Nordmenn ligger på europatoppen over land som bruker mest penger på oppussing. Til sammen pusser vi opp for over 70 milliarder kroner i løpet av ett år. Samtidig reiser vi mer og mer, og henter med oss inspirasjon fra blant annet hoteller og andre kulturer og land som er førende for hvordan vi vil ha det hjemme.

I vår nye spalte trendbarometer ser vi nærmere på noen av årets største interiørtrender og -nyheter. Først ut er baderommet. 

LES OGSÅ: Dette blir de største interiørtrendene i 2017

I en trendrapport fra Modena Gruppen utviklet i samarbeid med det skandinaviske trendinstituttet Pej Gruppen fremholdes nettopp badet som vårt nye oppholdsrom.

– På samme måte som kjøkkenet har endret seg fra å være et praktisk rom til et integrert oppholdsrom sammen med stuen, vil baderommet bli større og ta mer plass. Vi tilbringer mer tid på baderommet og ønsker sitteplass, enten til å slenge fra oss morgenkåpen eller som et sted å lese en god bok mens barna bader, sier Rikke Skytte trendredaktør i Pej Gruppen.

Særlig fem ting trekkes frem som topp trender på badet i 2017; teazzo, terracotta, mørkt tre og treflis, grønne planter, romslige baderom inndelt i soner, farget armatur og stor dusj med spafunksjon, dusjtoalett og intgrert musikkanlegg.

– Flere bringer inn teknologi som dusjtoalettet AquaClean, toalett med setevarme, integrert musikkanlegg og dusj med spafunksjon på baderommet. Den japanske inspirasjonen er enkel design, steiner, materialer sm spiller godt med hverandre og grønne planter som gir opplevelse av velvære og ro. Baderommene blir sett på som et pusterom, og et sted for avkobling og ro i kontrast til en travel hverdag, sier Skytte.

Den nye marmoren

MØRKERE PREG: Ifølge ekspertene vil vi ha det mørkere på badet. Foto: Modena fliser.

Marmoren har virkelig fått sin renessanse de siste årene – spesielt på baderommet. De nye tendensene mot 2018 peker imidlertid altså i retning av materialer som terracotta, terrazzo, skifer og mørkt tre – vi beveger oss nemlig mot en mørkere trend hvor vi våger mer, mener ekspertene.

– Av flistyper kommer vi til å se mer av terrazzo, som er en type betong med knust naturstein. Jeg mener terrazzo kommer til å ta over for marmor. Sammen med mørk og sort skifer. Kombinerer man mørke fliser med mønstet flis får man en herlig kombinasjon som er riktig flott, sier Rikke Skytte i Pej Gruppen. 

Fremtidens vaskeservant

…er bærbar!

Soucoupe fra Alape skal nemlig revolusjonere bruksfunksjonen av den klassiske vaskeservanten.

Servanten er riktignok fortsatt på prototypstadiet.

I samarbeid med den industrielle designeren Anne Greier hyller produsenten det de referer til som on the go-kulturen og leker med fremtidens vannritualer.

Tanken er at servanten skal kunne flyttes fra badet og brukes overalt. Den bærbare servanten er organisk og enkel i formen, rommer opptil to liter vann og har samme funksjon som en tradisjonell servant, men i lettvektversjon i glasert stål.

Servanten er fremdeles ikke prissatt eller i produksjon.

Designikonet

Ok, så er det ikke akkurat noen nyhet. Snarere tvert i mot.

Men det trenger man heller ikke når man har med et designikon å gjøre.

Det er faktum for armaturet Tara som i år fyller 25.

Da den tyske armaturprodusenten Dornbracht lanserte Tara i 1992 skapte de nemlig samtidig et internasjonalt designikon.

Designet er like enkelt som det er genialt, men likevel svært variert i uttrykket – sortimentet har nemlig blitt løpende oppdatert med ulike overflater gjennom årene, og er tilgjengelig både i sort og hvit, metalliske overflater, polert, matt, platina, champagne, gull og nå sist i børstet messing.

Jubilanten blir selvsagt feiret, og det med lanseringen av en overflate i rosegull som blander kobber og 18 karat gull. Priser fra k 5379.

In Luv

Badekaret er tilbake.

En av våre favoritter er dette fra Duravits nye baderomsserie Luv designet av danske Cecilie Manz.

Hennes palett, som inneholder matte lakkfarger og porselen i duse farger, er utviklet spesielt for Durvait.

Badekaret er uten skjøter med et matt utseende, og fås som frittstående, til å stå mot en vegg eller i en hjørneversjon – og kan utstyres med innebygd luftsirkulasjon eller integrert lydsystem.

I tillegg til badekaret består serien også av speil, ovale servanter og møbler i tre bredder og fargekombinasjoner. Badekar fra kr 41135.

Unike dusjløsninger

Er du ikke fan av badekar – ikke noe problem. Moderne baderitualer krever nemlig unike dusjløsninger – her er noen av våre favoritter: 

Regnpanel med takinstallasjon som ved bruk av vannmønstre, lyssetting og eteriske oljer inspirert av værfenomener og steminger i naturen gir illusjonen av å bade utendørs. Pris kr 319361.

Du pleier kanskje å stå i dusjen? Ikke med sittedusj. Kombiner med bendusj – og regnpanel med takinnstallasjon. Pris kr 376 253