Vi mangler et sosialt og lavterskel nettverk for kunstsamlere, tenkte danske Mattis Lund Curth og lanserte i oktober 2016 Artland– en app hvor kunstinteresserte verden over kan dele sine samlinger. Nå lanseres appen også i Norge.

Målet med appen er å senke terskelen for å ta del i kunstverden, for dermed å skape grobunn for et internasjonalt kunstfellesskap. Appen skal fungere som en plattform for både inspirasjon og kunnskap, og brukerne kan dele bilder fra sine private kunstsamlinger og få tilgang til aktuelle artikler og intervjuer med spennende aktører fra samtidskunstscenen.

– Appen er allerede en hit i Danmark. Nå er også norgeslanseringen i gang. Flere norske samlere har lastet den ned og en rekke kunstnere og samlere bidrar med innhold. Menneskene bak er en sulten og ambisiøs gjeng, og i løpet av året skal den også lanseres i resten av verden. Om litt kommer det en salgsfunksjon slik at samlerne kan kjøpe og selge til hverandre, samt en egen gallerifunksjon der galleriene kan stille ut og selge verk direkte i Artland. Sånn sett føyer den seg inn i rekken av apper basert på delingsøkonomi og direkte handel privatpersoner imellom, forteller Jo Morten Weider, administrerende direktør for Artland i Norge, til VIXEN.

Han fikk tilbud om jobben gjennom sin egen Instagram-konto, hvor han legger ut bilder av sine egne kunstverk.

Weider forteller videre at appen er utviklet for unge og potensielle kunstsamlere. Den kan minne litt om Instagram, men består utelukkende av kunst. Han mener at å samle kunst ikke lenger er forbeholdt hvite menn over 50, men noe også urbane studenter og småbarnsforeldre har begynt med, og at Artland derfor kan være med på å skape et miljø for unge, kunstinteresserte mennesker.

– Vi har et stort ønske om å komme i dialog med norske kunstentusiaster om kunsten de omgir seg med og lar seg inspirere av til daglig. Dette håper vi blant annet å få til ved å alliere oss med personer som deler ambisjonen om å gjøre estetikk og kunst til en enda større og viktigere del av det kulturelle landskapet.

Appen skal altså være et enkelt utgangspunkt for kunstkjøp. I pressemeldingen heter det at:

Artland ønsker å gjøre det enklere for nye og potensielle kunstsamlere å navigere i et ofte uoversiktlig landskap. Hvordan går man frem når man ønsker å kjøpe sitt første verk? Finnes det samlere man kan la seg inspirere av? Hvilke kunstnere bør man holde et ekstra godt øye med akkurat nå? Slike spørsmål melder seg ofte for førstegangskjøpere. På bakgrunn av unike data fra over tusen brukere kan appen tilby både inspirasjon og kunnskap, og på den måten skape optimale rammer for kunstkjøp.

Foto: Silje Engja Sigurdsen.