Vibeke Klemetsen om hvorfor du venter tilbake til yogamatta – igjen og igjen.  

Kjendisene elsker det, fashionistaene sverger til det og venninnene dine driver med det. Kanskje ikke så rart, for yoga gjør deg ikke bare myk og sterk i kroppen det gir deg også en lykkefølelse. Vi tok en prat med yogadronning Vibeke Klemetsen om hvorfor du bør trene yoga og hvordan du finner varianten som passer for deg.

LES OGSÅ: Denne vannflasken er kjendisenes favoritt

Yoga har blitt en kjempetrend – hva er det som gjør denne treningsformen så populær?

– Å trene yoga gjør deg sterk og myk i sinnet, ikke bare i kroppen. Det skjer ting når du vender blikket innover. Utad handler yoga om bøy og tøy, men det dreier seg også om å snu sansene innover. Når man gjør et fysisk program over lengre tid er det målbart stressreduserende. Det setter i gang prosesser, og det handler om å få tilgang til alt som trengs å bearbeides. Yoga kan hjelpe til med det. I tillegg gir yoga generelt en lykkefølelse for folk, og bare det i seg selv er nok til at de ønsker å vende tilbake til den matta – igjen og igjen.

Hvordan vil du beskrive yoga?

– Yoga kan beskrives som en måte å være tilstede i verden på – blant annet ved å komme i kontakt med vår egen vitale energi, pusten og tilstedeværelsen i kroppen. Yoga handler i stor grad om hvordan vi forholder oss til oss selv og våre omgivelser. Mennesker verden over bruker yoga som en måte å komme bedre i kontakt med kropp og sinn.

LES OGSÅ: De beste pleietipsene til vintertørr hud

Kan alle trene yoga?

– Ja, absolutt, og alle vil kunne få utbytte av det. Når det gjelder de fysiske formene for yoga så anbefales ikke det for personer som er late, ellers kan de gjøres av alle – unge som gamle, tynne som kraftige og høye som korte.

Stadig flere varianter av yoga dukker opp – hvordan finner jeg den typen yoga som passer best for meg?

– Her gjelder det å bare teste ut så mange former som mulig for så å finne ut hva man liker best og hva som egner seg best for akkurat din kropp og ditt sinn. Alle er vi forskjellige og alle har vi ulike preferanser.

LES OGSÅ: Dette er makeupartistens skjønnhetshemmelighet

Har du noen yogatips til nybegynnere?

– For nybegynnere handler det om å gi yogaen litt tid og at man har tålmodighet. Yoga kan oppleves som litt vanskelig eller ubehaglig for mange i begynnelsen, men jeg mener at man i alle fall bør gå minst ti ganger på et kurs eller gode timer før man virkelig gjør seg opp en mening om dette er noe som passer for en.

Hvis man ikke har tilgang på treningssenter, hvordan kan man trene yoga hjemme?

– Hvis man vil trene yoga hjemme anbefaler jeg yogobe.no – det er en online yogatjeneste med mange ulike yogaformer, yogalære og yogafilmer. Jeg er en av de norske lærerne som har spilt inn ashtanga yogafilmer, og jeg vet mange benytter seg av disse.

LES OGSÅ: Nå kan du få makeuplooken rett fra catwalken

Hva bør man ha på seg når man trener yoga, og hva slags utstyr trenger man?

– Av utstyr trenger man strengt tatt ikke noe annet enn en god yogamatte. Den kan du ta med overalt og gjøre yoga når det skulle passe. Når det hjelder klær så er det litt individuelt hva man liker å ha på seg, men jeg anbefaler noe som er kroppsnært, behagelig og plagg som ikke kommer i veien, faller ned over ansiktet når man står fremoverbøyd eller klær som kryper oppover når man strekker seg. Det er viktig at ikke ubehagelige klær er med på å ødelegge opplevelsen.

Er det nok å bare trene yoga eller bør man kombinere det med annen trening?

–Det kommer helt an på hva man ønsker å oppnå, men de fleste liker å kombinere yoga med løping, styrketrening eller ligenende. Jeg personlig som har yoga som livsstil trener yoga fire til seks ganger i uken, og trener ikke andre ting bortsett fra noen skiturer på vinterens og noen turer i skog og mark om sommeren.

LES OGSÅ: Er dette vårens store skjønnhetstrend

Hva med kostholdet – på hvilken måte henger det sammen med yoga, og hva bør man spise når man trener yoga?

– Det er ikke slik at man trenger å endre kosthold for å trene yoga, men etterhvert som man trenger mye yoga får man en bevissthet rundt hva man putter i kroppen. Etterhvert vil mange oppleve at de ønsker å holde en sunn og ren linje, og endringene kommer naturlig. Jeg peronlig har kuttet ut både kjøtt og sukker, og kjenner en enorm effekt av det i forhold til yogapraksisen min og energien min, men dette er absolutt ikke et must.

YOGA: yogabukse kr 595, yogatopp kr 645 begge fra Run & Relax, yogaustyr fra Abilica kr 199, yogamatte fra Casall kr 199. Foto: Leverandørene. Collage: Ida Elise Eide Einarsdóttir.

YOGA: yogabukse kr 595, yogatopp kr 645 begge fra Run & Relax, yogaustyr fra Abilica kr 199, yogamatte fra Casall kr 199. Foto: Leverandørene. Collage: Ida Elise Eide Einarsdóttir.