Tredje runde med Oslo Runway er overstått og forventningene i forkant har vært høye – vi tok en prat med et knippe motepersonligheter om de to visningsdagene.

LES OGSÅ: Mote-Norge: – Slik har moteåret 2016 vært til nå

Vil du lese mer om Oslo Runway? Dagen før den offisielle åpningen var det duket for den nye moteprisen Bik Bok Runway Award, som designer Anne Karine Thorbjørnsen stakk av med seieren for. Vi har også snakket med designernes forventninger før Oslo Runway-visningene – byTiMo som har fått internasjonal anerkjennelse, Holzweiler som holder en rød tråd gjennom alle sesongene, Mardou&Dean som mener mote først blir interessant i møtet med kunst, IBEN som ønsker å nå ut i verden, Cathrine Hammel som holdt sin første norske visning, og byMAGMALOU som er takknemlige om de blir lagt merke til i motejungelen.

mote-Norge

Imponert over Oslo Runway: Fra venstre – Annabel Rosendahl, Ida Elise Einarsdottir, Madeleine Holth, Elen Kristvik, Caroline Krager, Guri Heli og Nathalie Helgerud. Foto/Privat.

Caroline Krager, redaktør i Melk & Honning

Hva synes du om sesongens Oslo Runway? 

“Jeg synes sesongens Oslo Runway absolutt har hevet seg en del hakk fra forrige sesong. Sentralen fungerer veldig mye bedre enn Operaen med tanke på at det ligger så sentralt, det var kortere avstand i tid mellom hver visning, noe som vitner om et mer strømlinjeformet opplegg hva gjelder opp- og nedrigg, og jeg ble i sterkere grad imponert over nivået på en del av visningene. Vil også legge til at jeg synes This is PR og Bik Boks nye samarbeid om å sponse en ung og lovende designer gjennom Bik Bok Runway Award er et utrolig flott initiativ. Det er så viktig med økonomisk støtte til norske designere fra slike og liknende hold for at de skal ha noen sjanse til å satse og å klare seg i lengden!”

Hvilken visning var din favoritt? 

“Mine favoritter – og det jeg ble mest inspirert av – var F5-visningene, Admir Batlak og HaiK w/. Men det jeg ble aller mest imponert over var visningene til de fem nominerte designerne under Bik Bok Runway Award. De hadde alle et tydelig konsept og en egen stemme det blir innmari spennende å følge med på fremover.”

Hvor ligger forbedringspotensialet til neste gang?

“Mer mat i presseloungen! Neida. Jeg synes noen av designerne fremdeles kunne gjort mer ut av selve visningen hva gjelder styling. Det er ok at det skal være salgbart og at man kjører på med en del enkle, basic pieces i kolleksjonen sin, men jeg mener en motevisning skal være et sted man inspirerer, tenker nytt og gir de som ser på noe å tygge på, som de i etterkant selv kan fordøye. Også håper jeg This is PR fortsetter å jobber for å få en internasjonal presse til å komme hit – og ikke minst at eksterne hold begynner å sponse Oslo Runway!”

Hege Aurelie Badendyck, kreativ leder i Costume

Hva synes du om sesongens Oslo Runway?

“Jeg er veldig imponert. Apparatet er proft, gjennomførelsen går på skinner og spennet av nye, uetablerte designere og de større kommersielle skaper en representativ scene.”

Hvilken visning var din favoritt?

“Admir Batlaks show tok pusten fra meg. Jeg var også veldig imponert over nivået på Bik Bok Runway Awards. Når vi har en undergrunn på det nivået får jeg troa på at vi kan få en levedyktig bransje med en lang og spennende fremtid.”

Hvor ligger forbedringspotensialet til neste gang?

“Vet du hva, på det stedetvi er nå i norsk motebransje så synes jeg det er viktig å fokusere på alt det positive. PR-byrået This Is har gjort en formidabel jobb og gitt hele bransjen et løft. Det viktige nå er at noen legger penger på bordet så vi ikke mister Oslo Runway. Det hadde vært utrolig trist og et stort steg tilbake.”

Annabel Rosendahl, blogger og innkjøpssjef på Høyer

Hva synes du om sesongens Oslo Runway?

“Jeg synes den var vel gjennomført av This is PR. De har virkelig gjort en god jobb. Lokalet var bra, modellene og ikke minst var det flere spennende kolleksjoner. Jeg synes dog at noen kolleksjoner kunne vært litt mer spisse i uttrykket sitt, men mye av stylingen gjorde showene allikevel spennende. Jeg synes i alt hele programmet var bedre enn sist sesong og det blir mer og mer profesjonelt.”

Hvilken visning var din favoritt? 

“Personlig likte jeg FWSS og Holzweiler best. Jeg hadde i forkant vært på innkjøp og sett kolleksjonene, så det var spennende å se de stylet på modellene. byTiMo imponerte også med et skikkelig show og hos Admir Batlak var de fantastiske klærne i fokus uten musikk.”

Hvor ligger forbedringspotensialet til neste gang?

“Jeg har ikke så mye å utsette, men så klart hvis staten kan bidra med støtte til arrangementet kan man mulig få til enda flere wow-effekter rundt showene.”

Ida Elise Eide Einarsdóttir, VIXEN-redaktør

Hva synes du om sesongens Oslo Runway? 

“Jeg blir aldri lei av å si det; Jeg synes Oslo Runway imponerer stort. Og det aller beste er at det bare blir bedre fra gang til gang. Denne gangen var programmet sterkere enn noensinne. Pluss på et seriøst, spisset og profesjonelt arrangement med en sterk front row og du har en norsk moteuke vi kan være stolte av”.

Hvilken visning var din favoritt? 

“Jeg synes åpningen der FWSS, Diemme og Cala Jade viste sammen var flott. Ikke bare fungerte klærne, skoene og veskene fint sammen, men jeg digget at merkene gikk sammen om en visning – sammen blir vi faktisk sterkere. Pluss for kul kulisse, men jeg skulle gjerne sett flere looks. Andre sterke visninger var Christina Ledang som gang på gang imponerer. Denne gangen hadde hun tørt å leke seg med C.L.E.A.N-logoen, og vi så fantastiske smykker fra samarbeidskolleksjonen hennes med det norske smykkemerket Hasla. Admir Batlak var helt utrolig – både kolleksjonen og visningen. Han er virkelig i en klasse for seg. Jeg må også nevne samarbeidet mellom Mardou&Dean og BROSLO. Et svært interessant møte mellom og kunst. Kanskje er det slik som Mardou&Dean-designer Ingrid Bredholt sier, nettopp at mote først blir interessant i møtet med kunst”.

Hvor ligger forbedringspotensialet til neste gang?

“Ikke nødvendigvis hos Oslo Runway. Som Oslo Runway-sjef Ditte Kristensen sier – vi må se oppover og utover. Det bør omfatte å inkludere hele byen i Oslo Runway. Det handler ikke bare om første rad, men minst like mye om å få med seg innbyggerne og å sette fokus på mote i hele Oslo. Admir Batlaks åpne visning var et godt eksempel på det. La oss se til København, og få til en motefest som hele byen kan ta del i når Oslo Runway går av stabelen neste sesong. Ellers bør poliktikerne komme på banen med støtte. Norsk mote trenger Oslo Runway”.

Jonas Øren, redaktør i PS Magasin

Hva synes du om sesongens Oslo Runway? 

“Jeg synes sesongens OR var velorganisert, strukturert og on time. Visningene gikk glatt, så jeg må gi kudos til alle som arbeidet i kulissene. De fleste designerne viste veldig anvendelige klær og enkelte ganger ble det kanskje litt lite variasjon. Dette også på tvers av visningene. Likevel må jeg understreke at det er fantastisk å se så mange dyktige aktører som skaper norsk mote! Ellers var det morsomt å se at babyen var sesongens statement piece.

Hvilken visning var din favoritt? 

