Fluffy sandaler, plattforms, kitten heels, slip-ins og mules. Vi snakket med ekspertene om sommerens største skotrender – og om hva som vil fortsette til høsten. 

LES OGSÅ: Nå åpner denne Paris-baserte skonettbutikken i Norge

TRENDER: Rosa er den viktigste fargen når det kommer til sko i sommer, mener butikksjef ved Bianco Sandvika.

– Denne sommeren ser vi mye slips-ins og mules – og det er mye å velge mellom! Kanskje aller sterkest står de lave slip-insene og ikke minst babouchene. Vi ser også flere sko med flat tupp – en skotrend vi ikke har sett på lenge som vil fortsette også utover høsten, sier Sarah Vaaland Hjelmerud, butikksjef ved Bianco Sandvika til VIXEN.

– Til høsten vil også se mye av både velour og fløyel – som allerede har vært i trendbildet en stund, også denne sommeren. Det samme gjelder fluffy sko med fake fur – laget for å brukes ute, eller inne – det skal være veldig avslappet.

– Andre trender denne sommeren er et fortsatt fokus på plattform – mange liker å komme litt opp, samtidig som skoen skal være god å gå i. Vi ser også at kitten heels er i ferd med å ta over for de aller høyeste hælene. Det tror jeg mange er glad for.

Hvordan speiler sommerens skotrender det øvrige motebildet? 

– Det skjer mye, og det er mange styles samtidig. Vi ser mye av både mønster og farger, og det at man rett og slett tillater seg litt mer – for eksempel ekstra morsomme sko som kan kombineres også med et mønstret antrekk.

Hva med farger?

– Rosa fortsetter også denne sesongen – og til høsten. Det samme gjør sterke farger som for eksempel chilirødt. Det dyriske står også sterkt denne sommeren – både som for eksempel ku, men også mer eksotiske mønster som leopard.

Er det noen styles som går igjen hvert år – som rett og slett er klassikere?

– Espadriller. Det er en fin investering. De mest populære denne sommeren er nok de med litt hæl. Dessuten er det mange som liker det faktum at de er lukket, men likevel er sommerlige – og ikke minst at de er gode å gå i. Det samme gjelder mokkasiner, ballerinas og mules. De har alle et stort bruksområde, og i tillegg til å være trendy er de også sko som vil holde seg i motebildet.

Også hos Eurosko og DNA går klassikere som mules, slip-ins og loafers igjen, i tillegg til mer sporty hybrider og 90-tallsinspirerte sneakers og platforms, forteller innkjøper Carina Dyrud til VIXEN.

– Sporten fortsetter å influere motebildet med blant annet retro sneakers, 90-tallssilhuetter, pool slides og sportshybrider – en krysning mellom mer vanlige sko og sportssko, for eksempel dressko med hvite platåsåler. Looken er clean med feminine detaljer som silkelisser, pelsdetaljer og uendelige variasjoner av rosa. Fløyel-, lakk- og satengmaterialer er dessuten godt representert denne sesongen. Som en motvekt til det sporty ser vi den feminine trenden med granny pumps, mules, Gucci-loafers og slip-ins. Nytt er V-cut – en høyere skjæring på pumps og ballerinas. Looken er feminin og avslappet med myke materialer og sobre farger. Fellesnevneren for begge disse trendene er komfort. Flate såler og komfortable hælhøyder. Slip-ins – enten det er mules eller loafers – skal enkelt kunne slenges på. Du kan like godt bruke mules som sneakers – det handler om hvilken trend du ønsker å understreke.

Hva er inspirasjonen bak sommerens kolleksjoner?

– Sport og 90-tallet – reintroduksjonen av 90-tallsmerker som Calvin Klein, Champion og Fila. 90-tallssilhuettene er dominerende med chunky sneakers, plattformsåler og firkantet tå-parti.

Hvilke styles er must haves denne sommeren? 

– Gucci-loafers, Birkenstock-sandaler, mules, pool slides, retro sneakers, espadriller og plattformsneakers.

Og fargepaletten?

– Svart og hvitt er viktig farger – det er cleant og anvendelig. Dessuten er rosa, nude og rødt helt klart sommerens store farger.