Denne helgen er det klart for den tredje utgaven av mote- og kunstfestivalen Uncontaminted i Oslo. Vi tok en prat med arrangørene bare timer før det braker løs.

LES OGSÅ: Adidas vil løfte frem fremtidens kreatører

Helt kort, hva er Uncontaminated?

– Uncontaminated er en festival som fremmer nytenkende, norske og internasjonale kunstnere i gensesnittet mellom mote og kunst for et større publikum. Store installasjonsutstillinger, pop-up-utstillinger og en rekke andre eventer settes uventede steder hvor folk ferdes, på gateplan, butikker og restauranter samtidig som besøkende også inviteres til å kunstopplevelser i tomme kontorlokaler, historiske bygninger og i år for første gang; et gammelt sirkustelt midt på Bryggetorget.

Hvem står bak?

– Festivalen produseres av Hilde Pettersen Reljin og Rita Mostrøm Larsen fra NOIONE. De samarbeider med en rekke aktører i inn- og utland som for eksempel co-kurator Riccardo Ruini fra Ruini Studios i Roma, VR studioet OONI i NYC og blant annet norske Willas Contemporary, Rod Bianco og Shoot Gallery. Festivalen har også inngått et samarbeide med Nasjonalmuseet.

Mote møter kunst, og omvendt – er de to avhengig av hverandre?

–De to er nok ikke avhengig av hverandre, men det er et grensesnitt hvor det er en veldig spennende energi og den kreativiteten som oppstår i dette møtet er interessant. Vi ser en økning i samarbeider mellom mote og kunst – og moteskapere har med suksess inntatt de store kunstinstitusjoner i utlandet. Stella McCartney samarbeider med Petra Cortright og Jeff Koons, Gucci med Mick Rock, Comme de Garcons med Roger Ballen – alt dette er med på å gjøre kunst relevant på en måte som når ut og appellerer til veldig mange mennesker.

Dette er tredje gangen festivalen arrangeres – nå som en tredagers festival. Det er med andre ord rom for dette her i Oslo?

–Definitivt. Festivalen har fått mye oppmerksomhet i pressen i både inn- og utland og i fjor hadde vi over 20.000 besøkende. Den spenner bredt og appellerer både til fra både kunst-, motebransjen, de kreative næringer og Osloborgere generelt.

Fortell litt om programmet? 

–Torsdag kl 17 åpner over 20 pop-up utstillinger som er åpne gjennom hele festivalen – fra Mick Rock til Jo Bentdal og Anja Carr.I samarbeid med Nasjonalmuseet, arrangerer vi gratis paneldebatter, samtaler og foredrag på Mellomstasjonen gjennom hele festivalen. I år har vi satt opp et gammelt sirkustelt på Bryggetorget hvor vi setter opp tre hovedutstillinger – en hver kveld. Disse er definitivt verd å få med seg! Vi åpner med OFFBEAT NORWEGIAN YOUTH, en gruppeutstilling med 7 unge, norske kunstnere torsdag kl 19:00. Fredag kl 20:00 er Roger Ballens grensesprengende univers på plass og lørdag kl 20:00 er det 5 unge, internasjonale kunstere som gjennom utstillingen COLLECTIVE utforsker The New Frontier of Fashion Art.

Er dette for alle – eller bare for de som virkelig er interessert i mote og/eller kunst? 

– Festivalen er gratis og åpen for alle – også for de som er virkelig interessert i både mote og kunst!

The Brothers av Campbell Addy.

Vicki King.

Eloise Parry.

Samantha Casolari.