Dansk moteindustri ønsker å fremme et sunnere skjønnhetsideal, og lanserer verdens første helsesjekk for modeller. VIXEN tok en prat om modellindustrien med modellmamma- og fedre, Eivor Øvrebø, Jonas Mangerud og Amar Faiz.

LES OGSÅ: Toppblogger raser mot modellbransjen etter motevisning

Modellene utgjør en viktig del av moteindustrien. Man ser dem både på catwalken, i magasiner og reklamer. Ikke minst har de fått en ny rolle som it-girls og trendsettere som mange ser opp til. Sakte men sikkert har en kroppspositivisme sneket seg inn i bransjen, hvor man hyller sunnhet, ikke sykelighet. I fjor fikk jenter med ulike kroppsfasonger få prøve seg i den skandinaviske utgaven av Top Model. Tidligere har vi snakket med moteblogger og programleder Janka Polliani om de nye skjønnhetsidealene. Og i forkant av Copenhagen Fashion Week skrev vi om at alle de danske merkene har signert avtale om å fremme modellers helse. 

I Danmark lanseres nå verdens første helsesjekk for modeller. Danish Fashion Ethical Charter er et pilotprosjekt hvor man skal teste 16 år gamle modeller for spiseforstyrrelser. Målet er å sikre modellenes velvære, helse og fremme et sunnere og mer naturlig skjønnhetsideal. Dette er et samarbeid med Danish Association Against Eating Disorders and Self-harm. Modellbyråene og moteindustrien vil betale rundt 200.000 danske kroner årlig for dette.

På nettsiden til Danish Fashion Ethical Charter ramses fire kjøreregler opp. Modellene må være minst 16 år for å kunne jobbe. Hvis de jobber mer enn to timer i strekk, må klientene, som for eksempel magasiner eller fotografer, servere sunn og næringsrik mat. Modellene må få lønn for arbeidet de gjør, i tillegg til at de skal gjennomføre en helsesjekk. Denne sjekken vil gjøres av profesjonelle, og består av et intervju på halvannen time. Her skal man kunne avdekke om modellen har spiseforstyrrelse eller er i faresonen for å utvikle dette.

Styrekomitéen bak prosjektet består av mange viktige representanter fra den danske motebransjen. Medlemmene er Dansk Fashion & Textile, Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week. I tillegg finner man designeren Helle Hestehave fra motemerket Baum und Pferdgarten, og redaktør for det danske motemagasinet i DANSK Magazine, Uffe Buchard. Model Union Denmark, The Model Agency Association og The Danish Association Against Eating Disorders and Self-harm er også med.

Modellmamma i Team Models, Eivor Øvrebø sier følgende i en e-post til VIXEN:

– Dette høres fantastisk ut, men det skal holde hardt å gjennomføre. Det vil alltid dukke opp modell-emner som ikke burde være i bransjen, og det burde være et modellbyrås plikt å stanse vedkommende på en fornuftig måte. Byråene må holde øynene åpne og reagere på eventuelle mistanker om spiseforstyrrelser. Motemagasinene bør være strengere på hvilke modeller de bruker, og designerne kan gå en størrelse opp i kolleksjonene sine. Alle ledd i denne bransjen bør tenke seg nøye om. Modellbyråene kan nekte å levere modeller som må være under 90 cm rundt hoftene. Men kan man nekte en modell å få jobbe hvis hun er tynn og har de riktige cm-erne, når hun er frisk som en fisk? Mange jenter i 16-18 års-alderen er naturlig slanke. Jeg lurer på om et modellbyrå skal være pliktig å sørge for denne helsesjekken, når den kan utføres av fastlegen?

Hva tenker du om det danske markedet versus det norske?

– Danske byråer har et mye større marked og høyere priser enn hva vi norske har. De ligger midt i smørøyet når det gjelder internasjonalt marked for modeller, og de internasjonale kravene er beinharde, spesielt hvis man forsøker å komme med på de store showene. Heldigvis er bransjen her hjemme veldig relaxed på det med riktige mål og størrelser. Markedet kan ikke sammenlignes, og så vidt jeg vet har vi veldig få tilfeller av anoreksia i Norge. Etter over 50 år i bransjen har jeg opplevd maks ti tilfeller av dette. Modellbyråene må være obs hvis en modell er unaturlig tynn. Da må vi kontakte foreldrene, snakke med modellen og veilede. Til og med anbefale å søke hjelp med ernæring, riktig kosthold og fornuftig trening.

Jonas Mangerud, daglig leder i modellbyrået Heartbreak Management, mener at initiativet må være forankret i bransjen for å skulle lykkes.

– Initiativet er tatt av Danish Fashion Institute, og i utvalget sitter alle modellbyråene og en del av de viktigste motekundene. Jeg sitter selv i utvalget, ettersom Heartbreak har en avdeling i Danmark også, og er medlem av Danish Institute. I tillegg finnes fagpersoner innen temaet spiseforstyrrelser. Hadde ikke alle stilt seg bak forslaget, ville det vært langt vanskeligere å få gjennomslag.

Trenger vi en slik ordning her til lands?

– I utgangspunktet har jeg vært av den oppfatning at det ikke er nødvendig, ettersom norske kunder har vært opptatte av at modellene er sunne og friske, og har unngått de som er for tynne. Men også her ser vi nå at en del byråer forteller de i 15-16 års-alderen hva som skal til for å lykkes internasjonalt. Så det er kanskje ikke så dumt å vurdere om dette skal reguleres på et vis.

Hvor mener du et slikt initiativ skal komme fra?

– Heartbreak og Team har tidligere forsøkt å få med de mindre byråene på et møte for å diskutere bransje, etikk og felles spilleregler, men det har foreløpig ikke vært interesse for dette fra de andre. Disse møtene tok vi initiativ til gjennom Norwegian Fashion Institute (NFI), uten at det hjalp. Man er avhengig av å få med alle, hvis ikke er fundamentet borte. Det er vanskelig å si hvem som burde stått bak initiativet, ettersom vi ikke har et like sterkt moteinstitutt i Norge som i Danmark. Det må i hvertfall være noen som kan følge hele prosessen, og ikke bare kaste ut en brannfakkel.

Modellpappa Amar Faiz i Idol Looks mener at initiativet her i Norge må komme fra enten NFI, eller at byråene må lage en forening og få i gang en slik ordning selv.

– Samarbeid mellom modellbyråene og kundene må til for at dette skal lykkes. Det må være strenge regler- og de må følges for at dette skal fungere, hvis ikke blir det som i for eksempel Frankrike. Der har de loven, men ingen hører på og man vil heller gjerne betale bøter fra staten istedenfor å slutte å bruke tynne jenter.

Trenger vi en slik ordning som Danish Fashion Ethical Charter her til lands?

– Den gjennomsnittlige norske kunden er ganske open minded om kropp og fasonger. Vi er ikke så strenge her i Norge, men jeg ser at noen modellbyråer ikke er så nøye, eller som ikke har fullt så kontroll over modellene. De har ikke den relasjonen de burde ha med modellene, slik at de er obs på om modellen er syk eller ikke. Så ja, vi trenger absolutt en sånn ordning.

Hva tenker du om den danske moteindustrien versus den norske?

– Jeg tror ikke det er stor forskjell når det gjelder kroppspress i både Danmark og Norge. Men jentene i moteuka i Køben er nok ganske tynne må jeg si. Det finnes noen som prøvde å ta den trenden til Norge, men jeg gikk hardt imot den.