Denne bør du lese, Fabian Stang.

Du har sikkert hørt det summe i motekretser – en ny norsk moteuke er på trappene. Oslo Runway skal fungere som en visningsarena for norsk motedesign – og målet er å samle hele mote-Norge.

I august åpner Oslo Runway dørene for første gang. Eller – det stemmer ikke helt. For allerede tirsdag kveld sparkes det hele i gang med en Pre Oslo Runway på DogA som en forsmak der Epilouge by Eva Emanuelsen, Johnny Love og Veronica B. Vallenes vil vise sine AW15-kolleksjoner i en samlet motevisning. VIXEN tok en prat med initiativtaker bak Oslo Runway Ditte Kristensen ved This Is Pr dagen før dagen om premierenerver, kritikk og drømmen om Oslo Rådhus. Les også om hva designerne selv tenker om den nye, norske moteuken.

LES OGSÅ: Drar igang ny moteuke i Oslo

Tirsdag er det generalprøve på Oslo Runway før hovedarrangementet til høsten – hvordan er nervene?

– Forbausende rolige – jeg er mer spent og har masse sommerfugler i magen. Det er det utrolig dyktige teamet som er med på dette som er med på å gjøre meg så rolig.

For det skal jo litt nerver til for å arrangere (enda) en moteuke i Oslo – hva var det som fikk deg på ideen? 

– Det er jo ikke slik at vi prøver å finne opp hjulet på nytt, men vi så at det var behov for en motearena i Oslo. Deretter tok jeg kontakt med forskjellige samarbeidspartnere blant annet L’Oréal og NFI som begge var med på ideen.

Hvordan har veien vært fra idé til snart ferdig produkt – og hvordan har det blitt tatt imot i motebransjen?

– Det har tatt tid og vi har lært en del underveis. Jeg føler at motebransjen har tatt det utrolig godt i mot, og jeg har fått masse positiv tilbakemelding samtidig som at folk gjerne kommer med konstruktiv kritikk som vi tar til oss og tar høyde for i august.

LES OGSÅ: Se bildene fra Nina Jarebrink-visningen

Tidligere Oslo Fashion Week-sjef Pål Vassbotn gikk sterkt ut med Oslo Runway som han mente ikke hadde sjans til å hevde seg internasjonalt – hva tenker du om det?

– Et av målene med Oslo Runway er absolutt å få internasjonal oppmerksomhet, men samtidig så vet vi at det vil kreve hardt arbeid – noe vi er klare til å ta på våre skuldre. Vi tar gjerne imot konstruktiv kritikk, det er en måte å utvikle Oslo Runway videre på.

Hvordan har dere kommet frem til designere som skal vise under førvisningen i morgen?

– NFI, L’Oréal og This Is Pr gikk sammen og gjorde noen intervjuer med forskjellige norske designere. I tillegg hadde vi krav som merkene måtte oppfylle og ut i fra det kom vi frem til disse tre. Vi er utrolig glade for å ha dem med om bord.

Hvilken overskrift drømmer du om å lese når du våkner onsdag?
– Jeg har egentlig ikke tenkt så langt enda, men om en av overskriftene var noe ala dette ville jeg vært fornøyd; Vi gleder oss til august. Eller; Oslo Runway ønsker visninger på Rådhuset, det burde de få. Vårt mål med Pre Oslo Runway er jo å få overbevist Oslo Rådhus om å gi oss lov til å bruke deres lokaler til visningen i august.

LES OGSÅ: Se hva Karl Lagerfeld fant på denne gangen