“Jeg synes det er vanskelig å dra frem en favoritt. Det er heller høydepunkter jeg vil dra frem. Jeg synes det var flott å se Cathrine Hammel vise for første gang. Hun viste en stram, men likevel variert kolleksjon. Det var flott å se tydelig identitet som blir nytolket og videreutviklet. Også Veronica B. Vallenes viste smakfulle sammensetninger av klær. Plagg som man virkelig forstår at kvinner vil gå i. Et høydepunkt er alltid Admir Batlaks visninger. Stemningen i rommet er alltid turned on før modellene kommer frem. Batlak setter alltid visjon fremfor alt annet og jeg synes han denne gangen viste sin mest konseptuelle visning så langt.”

Hvor ligger forbedringspotensialet til neste gang?

“At fokuset først og fremst er rettet mot visningene og moten som blir presentert her, er helt essensielt for at dette kan fortsette. Alt sirkuset rundt er mindre viktig, og bør få mindre oppmerksomhet.”

Elen Kristvik, motejournalist og blogger

Hva synes du om sesongens Oslo Runway? 

“Jeg synes Oslo Runway var et godt gjennomført arrangement, Sentralen passet perfekt som visningsarena og jeg har sett mye bra norsk mote. Altså gir jeg en stor tommel opp, til designere og arrangør. Må også gi honnør for Bik Bok Runway Award, et knakanes bra initiativ. ”

Hvilken visning var din favoritt? 

“Min favoritt var FWSS, uten tvil. Elsket møllehjulet med sko fra Diemme og Cala Jade – og elsker klærne. De har sin egen identitet, de streber ikke etter å ligne på noe annet, men klarer på en avslappet og vakker måte å være den der kule jenta jeg har sjukt lyst til å være! Jeg ELSKER også Admir Batlak – han er en stjerne, og han imponerer til de grader hver eneste sesong. Må også nevne visningen til Holzweiler på Villa Ekely, som blant annet viste badedrakt og trench-frakker i kombo.”

Hvor ligger forbedringspotensialet til neste gang?

“Jeg var en av bloggerne som deltok på deres blogge-lounge-opplegg og har fått helt topp oppfølging disse to dagene. Jeg synes de holdt tidsskjemaet godt, stilte med store smil om munnen og skapte flotte og unike visninger i samarbeid med designerne.”

Madeleine Holth, motejournalist

Hva synes du om sesongens Oslo Runway? 

“Sesongens Oslo Runway var helt fantastisk, blir bare bedre og bedre for hver sesong.”

Hvilken visning var din favoritt? 

“Bik Bok Runway Award imponerte mest, så mye talent på en visning.”

Hvor ligger forbedringspotensialet til neste gang? 

“Jeg vil ikke si at forbedringspotensialet går på hverken This is PR eller designerne, jeg håper å se en stabil og jevn vekst slik at Oslo Runway blir en fast del av norsk motekultur.”

Nathalie Helgerud, blogger og stylist

Hva synes du om sesongens Oslo Runway? 

“Generelt det fantastisk, seriøse opplegget til Oslo Runway! Veldig stolt over å være norsk, faktisk! Også er jeg så imponert over hvor mange kule folk vi har i denne byen her, masse streetstyle-inspirasjon – det er gøy å se.”

Hvilken visning var din favoritt?

“Jeg synes Moods of Norway imponerte med en veldig uventet, inspirerende og sykt fresh visning! Helt utrolig den utviklingen de har vært gjennom. Ellers må jeg si jeg elsket fargene og snittet hos Christina Ledang, da spesielt det lavendellilla og og logodetaljene. Ellers elsket jeg skinnjakkene til Mardou & Dean!

Hvor ligger forbedringspotensialet til neste gang?

“Jeg ønsker faktisk bare å poengtere det sinnsykt bra arbeidet som ligger bak denne sesongen. Ditte og alle folka bak bør være megastolte over seg selv.”

Guri Heli, blogger og stylist

Hva synes du om sesongens Oslo Runway? 

“Jeg likte det! Perfekt location, met intimt og lunt enn på Operaen. Gøy!”

Hvilken visning var din favoritt?

“Visningen til FWSS, Cala Jade, Diemme og Christina Ledang imponerte mest!”

Hvor ligger forbedringspotensialet til neste gang?

“Få flere folk interessert i norsk mote, og få internasjonale bloggere til Oslo Runway!”