele tiden, enten om man sitter i en sofa, reiser seg opp eller handler i butikken. Da jeg gikk over til curved division var jeg nok veldig heldig. Det var flere andre modeller som gikk på avføringspiller før de skulle på catwalken, men jeg ble heldigvis ikke nevneverdig påvirket av å ha spist så lite over såpass lang tid.

Ser du på deg selv som feminist?

– Tja, jeg syns det er et vanskelig spørsmål. Jeg er veldig diplomatisk og syns det er vanskelig å sette merkelapper på meg selv. Og jeg ser alltid begge sider av mynten. Men jeg har alltid vært veldig opptatt av likestilling. Da jentene ikke fikk lov til å være med og spille fotball som barn, var det jeg som sa i fra om at hvorfor ikke? Bare fordi jeg er jente, trenger jeg ikke ha pipestemme. Jeg har alltid hevet stemmen for vennene mine.

Hun har alltid vært glad i de mange fregnene, det store håret og resten av utseendet sitt, og tror det kommer av at hun begynte med modelloppdrag og fikk så mange komplimenter i veldig ung alder. Hun er både ydmyk og genuin i måten hun ordlegger seg på. Respekten og kjærligheten hun viser for sin egen kropp er beundringsverdig – selv når hun forteller om overgangen fra den veldig tynne til den normalvektige kroppen hun har i dag.

– Det var uvant å ha en ny kropp å forholde seg til. Jeg måtte jo for eksempel bytte ut store deler av garderoben min. Men jeg ville aldri gjort noe annerledes, for jeg har det så utrolig bra i kroppen min som den er nå.

I SØR-AFRIKA: Bildene til kampanjen ble skutt i Sør-Afrika. Foto: Lindex.

Vi gjør oppmerksom på at turen var sponset av Lindex som betalte reise og opphold.