Vi er riktignok ikke kommet lengere enn mai på kalenderen, men allerede er det noen duftfavoritter som skiller seg ut. VIXEN tok en prat med ekspertene på Gimle Parfymeri, Heaven Scent på Egertorget og Tax free Gardermoen om årets foreløpige toppdufter.

Gimle Parfymeri holder til i Bygdøy allé og er et av Norges eldste parfymerier. Dette mener Gimle-teamet er deres fem bestselgende dufter hittil i år. 

French Leather fra MEMO

– French Leather er en uber-feminin duft, men med en sofistikert og edgy tvist på grunn av lærakkorden. Den perfekte balansen mellom rose og lær skaper en unik og pirrende duftopplevelse.

Audace fra Profumum Roma

– Dette er en duft som er vanskelig å beskrive med ord på grunn av den komplekse sammensetningen mellom sadeltre, tonkabønner, lakris og appelsinblomst. Den skaper en historie på huden, drar deg videre innover og danner en slags kashmirfølelse. Den er verken feminin eller maskulin, men forfører deg som bare vil ha noe subtilt og unikt.

White Suede fra Tom Ford

– Denne er behagelig på huden- akkurat som følelsen av mykt semsket skinn. Hvit musk gir duften renhet, som en kontrast til varm amber. Den er drysset med feminin roseakkord på toppen.

BEIGE fra Les Exclusifs de Chanel

– Beige er en fruktig, pudret floral duft. Honning, Fresia og Frangipani skaper en myk, sensuell og eksotisk følelse.

Moonlight in heaven fra Kilian

– Grapefrukt, mango, sitron og kokosnøtt gir en fruktig fyldighet som omfavner deg. En forførende vetiver akkord tilfører et androgynt uttrykk.

Taxfree Gardermoen gir deg muligheten til å investere i dufter enten du er på vei inn eller ut av landet. Dette er deres fem bestselgende dufter i år. 

Escada, Fiesta Carioca

– I 25 år har Escada laget limited edition sommerdufter som hvert år blir vår bestselger. Årets duft er inspirert av Brasils passion, og inneholder noter av både pasjonsfrukt og pasjonsblomst. Fruktig, fresh, saftig, søtlig, feminin og sommerlig. