Stadig flere kaster seg på bærekraft-bølgen og mote for fremtiden er blitt mer enn bare et buzz-ord. Likevel er tekstilsvinn et stort problem, også her hjemme. Vi kaster nemlig tonnevis med tekstil i restavfallet. Faktisk kaster hver nordmann i gjennomsnitt fem søppelposer med tekstiler rett i restavfallet hvert år. Det vil arrangørene bak Tekstilaksjonen gjøre noe med, og inviterer derfor til gatefest for å inspirere til gjenbruk og gjenvinning av tekstiler. 

– Det gjennomføres årlig plukkanalyser av nordmenns restavfall og vi ser hvor mye tekstil som går opp i røyk. Vi kaster alt fra klær som kunne vært gjenbrukt, gamle håndklær, kjøkkenkluter og hullete sokker, for å nevne noe. Vi håper aksjonen vil åpne øynene til de som føler seg truffet av dette, sier kommunikasjonsrådgiver i Renovasjonsetaten, Line Thams Reiersen.

Bak initiativet står aktører fra både mote- og interiørbransjen samt en rekke miljøorganisasjoner, nærmere bestemt Norsk gjenvinning, Naturvernforbundet, Renovasjonsetaten, Røde kors, H&M, Cubus, Bergans of Norway, IKEA, Dressmann, BikBok, Fretex Norge, Lindex, Miljøagentene, Tise, Uff, Min klode og Virke.

– Vi har erfart at det er mange som ikke vet at man skal levere inn alle typer tekstil inkludert det som er gammelt og slitt, slik som for eksempel håndklær og undertøy. Alt som leveres inn går gjennom sortering enten i Norge eller hos en av våre kunder i utlandet og blir enten gjenbrukt, reparert eller gjenvunnet til nye produkter, sier utviklingssjef miljø og logistikk, Arnt-Willy Hjelle fra Fretex Norge. 

For å sette søkelyset på tekstilsvinn inviterer Tekstilaksjonen til gatefest 15. og 16.september. På programmet står blant annet visningen 30 måter å bruke en skjorte på av elever fra Edvard Munch VGS. De har også designet den mye omtalte Lollan-kolleksjonen i samarbeid med Jenny Skavlan som skal vises på catwalken. Det skal også en vintage-barnekolleksjon signert Miljøagentene. I tillegg blir det auksjon av tekstilskatter fra navn som Tone Damli, Celine Aagaard, Jenny Skavlan, Pia Tjelta og Julie Bergan. Hele programmet for Tekstilaksjonen kan du se her.

– Vi håper både store og små tar turen til årets gatefest på Vulkan. Det vil være aktiviteter for hele familien begge dagene. Ta med dine hullete sokker og bytt dem inn med et nytt plagg i vårt byttemarked. Jenny Skavlan entrer catwalken, kjendiser auksjonerer bort sine tekstilskatter, far kan pusse skoene sine og barn kan lage sokkedukker for å nevne noe, sier informasjonssjef i Cubus, Julie Bragli Eckhardt.