Det er ikke bare i motebransjen at designsamarbeid er i vinden. Også på beautyfronten velger stadig flere å slå hodene sammen, som når den verdenskjente street-kunstneren MadC nå setter sitt merke på Rituals nye limited edition-kolleksjon. VIXEN har fått tilgang på eksklusivt Q&A-materiale i forbindelse med samarbeidet. 

LES OGSÅ: Se norske Bendik Kaltenborns illustrasjoner for Aesop

MadC, eller Claudia Walde om du vil, er en tysk street-artist som de siste 20 årene har viet livet sitt til graffiti og gatekunst. Hun er født i 1980, og sees på som en av de beste i verden. I tillegg har hun rukket å studere grafisk design ved to universiteter og publisert tre bøker om gatekunst. Hun er særlig kjent for bruken av sterke farger kombinert med en transparent kalligrafi-stil, noe som er lett å se også i samarbeidet med Rituals.

Hvordan startet du som street-kunstner?

– Da jeg var 16 ga en venn av meg boken “Graffiti Art Germany”. Jeg leste boken på én dag og var fascinert av kunsten og kulturen bak den. Neste dag kjøpte jeg mine første fem spraykanner og malte min første vegg.

Hvordan får du idéer til vegger eller kunstverk?

– Jeg har alltid hatt masse idéer og jeg finner inspirasjon i alt. Jeg har aldri vært i en situasjon der jeg ikke har hatt noen idéer. Når det gjelder vegger, så blir jeg ofte inspirert av formatet og formen til veggen eller det rundt. Reise er også en fin inspirasjonskilde, på grunn av de ulike perspektivene og fraværet av din typiske komfortsone.

Hva føler du når du maler en vegg?

– Å male en vegg er en kreativ prosess, men samtidig en sport. Jeg maler med hele kroppen, derfor er også det jeg maler en del av energien av bevegelsene mine. Noen ganger hører jeg på musikk og danser mens jeg maler. Når jeg maler store murer og trenger hjelp av en lift, er den fysiske utfordringen annerledes. Da kan jeg ikke male en strek kun ved å gå bortover veggen, jeg må gjøre det steg for steg. Noen ganger står jeg høyt over bakken i tolv timer i strekk. Når jeg maler så er jeg så fokusert og borte i min egen verden at jeg ikke kjenner den fysiske anstrengelsen. Men når veggen er ferdig, så verker hver eneste muskel og det føles som at du har overvunnet en kjempe. Da er jeg ekstremt utslitt, men samtidig veldig glad. Jeg kan se for meg at konkurrerende sportsfolk har en lik følelse når de er ferdig med en kamp.

Hva er din personlige signatur?

– Folk kjenner meg som MadC, det navnet fikk jeg da jeg var tenåring. Jeg elsket å male ute og var alltid litt hyperaktiv. Så vennene mine kalte meg “the little mad one” når jeg malte. C-en står for navnet mitt Claudia. Navnets betydning passer egentlig ikke til meg lenger i dag, men når du først er kjent ved et navn, er du stuck med det.

Hva er favorittfargene dine når du maler? Og hvorfor?

– Jeg elsker sterke farger, men spesielt rødt, rosa og gult. De fargene er varme, kraftige og glade. Mange av arbeidene mine er basert på primærfarger som cyan, magenta og gult, ettersom jeg kan mikse alle de andre fargene bare med de tre. Når jeg legger transparente lay på lag, mikser fargene seg og skaper nye nyanser. Jeg kommer alltid til å være fascinert av det.

SATT SIN SIGNATUR: MadC har satt sin signatur på den limited edition sommerkolleksjonen fra Rituals. Foto: Rituals.

Beskriv hvordan det er å være den mest kjente kvinnelige graffiti-kunstneren i verden?

– Jeg tenker ikke over det. Hvis jeg hadde tenkt på det, hadde jeg blitt veldig stresset, presset og lost. Jeg konsentrerer meg om arbeidet, idéene mine og jeg fokuserer alltid på neste prosjekt. I tillegg så omgås jeg venner, familie og kunstnere med åpent sinn. Denne kombinasjonen holder meg ned på jorden.

Du er den mest kjente kvinnelige kunstneren i graffiti-verdenen, hva er fremdeles på ønskelisten din? 

– En dag skal jeg skaffe meg en hund.

Hva gjør at du fortsatt lager gatekunst?

– Å lage kunst og skape noe ut av ingenting er som en naturkraft. Hvis jeg ikke gjør noe kreativt på noen dager, blir jeg hissig med kort lunte. Jeg trenger å skape noe for å kunne være lykkelig. Gatekunst og graffiti gir meg så mange muligheter, mer enn noen annen kunstform. Du kan male vegger eller lerreter, lage installasjoner eller skulpturer, male abstrakt eller realistisk… Alt faller under denne store paraplyen som kalles for gatekunst.

Hvorfor kontaktet Rituals akkurat deg?

– Deres nyeste Summer Limited Edition-kolleksjon er inspirert av temaet Express your Soul. Et tema som matcher livsstilen min. Jeg forvandlet det å uttrykke mitt sanne jeg til mitt livs lidenskap. Rituals sin filosofi er at lykke kan bli funnet i de minste ting. Et slagord som jeg kan relatere til kunsten jeg skaper på vegger, fordi jeg forsøker å åpne folks øyne og la dem nyte enkle ting som det å gå gjennom en gate.

Hvordan var det å jobbe med et spesielt design på kosmetikkprodukter?

– Det var en helt ny måte å male i forhold til en duft. Jeg hadde Express Your Soul-kolleksjonen i studioet mitt, og det luktet av den i flere dager. Inspirert av det, malte jeg flere lag hver eneste dag. Jeg ble overrasket over hvor bra en lukt kan funke som inspirasjon. Nå har jeg lyst til å lage flere leretter inspirert av parfymer.

Hva er dine personlige ritualer?

– Jeg har mange små ritualer ved siden av å male. Jeg elsker å lage mat og prøver å gjøre dette minst èn gang i uken. Det vil si at jeg bestemmer meg for en oppskrift, handler inn, lager måltidet og ordner bordet. Ritualet er fullendt med familien som nyter maten rundt bordet. Et annet ritual er å ta et bad og bli i badekaret med en god bok og noen deilige produkter i minst én time.

Hva slags råd vil du gi til folk som ønsker å uttrykke sin sjel?

– Samfunnet vårt legger ikke særlig opp til stillhet og tid til å bygge opp sin indre styrke. Det er nødvendig å ta seg litt tid til å høre etter sin indre stemme, sin sjel. Ikke bli satt ut av spill av det, og våg å stole på deg selv og evnene som du har blitt gitt.

Se introduksjon til samarbeidet i videosnutt under: