Fredag arrangeres Den store klesinnsamlingsdagen, og en rekke aktører, blant dem H&M og Fretex inviterer til dugnad for tekstilgjenvinning med Norges største innsamlingsboks. Viktig, mener moteeksperter.

LES OGSÅ: H&M Studio: mote-Norge om trendkolleskjonen, og hva du bør shoppe og droppe

Det er ikke første gang H&M kaster seg på gjenbrukstrenden. Tidligere lanserte de en denimkolleksjon laget av resirkulert materiale. Flott med miljøbevissthet, mente blogger, som trodde trendperspektivet likevel var det viktigste. Nå gir kleskjeden gammelt tøy nytt liv med en resirkluert denimkolleksjon stylet av noen av Danmarks fremste toppbloggere

Også jeansmerket Nudie har kastet seg på gjenbrukstrenden med sitt Repair Shop som de åpnet i Oslo tidligere i år.

Nytt liv

Nordmenn er flinke til å donere klær til gjenbruk. Likevel kaster vi i gjennomsnitt ni kilo tekstiler i restavfallet hvert år – dette til tross for at nesten alt enten kan brukes igjen, sys om eller resirkuleres. Det vil  Fretex, Røde Kors, H&M, Oslo kommune, Norsk Gjenvinning, Østfoldforskning, Virke, Kompass & Co og Miljøagentene gjøre noe med, og fredag arrangeres derfor Den store klesinnsamlingsdagen. Med Norges største innsamlingsboks på Jernbanetorget i Oslo, oppfordres folk til å rydde i klesskapene sine for å gi gamle klær og tekstiler nytt liv.

LES OGSÅ: Se motekjendisene på første rad under H&M Studio-visningen i Paris

– Klær og tekstiler har en verdi, lenge etter at du selv ikke trenger det. Alt fra second hand til nye klær av resirkulerte fiber. Målet er null tekstiler i restavfallet. Vi oppfordrer folk til å rydde skapet denne helgen, men egentlig bør hver dag bli en klesinnsamlingsdag. Like naturlig som å pante flasker, sier Benedicte B. Eie, bærekraftsansvarlig i H&M Norge.

– Gjenbruk er blitt trendy

– Gjenbruk er blitt trendy, og bruk-og-kast-mentaliteten er virkelig på vei til å snu. Nå er det bærekraftig mote som er i fokus, og stadig flere merker, butikker, designere og motehus kaster seg på den grønne bølgen. Det er også en stadig større interesse for brukte klær  – se bare på alle motebloggerne som selger ut garderobene sine, sier VIXEN-redaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir, som roser initiativet fra aktørene bak Den store klesinnsamlingsdagen.

– Jeg tror mange trenger en skikkelig opprydning i klesskapet, men kvier seg for å kaste klær og kjenner ikke nødvendigvis til diverse gjenbruksmuligheter. Med initiativer som dette blir det både enkelt, gøy og sosialt å levere klær til gjenvinning, og med tanke på dagens flyktningesituasjon også veldig, veldig viktig, sier redaktøren. 

LES OGSÅ: Toppbloggerne samler inn penger til flyktningene – se hvordan du kan hjelpe her

Også moteblogger Janka Polliani roser initiativet.

– Det er fantastisk at det er flere aktører som denne gangen går sammen om innsamling av klær. H&M har jo gjort dette alene tidligere og jeg har selv levert tidligere. Jeg trorogså at det er viktig at nordmenn blir kvitt bruk-og-kast-mentaliteten. Noe kan sys om og annet kan komme til nytte for de som ikke har så mye. Dessuten er det bra for miljøet.  Jeg har alltid vært fan av gjenbruk og kjøper mye brukte plagg gjennom Fretex eller vintage-butikker, sier Polliani.

– “Bruktfashion” er på vei tilbake

– Gjenbruk redesign og resirkulering er selvfølgelig er veldig samfunnsnyttig og en kjempeviktig innsats for å påvirke miljøet i den grad man kan bidra selv som både enkeltmenneske og forbruker. Uansett om man gir bort klær til familie og venner, eller donerer bort til hjelpeorganisasjoner, bidrar man til et mer bærekraftig samfunn både med tanke på å minske forurensing relatert til klesproduksjon og distribusjon, og som medmenneske ved å gi bort klær til noen som virkelig trenger det, sier moteblogger og innehaver av konseptbutikken MagMaLou på Frogner, Marthe Kveli Valeberg.

LES OGSÅ: Slik har du aldri sett Caroline Berg Eriksen før

– Fra et moteperspektiv synes jeg interessen for secondhand og vintage hadde en “peak” for noen år siden, men at den siden har dalt betraktelig. Fashionistaene har gjerne ønsket seg plagg som ser retro ut, men i en ny innpakning – med noen hederlige unntak selvfølgelig. Men jeg synes å ane en endring igjen, blant annet basert på at bakgårdssalg er blitt veldig populært, samt at motebransjen jo ikke er blind for det som skjer rundt omkring i verden, spesielt med tanke på flyktningkatastrofen, og givergleden har heldigvis økt i takt med omfanget av situasjonen. Jeg tror nok “bruktfashion” vil komme sterkere tilbake igjen, spesielt om de mest profilerte bloggerne og kjendisene igjen omfavner gjenbruk – da kommer som regel både resten av folket og motepressen etter.

Dette skjer med klærne

Klærne som samles inn fredag deles mellom Fretex, Røde Kors og H&M. Fretex sorterer og driver egne bruktbutikker, i tillegg til redesign som en del av deres attføring. Røde Kors starter denne høsten en egen Second Hand-butikk i Norge, mens H&M blant annet produserer nye moteklær av resirkulerte tekstiler. Klesinnsamlingsdagen samarbeider også med gruppen Refugees Welcome to Norway, og alle som rydder i klesskapet oppfordres spesielt til å finne boblejakker som kan leveres i en separat kasse for deretter å bli delt ut til flyktninger via de frivillige i gruppen.

LES OGSÅ: Se bloggbildene som fikk Instagram til å koke

den-store-klesinnsamlingsdagen