Forrige gang satt de søkelyset på både mensen og kroppshår. Denne gangen er det usikkerhet og kunsten å elske seg selv som står i fokus når Monki nå lanserer andre del av deres Monkifesto-kampanje.

Resultatet er en capsule-kolleksjon bestående av fire t-skjorter laget i samarbeid med den svenske New York-baserte illustratøren Camilla Engström. Det er Engströms karakter Husa som pryder t-skjortene i fire ulike scenarioer de fleste av oss kan identifisere oss med. Men istedetfor å trekke seg tilbake, tar Husa den plassen hun fortjener, og gir blaffen i forventede normer – hun elsker nemlig seg selv til det fulle. Og det er nettopp det som er poenget med kampanjen. Det understøttes av printede slogans som vi alle bør omfavne, nemlig Stay zen, Do it, Speak up og Love it.

Sjekk ut Q&A mellom Monki og Camilla Engström – om kreativitet, selvtillitt og det å bli venn med seg selv her:

Hva liker du aller best ved deg selv? 

– Min kreativitet

Hva er du mest usikker på?

– Jeg er både sensitiv og introvert – spesielt i en stor by som New York.

Har du noen råd til de som sliter med lav selvtillit?

– Livet er for kort til ikke å være sin egen beste venn. Snakk til deg selv som du gjør til de du er glad i. Vit at du ikke er alene. En du anser for å være mer talentfull og suksessfull enn deg selv har kanskje enda dårligere selvtillitt enn deg. Aldri anta noe om noen. Slutt å sammenlikne deg med alle andre. Tenk over hvordan du snakker om deg selv foran andre, og ikke la den slemme stemmen inni deg få komme ut. Det tar mye tid og øvelse å elske seg selv, men det første steget er alltid å bestemme seg for å gjøre nettopp det.

Hvordan er det å være en europeisk illustratør i New York?

– New York er en såpass stor smeltedigel av folk fra over hele verden, så jeg tenker ikke så mye på det. Men jeg føler meg definitivt mer stille og reservert enn kanskje mange andre.

Hva forsøker du å kommunisere når du illustrerer?

– Jeg forsøker bare å tegne det jeg føler på innsiden. Jeg prøver å ikke tenke for mye.

Har du alltid villet bli illustratør?

– Nei, absolutt ikke! Jeg trodde verken jeg var talentfull eller intelligent nok. Dessuten trodde jeg at det å være en kunstner betydde at man måtte være deprimert og blakk hele tiden.

Hvor kom Husa-karakteren fra?

– Husa var en reaksjon på å hele tiden måtte tegne motefigurer i mine forrige jobber.

Når startet du å tegne henne?

– For rundt to år siden.

Hva er din favoritt Husa-illustrasjon?

– Jeg elsker illustrasjonene der hun bare tar opp plass på en helt rar måte – eller der hun i et usikkert øyeblikk er inni en kondom fordi hun tror det er der alle vil hun skal være.

Hve betyr Husa for deg?

– Hun er min beste venn. Det er rarheten inni meg.

Hva er den beste måten noen har beskrevet henne på?

– At hun er morsom!