17.mai er bare dager unna. Har du verken bunad, festdrakt eller nasjonaldrakt kan du fortsatt være fin! Vi tok en prat med Fashion Advisor i Lindex Kathrine Sørland om hennes beste tips til nasjonaldagsantrekket. 

LES OGSÅ: Vogue tipser om Oslo-favoritter

– Noe av det verste jeg vet er diktering av mote – det å skulle fortelle noen hva de kan og ikke kan ha på seg. Det vil jeg ikke. Det jeg derimot vil er å inspirere. Det er viktig, spesielt med tanke på at det finnes så mange valgmuligheter der ute når det kommer til antrekk. Mange blir nok litt matte, kanskje spesielt dersom man ikke er så vant til å pynte seg.

For man bør pynte seg på 17.mai, mener Kathrine.

– Det er den eneste regelen. Selv om man har ikke har bunad. Det er hyggelig både for en selv og andre. La jeansene ligge igjen hjemme, liksom. Det bety ikke at man må gå med for eksempel kjole – dersom man ikke er en kjolejente.

Hva kan man ha på da – dersom man ikke har bunad, og ikke vil gå i kjole?

– Det er så mange muligheter! Buksedressen, for eksempel! Den er fin både alene eller sammen med for eksempel en topp eller en kul skinnjakke. Det er et plagg som er enkelt å style – både opp og ned. Et annet alternativ er selvsagt skjørt med for eksempel en fingenser til – eller bukser. Sett er dessuten veldig on trend, samtidig som den virker som om det har kommet for å bli- Det er en av mine absolutte favoritter.

Hva med farger? Rødt, hvitt og blått? Og hva med sort? 

– Mange sverger til flaggets farger på nasjonaldagen. Det kan være kjempefint, men kan fort bli litt for mye av det gode. Hold deg til én eller to av fargene, for eksempel rødt – det er min favoritt. Hvitt kan også være kjempefint, men tenk praktisk i forhold til flekker – pølser, jordbær og is, jeg bare nevner det. Sort? Joda! Alt er lov! Men velger man for eksempel sort kjole kan man gjerne forsøke å lysne antrekket litt ved å bruke en hvit blazer til.

Tilbehøret da?

– Det kommer litt an på antrekket, men en tommelfingerregel er; keep it simple. Gå for en kul clutch – gjerne med skulderstropp så blir det enklere å bære. Velg gjerne smykker i metaller – for eksempel sølv og gull, eller begge. Stor statement-ørepynt er i vinden – det kan sette prikken over i’en på et ellers enkelt antrekk. Personlig liker jeg enkle antrekk med rene snitt der nettopp tilbehøret står i fokus.

Hva bør man absolutt ikke gjøre når det kommer til 17.mai-antrekk?

– Igjen, jeg er ikke fan av å diktere hva folk skal gjøre eller ikke gjøre, men jeg synes som sagt at man bør pynte seg på nasjonaldagen, og gjerne se litt tekkelig ut. Dropp det aller korteste skjørtet eller kjolen – i alle fall i kombinasjon med den dype utrigningen.

Hva med deg selv – hva skal du ha på deg på onsdag?

– Jeg er så heldig å ha bunad, faktisk! Min er 100 år gammel. Det var min oldemor sin, før den gikk videre til min mormor, mamma og nå meg. Men det er en skikkelig stakk, så jeg skal se barnetoget også skifte til noe annet.

Et siste tips på tampen?

– Planlegg litt! Heng frem det du skal ha på deg, og sjekk at det er helt, rent og pent. Stryk det gjerne eller damp det – det gjør en stor forskjell. Pakk en liten veske med det aller mest nødvendige. Sjekk værmeldingen!

Alle Kathrines antrekk er fra Lindex.