Årets utgave av Uncontaminated ble sparket i gang i Oslo onsdag kveld. Se høydepunkter fra programmet her.

LES OGSÅ: Fire motebøker vi vil lese nå

Etter en suksessfull lansering i fjor høst, er Uncontaminated Oslo Fashion Art Festival tilbake i byen med et nytt og spennende program, som strekker seg fra 12 til 14 oktober.

Festivalen ønsker blant annet å sette fokus på de nye kunstnerne som danner motekunst-kollektivet i dag, hvordan det digitale virker inn på kunsten samt å utfordre den tradisjonelle måten man betrakter kunst på.

Arrangementet består av både utstillinger, pop-up-eventer, talks og filmvisning, i tillegg til mye annet, og vil finne sted rundt om på Aker Brygge og Tjuvholmen.

Uncontaminated Oslo er i regi av Hilde Pettersen Reljin og Rita Mostrøm Larsen fra NOIONE, en internasjonal kreativ klynge for samarbeid med og mellom kunstnere, og Riccardo Ruini, kreativ direktør og partner i REM Ruini e Mariotti Agency.

– Vi søker hvileløst etter det nye; den frekvensen som vibrerer sterkest nå, forteller Reljin og Larsen til VIXEN.

– Det er galskap å arrangere festival, det er virkelig bare å brette opp ermene og jobbe døgnet rundt. Men det er så givende, for vi har et så fint budskap. Vi har klart å få med oss næringslivet, istedenfor å gå for offentlig støtte. Du får opplevelser du kanskje ikke har opplevd før, både på det virtuelle, det synlige og det kunstneriske plan. Og alle de 13 utstillingene og hovedutstillingene er åpne for alle, sier Reljin om festivalen som tar opp temaer rundt hva som er mote, kunst og ikke minst det kulturelle begrepet.

– Vi ønsker å sette ting på spissen og snakke om hva som er høy- og lavkultur. Vi samarbeider for eksempel med firmaer som Snøhetta, hvor de faktisk er med i selve kunstprosjektet. Vi involverer grupper fra teknologi til design, fra mote til kunst.

Om årets program har de følgende å fortelle:

– Programmet er fantastisk. Vi har utvidet, og gått fra to dager i fjor, til tre dager i år. Vi har fått med veldig relevante kunstnere til Oslo, og vi er stolte av å kunne presentere en veldig internasjonal gruppe her.

Se noen høydepunkter fra programmet her:

Den norske kunstneren Bjarne Melgaard og den New York-baserte hårkunstneren Bob Recine har sammen laget hovedutstillingen Blood, Stones and Certain Beasts. Den er skapt i samarbeid med Snøhetta og Void som tilfører overraskende virtuelle elementer. Les mer om utstillingen her.

Det norske klesmerket HAiK w/ har i samarbeid med den amerikanske kunstneren Jacob Riddle lagd en pop-up utstilling, som står frem til og med 15. oktober. Merket har en nytenkende og kunstnerisk tilnærming til mote, og holder til i Oslo. Les mer om eventet her.

Fotograf Maria Pasenau og Mardou&Dean-designer Ingrid Bredholt har sammen skutt serien Creewteenz som tar for seg frigjøringen fra klesnormer og kjønnsrolleidealer. Les mer om pop-up-utstillingen her.

Den norske designeren Edda Gimnes var nominert til Bik Bok Runway Award i august, og er nå aktuell med pop-up-utstillingen Walkin Illustrations. Les mer her. 

Visningen av den kritikerroste filmen All This Panic av den anerkjente mote-og kunstduoen Jenny Cage og Tom Betterton blir vist 13. oktober, og er en one-night-only event. I tillegg arrangeres en utstilling. Les mer om arrangementet her.

Er du interessert i å høre om kunstnernes synspunkter på mote og kunst? Fredag 14. oktober arrangeres Talks hvor kunstnerne samles til ulike panelsamtaler, hvor interessante temaer som kunst som politisk våpen, og hvordan magasiner skal kunne overleve i vår digitale verden blir tatt opp til diskusjon. Moderatorer er blant annet journalist og forfatter Jorun Sofie Fallmo Aartun, Elise By Olsen bak Recens Paper, og Riccardo Ruini, som blant annet har jobbet med redaktør Emanuelle Alt med relanseringen av franske Vogue. Les mer her.

Det er de unge og håpefulle som får avslutte den kunstneriske motebegivenheten med den andre hovedutstillingen, The Collective: The New Frontier in Fashion Art. Festivalen har hentet inn internasjonale kunstnere som blant annet Amanda Charchian, Petra Collins, Charlie Engman og Isabel Martinez. Les mer om utstillingen her. 

For fullt program og mer informasjon, les mer på uncontaminatedoslo.com.