I vår nye spalte Ikonet ser vi nærmere på noen av motehistoriens aller mest ikoniske produkter. Først ut er The Chanel boot som denne har sesongen igjen har fått en makeover, og ligger an til å bli sesongens store it-sko. 

Med fire par sko kan jeg reise verden rundt, sa Gabrielle Chanel da hun først lagde de klassiske pumpsene i 1957. Slingback-silhuetten har siden blitt ikonisk, og har ved flere anledninger blitt hyllet av Chanels kreative leder Karl Lagerfeld. Det samme må kunne sies om ballerina-skoen, som ble vist allerede under Spring-Summer 1984 Ready-to-Wear-kolleksjonen, og som siden har blitt relansert i en rekke ulike varianter. Siden han først kom til Chanel i 1983 har Lagerfeld dessuten med jevne mellomrom vist boots i sine kolleksjoner – også det med utgangspunkt i Gabrielle Chanels egen garderobe. For selv om hun selv aldri inkluderte dem i sine kolleksjoner, brukte hun dem til så godt som alt.

Historien om The Chanel boot begynner nemlig allerede i 1920 da Gabrielle Chanel, hesteelskeren, rytteren og travsport-entusiasten, brukte bootsene både som spasersko og til å ri med. Siden var de med henne nærmest overalt – enten det var på landet eller i byen. Fra 1958 brukte hun bootsene blant annet sammen med de klassiske tweed-dressene, og også andre, blant dem Gabrielle Chanels favorittmodell Marie-Hélène Arnaud, fikk øynene opp for skoen, som senere ble referert til som motorsykkel-boots. “Anklene mine hovner ofte litt opp, og med disse bootsene synes det ikke i det hele tatt. En dag så skal vi inkludere dem i kolleksjonen”, sa Gabrielle Chanel til mannen bak, Raymond Massaro.

Hun skulle bare visst. Allerede for Fall-Winter Ready-to-Wear 1991/92 og 1996/7 hyllet Karl Lagerfeld motorsykkel-bootsen. For Fall-Winter 2005/06 Ready-to-Wear og Paris-Byzance 2010/11 Métiers d’Art-visningen kom de i en lårhøy variant, for Fall-Winter 1994/95 Ready-to-Wear som en gummistøvel og i faux fur for Fall-Winter 2010/11 Ready-to-Wear-kolleksjonen. For Spring-Summer 2006 Haute Couture kom de i en mid-ankelen variant i to-tonet skinn, for Spring-Summer 2014 Ready-to-Wear som sokker, og senere med detaljer som blonder, kjettinger, broderier, sløyfer og bånd – for å nevne noe.

Denne sesongen er de tilbake – både som pre-collection og hovedkolleksjon. Nå med mer en mer urbane og moderne look i både semsket skinn og sateng med Gabrielle Chanels signatur gravert inn i skinnet. Også denne gangen er skoen to-tonet med en sort tupp med semsket skinn i beige, blågrønn, burgunder, midnattsblått og kongeblått, aubergine, dyprød eller mursteinsrød og grå i tillegg til en helt sort variant, for ikke å nevne glittervarianten med den tyske supermodellen Anna Ewers som ansikt utad.

Alle bilder brukt i samtykke med Chanel. 

Se The Chanel boot-historien fortalt i bilder her:

Gabrielle Chanel på Eaton Hall. Allerede da brukte hun booten både til spaserturer og ridning.

Coco Chanel og  hennes favorittmodell Marie-Hélène Arnaud fotografert av Willy Rizzo i Paris i 1959. Fotografiet er i dag utstilt på Studio Willy Rizzo.

Coco Chanel og Suzy Parker fotografert av Willy Rizzo i Paris i 1959. Fotografiet er i dag utstilt på Studio Willy Rizzo.

Reklamekampanje fra FW 1991/92 RTW av Karl Lagerfeld.

FW 1991/92 RTW. Karl Lagefeld hyller The Chanel boots.

Reklamekampanje for RTW 2002/03 av Karl Lagerfeld.

RTW 2005/06. Bootsen kommer i en lårhøy variant.

For FW 2010/11 RTW var det fake fur som gjaldt.

SS 2014 RTW. Sokke-bootsen gjorde sitt inntog – den har sitt comeback denne sesongens på fashion weeks verden over.

SS 2017 Haute Couture.

FW 2017/18 RTW.

Fall-Winter 2017/18 Pre-Collection.

Fall-Winter 2017/18 Pre-Collection.

Fall-Winter 2017/18 Pre-Collection.

Fall-Winter 2017/18 Collection.

Fall-Winter 2017/18 Collection.