Vintage blir aldri feil, enten om du har funnet deg de perfekte Levis-jeansene eller en søt 60-tallskjole. Men hvordan skal man ta vare på den perfekte vintageblusen og gi den et lengre liv? Vi har samlet tips og triks fra vintageekspertene.

Hovedbilde: Foto av Johanna Siring, med unntak av paljettbildet som er fra Fretex.

LES OGSÅ: Dagmar lanserer digital vintagebutikk

Åsa Formark, eier av vintageperlen Velouria Vintage på Grünerløkka, har mange års erfaring med vintageklær. VIXEN spurte vintageeksperten om gode råd.

Hva skal man se etter når man er på vintage-shopping?

1. Det er viktig å ha et åpent sinn, og ikke dømme etter hvordan plagget ser ut på hengeren. Man må prøve på!

2. Husk at størrelsene har forandret seg. Klærne var mindre før, så ikke få panikk om du må ha en større størrelse.

3. Se etter de gode materialene. Det går an å gjøre noen skikkelige kupp på for eksempel kashmir og silke. Det er også mulig å kjøpe de gode basic-plaggene vintage.

4. Gå på jakt etter statement-plagg. Finn plagget som gir deg en unik stil. Det kan være en jakke, en kjole eller en kul collegegenser.

VINTAGEENTUSIAST: – Bruce Springsteen-skjorten er et av mine favorittplagg. Jeg er veldig nøye med de originale t-skjortene mine når det gjelder vask, ettersom de er ganske verdifulle. Jeg samler også på Chanelvesker, og er nøye med stell av disse, sier Åsa Formark. FOTO: JOHANNA SIRING.

5. Den perfekte vintage-jeansen finnes. Men det kan hende man må prøve mange før man finner den perfekte, så ikke gi opp.

6. Spør personalet om tips. De vet hva som finnes i butikken og kan komme med råd og innspill.

7. Sjekk plaggene nøye for lukt, flekker og hull.

8. Ha god tid. Vintage-shopping krever tålmodighet.

Hvordan skal man vaske plaggene?

– Stort sett kan man følge vaskerådene. Hvis det er snakk om veldig delikate materialer bør man vurdere å sende plagget til rens. Vær forsiktig med å vaske 50-tallskjolen hjemme! Det kan fort gå galt. I dag har de fleste vaskemaskiner skånsomme silke- og ullprogrammer som ofte er det beste å bruke til vintageklær. For å unngå å vaske plaggene så altfor ofte kan man også bruke innlegg som PitFit, som trekker til seg fukt og lukt under armene.

Hvordan oppbevare plaggene?

– Personlig så ser jeg an plagget. Delikate kjoler henger jeg gjerne i poser. Gode kleshengere kommer også godt med. En skjør silkebluse bør helst ikke henge på en stålhenger.

Hva skal man gjøre hvis man får en flekk på favorittplagget sitt?

– Hvis det er en flekk på overflaten kan man prøve å fikse det selv, hvis ikke er det lurt å oppsøke profesjonell hjelp. Det er utrolig hva de kan få til på et renseri. En god skomaker kan også gjøre underverker når det gjelder flekker på skinn.

Har du selv et rituale med dine vintageklær?

– Noen av plaggene mine er jeg litt ekstra påpasselig med. Hvis det er et “statement piece” kan det være stressende å bare tenke på at den kan gå i stykker. Så da steller jeg litt ekstra med plagget. Ellers må jeg si at jeg stort sett behandler mine vintageklær som “vanlige” klær. Det jeg velger å ha i garderoben av vintage er ofte av god kvalitet, og da tåler de gjerne minst like mye som klær som er produsert i dag.

Hva er no-no når det gjelder oppbevaring og vask av vintage?

– Stikkordene er: ikke for varmt, ikke for fuktig. Loftet er for varmt for pelsen, og i kjelleren kan fukt fort ødelegge favorittplaggene dine.

Det er ingen tvil om at Fretex er en tungvekter når det kommer til vintage og gjenbruk. På nettsiden sin kommer de med gode råd til hvordan du kan behandle vintageplagg.

Reparer små skader

Det er fort gjort å ryke en søm i en 50 år gammelt skjørt, eller at en bluse i et sart silkestoff revner eller får hull i seg. Da kan det funke å ta synålen fatt og forsøke å reparere skaden før den blir enda verre. Ved større reparasjoner anbefaler Fretex å gå til en skredder som kan redde vintageplagget ditt.

Unngå lukt og flekker

Det kan være lurt å vaske plagget med en gang du har brukt det. Har du verken svettet i plagget eller sølt noe på det, kan du forsøke å henge plagget til lufting i stedet. Jo mer du vasker plagget, jo fortere blir det slitt ut. Et generelt råd er å ikke gå seg vill i polyesterjungelen, men heller gå for naturlige fibre som bomull, ull og silke, som er lettere å vaske.

Vær forsiktig med plagget ditt

Tenk over hva du gjør med plagget ditt, så du ikke kommer borti med skitne hender. Kanskje er det en idé å spise spaghetti med tomatsaus som italieneren- med en stor serviett dandert rundt halsen? Røde flekker på den hvite silkeblusen er døden for mange. Har det først kommet en flekk, kan det nemlig være umulig å få den bort. Er skaden likevel skjedd, kan du prøve ulike midler som er både effektive mot flekker, men på samme tid skånsomme mot stoffet. Både flekkfjerner til ullklær og sitron- eller gallesåpe kan fungere.

Slik vasker du plagget

Fretex mener at det er viktig at du vasker plagget ditt riktig. Vurder om du burde håndvaske istedenfor å ta det i maskin. Har plagget enten paljetter, steiner eller lignende, burde du droppe vaskemaskinen. Stoffer som bomull, lin, polyester, nylon og silke kan ofte vaskes som vanlig, mens ull, fløyel, pels og skinn bør renses profesjonelt. På den måten unngår du at det blir ødelagt eller krymper i størrelsen. Sjekk alltid symbolene på vaskelappen, og hvis lappen er borte, kan du teste med vann på et lite område før du bløtlegger alt. Håndvasken bør tas med et mildt vaskemiddel og ikke for varmt vann. Tørketrommel er strengt forbudt, la heller plaggene lufttørke på en henger. Strikkede plagg er unntaket, de bør heller tørke liggende slik at fibrene ikke strekker seg. Unngå også direkte sollys, som kan bleke stoffet.