Tidligere denne måneden skrev Dagsavisen om Steen & Strøm som nå vil ta julen tilbake. Bakgrunnen var blant annet fjorårets kritikk fra samme avis av manglende julesteming i Oslos paradegater.

Med visjonen Bringing Christmas Back vil varehuset nå sette juletradisjoner, magi og eventyr i fokus for julen 2017 sammen med ni norske designere, fagskolen Treider og selveste Disney.

De utvalgte designerne skal designe sine egne fortolkninger av Disneys prinsessekjoler, og inkluderer byTiMo som skal tolke Tornerose, Cathrine Hammel med Askepott, HAiKw/ med Tiana, Veronica B.Vallenes med Snøhvit, FWSS med Mulan, Elisabeth Stray Pedersen med Pocahontas, Fam Iroll med Ariel, Edda Gimnes med Rapunzel og Epilouge by Eva Emanuelsen med Elsa.

Fagskolen Treider skal utvikle og bygge utstillingene for hver av kjolene basert på tolkninger av scener fra filmene.

– For meg, som for sikkert mange andre, er Askepott selve prinsessen. Den man tenker på først når man tenker på Disney. Hun er Disney i en karakter; genuin godhet og lykke. Hun er tidløs, sier Cathrine Hammel.

– Historien om Mulan handler om en ung og modig jente som på grunn av livssituasjon går i krigen for å beskytte sin syke far. Fordi jenter ikke fikk lov til å krige, måtte Mulan late som hun var en gutt. Hun kuttet av seg sitt lange hår, kledde seg i farens rustning og begav seg ut i en usikker og farlig fremtid. Vi tror mange kan kjenne seg igjen i Mulan, og det å måtte gå inn i en rolle hvor du må være en annen enn deg selv. Og kontrastene i Mulan sitt liv gjør henne utrolig interessant og til en evig relevant jente. I tillegg kan vi som brand identifisere oss med henne. FWSS er på lik linje med Mulan både feminin og maskulin, så vi kjenner oss igjen i mange av hennes sider, forteller designerne bak FWSS.

Det er ikke første gang Disney gjør et samarbeid med et varehus. Harrods har tidligere gjort noe lignende hvor kjente designere som Valentino, Versace og Oscar de la Renta designet sine versjoner av prinsessekjolene. 

– Disney er for de fleste en stor del av julen, og vi er derfor svært stolte over dette samarbeidet med Disney, som gir oss muligheten til å fornorske de kjente Disney prinsessekjolene.  Jeg er utrolig stolt over at akkurat disse ni designerne, sammen med Treider fagskoler, skal bidra til at vi løfter juletiden samt fokuset på norsk design og talenter, sier Jim-Thomas Rengård, direktør ved Steen & Strøm Department Store.

– Hos Disney er julen et av årets høydepunter, og stort sett alle barn og voksne kjenner jo til “Fra alle oss til alle dere”, som for de fleste signaliserer jul. Med Steen & Strøm Department Store feirer vi i år julen med Disney sine prinsesser tolket av ni fantatastiske norske designere. Dette samarbeidet blir en helt ny Disney juleforetelling, et moteeventyr som vi gleder oss veldig til å presentere, sier Mathilde Bergen Holkenfeldt Behrendt ved Disney.

Julevinduene avdukes lørdag 18.november blant annet med nytt lysdesign både på Eger, Steen & Strøm Department Store samt Nedre og Øvre Slottsgate med referanser til den nostalgiske gatebelysningen fra 50-tallet. 

Se noen av skissene til kjolene her:

Hovedbilde: Rapunzel av Edda Gimnes.

Ariel av Fam Irvoll.

Mulan av FWSS.

Tornerose av byTiMo.

Els av Epilouge by Eva Emanuelsen.

Pocahontas av Elisabeth Stray Pedersen.

Snøhvit av Veronica B.Vallenes.

Tiana av HAikw/

Askepott av Cathrine Hammel.