Til uka er det igjen klar for det norske svaret på fashion week, Oslo Runway. Skjebnen til den nye, norske moteuka hang lenge i en tynn tråd, men tidligere i år ble det klart at arrangørene ville satse på enda en runde.

Og selv om det fortsatt er et stykke igjen til København – riktignok når det kommer til det å lage fashion week til en folkefestival, setter arrangørene denne gangen igjen fokus på mote til folket, nå med et nytt samarbeid med Nasjonalmuseet. 

LES OGSÅ: Oslo Runway slipper de ti første visningene

Livestreamer visningene

Blant annet vil åpningsfesten, som for alvor sparker i gang sesongens Oslo Runway mandag, finne sted på Nasjonalmuseet.

I tillegg livestreamer museet alle on-location-visningene i tillegg til Bik Bok Runway Award, noe som gjør det mulig for alle som vil å se visningene, som i utgangspunktet er forbeholdt invitert presse, stylister, innkjøpere, influencere og andre motepersonligheter. 

– Oslo Runway synes det er fantastisk at man gjennom dette samarbeidet med Nasjonalmuseet kan få norsk mote og OSLRW-visningene rett ut til folket, sier Ditte Kristensen, kreativ leder med OSLRW i en pressemelding.

– En god start

– Nå når Oslo Runway har noen sesonger på baken, og har fått bøttevis med – velfortjent- skryt fra en samlet motebransje, er tiden inne for å se nærmere på også det som ikke nødvendigvis fungerer så godt og det som kan bli enda bedre. Noe av det som kjennetegner Oslo Runway – og kanskje noe av grunnen til suksessen, er deres evne til å ta til seg kritikk, som for eksempel da de første gang fikk kritikk for ikke å inkludere også up and coming-designere. Den kritikken tok de på alvor, og resultatet er blitt et bedre program og ikke minst initativer som Bik Bok Runway Award. En av utfordringene til Oslo Runway nå er å inkludere også folket i det norske svaret på fashion week, slik for eksempel København gjør ved å gjøre moteuka til en folkefest. Samarbeidet med Nasjonalmuseet er en god start som fremmer mote til folket, og som også binder mote, kunst og kultur enda tettere sammen, sier VIXEN-redaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir.

Nasjonalmuseet: – Glade for samarbeidet

Frem til det nye Nasjonalmuseet åpner i 2020 kan man bli bedre kjent med byggeprosjektet og planene for det nye museet i Informasjonssentret Mellomstasjonen på Aker Brygge. Det er her livestreamingen vil foregå.

– Nasjonalmuseet har landets største motesamling, som vi stadig utvider. Vi er derfor glade for samarbeidet med Oslo Runway, som vil åpne i Nasjonalgalleriet på mandag. Alle moteshowene de neste tre dagene vil bli streamet live og vist på storskjerm i Nasjonalmuseet – Mellomstasjonen, hvor alle moteentusiaster kan møtes og opplev det nyeste nye sammen. Hjertelig velkommen til alle designere som viser under Oslo Runway, og alle som er interessert i norsk mote, sier Widar Halèn, avdelingsdirektør for design og kunsthåndverk ved Nasjonalmuseet. 

Mote til folket

Det er ikke første gang Oslo Runway setter fokus på nettopp mote til folket.

For ett år siden avsluttet Admir Batlak med en egen pop-up-visning på Aker Brygge som var åpen for alle.

– Jeg tror det er viktig for folk å se hva mote kan være – at det ikke er elitisk eller kun handler om plagg i butikk, men det kan også være en visuell og estetisk opplevelse, som er uavhengig av konsum, sa Admir til VIXEN i forkant av pop-up-visningen. 

Her kan du se OSLRW-visningene streamet live:

Dag 1: Tirsdag 22.august kl.10.30 byTiMo til og med siste show kl.19.30 med Tom Wood.

Dag 2: Onsdag 23.august kl.11.00 Iis Woodling til og med siste show kl.20.30 med MAYOW.

Dag 3: Torsdag 24.august kl.11.30 Vanessa Rudjord x byMAGMALOU til og med siste show med HAiKw/ kl.17.00.