I år feirer det franske motehuset sin grunnlegger, Gabrielle “Coco” Chanel. Tidligere i år skapte sjefdesigner og kreativ leder Karl Lagerfeld en håndveske dedikert til hennes ære, og til høsten lanseres parfymen Gabrielle Chanel – i tillegg til en rekke kortfilmer.

LES OGSÅ: Se de nye it-veskene fra Chanel

Navnet Gabrielle står for opprør, frihet, lidenskap og fristelse. Nettopp disse trekkene gjennomsyret moteskaperens liv og personlighet. Hyllesten til den franske designeren gjøres nemlig også gjennom Inside CHANEL, hvor disse ordene har inspirert motehuset til å lage fire kortfilmer. Hver filmsnutt viser en side av Gabrielle eller Lagerfelds visjon. Første kapittel, Gabrielle, The Quest for Freedom, vekker historien til live igjen.

Det er frihet som sto sentralt i mademoiselle Chanels liv. Hun ønsket ikke å være avhengig av andre, og åpnet det som skulle bli et av verdens mest berømte motehus på egenhånd. Gabrielle nektet å bli satt i bås fordi hun var kvinne. Hun gjorde opprør mot datiden bruk av korsetter og store hatter som skjulte håret, og ønsket å gi kvinner bevegeligheten sin tilbake. Dette gjorde hun blant annet ved å låne tradisjonelle maskuline stoffer som jersey og tweed. Hun kom opp med både den lille sorte, den udødelige tweedjakken og brukte falske perlesmykker. I 1921 lanserte hun sin egen parfyme, No.5. Det er altså snart 100 år siden kvinner begynte å dufte av den ikoniske parfymen.

Under kan du se første film en hommage à Gabrielle “Coco” Chanel.