I 2015 lanserte H&M den årlige innovasjonskonkurransen Global Change Award som skal bidra til å påskynde skiftet til en sirkulær moteindustri uten avfall. Nå er året fem vinnere valgt, og det er opp til publikum hvordan den totale premiepotten på 1 million euro fordeles mellom dem.

Konkurransen etterlyser ideer som kan endre moteindustrien fra bunnen av, og som kan være med på å påvirke en av verdens største bransjer, samt bidra til en bærekraftig fremtid.

Årets vinnerideer går over et bredt spekter; en oppfinnelse som gjør om kumøkk til biologisk nedbrytbare tekstiler, vegansk skinn fra resten av vinproduksjon, ødelagte jeansplagg som gir farge til ny denim, en digital tråd som veves inn i klær og dermed forenkler resirkuleringen av disse og koldioksidbindende nylon produsert av biomasse ved hjelp av solenergi isteden for olje. 

– Til årets runde av Global Change Award ble det nominert 2883 innovasjoner fra 130 land, noe som er enda flere bidrag enn i fjor. Grenseoverskridende utfordringer krever grenseoverskridende løsninger. Gjennom å føre sammen mennesker fra ulike industrier, med ulik bakgrunn og perspektiver, er jeg overbevist om at vi sammen kan påskynde skiftet til en sirkulær moteindustri uten avfall, og bidra til en bærekraftig fremtid, sier Karl-Johan Persson, styremedlem i H&M Foundation og administrende direktør i H&M.

Det er et internasjonalt ekspertpanel, bestående av blant annet Vikram Widge, sjef for Climate and Carbon Finance i World Bank Group, Rebecca Earley, professor i bærekraftige tekstiler og motedesign på University of the Arts London, Amber Valletta, supermodell, skuespiller, entreprenør og pådriver for bærekraftige mote og Ellis Rubinstein, administrende direktør for New York Academy of Sciences, som har valgt ut de fem mest lovende innovasjonene.

– I en verden som ikke er bærekraftig må alle bransjer forbedres. Global Change Award er en av de dristigste satsningene for å endre moteindustrien og prisvinnerne viser hvilket enormt potensial det er der ute – innovativ kunnskap og teknikk som virkelig utgjør en forskjell, sier jurymedlem Ellis Rubinstein.

I tillegg til det økonomiske bidraget får alle fem vinnerne mulighet til å delta i et 1-årig program med H&M Foundation, Accenture og Den Kongelige Tekniske Høygskolen i Stockholm (KTH), skreddersydd for å hjelpe dem å utvikle sine innovasjoner videre samt å knytte kontakter i moteindustrien.

Vil du være med å påvirke hvordan de 1 millioner euroene fordeles mellom de fem vinnerne? Avstemningen er åpen fra 27.mars til 2.april på globalchangeaward.com.

I JURYEN: Disse sitter i juryen under H&M Global Change Award. Foto: H&M.