Bærekraftig mote er i vinden. Nå starter H&M igjen jakten på neste års grønne gründere. 

LES OGSÅ: Jenny Skavlan designer bærekraftig kolleksjon for Vero Moda

Klær laget av appelsinskall fra juiceproduksjon, mikroorganismer som resirkulerer polyester og et online marked for stoffrester var bare noen av ideene som gikk helt til topps i H&M Foundations Global Change Award 2015. Prisen ble etablert av H&M Foundation i fjor, og har som mål om å fange opp og fremme innovasjoner samt drive frem grønne, banebrytende ideer som kan bidra til en sirkulær moteindustri. Prisen tar dermed tak i en av de største utfordringene i dagens moteindustri, nemlig å lage mote for en voksende befolkning, samtidig som man minimerer påvirkningen på miljøet. 

Allerede første året kom det inn over 2700 søknader fra 112 land. En ekspertjury plukket ut fem finalister og publikum stemte frem sine favoritter som avgjorde fordelingen av premien på totalt én million euro. Alle vinnerne deltar nå i et eget gründerprogram utviklet av H&M Foundation i samarbeid med Den Kungliga Tekniska Högskolan og Accenture.

“Etter å ha opplevd så mange fantastiske ideer fra hele verden, har vi gledet oss til å åpne neste runde av Global Change Award. Jeg er også stolt av å ønske velkommen til nye medlemmer i ekspertpanelet; Dame Ellen McArthur, som etter sin karriere som soloseiler er en av dagens fremste eksperter og pådrivere for sirkulær økonomi,” sier Karl-Johan Persson, styremedlem i H&M Foundation og administrerende direktør i H&M. 

Andre medlemmer i ekspertpanelet er Amber Valetta, Ellis Rubinstein, Rebecca Earley, Franca Sozzani, David Roberts, Lewis Perkins, Vikram Widge og Johan Kuylenstierna. I tillegg til tilskuddet på én million euro som fordeles blant prosjektene, får vinnerne deltakelse på en ettårig Innovation Accelerator utformet for å sikre at oppfinnelsene kan stå på egne ben så raskt så mulig for å maksimere deres innvirkning på bransjen.

Se globalchangeaward.com for info om Global Change Award og søknadsprosess.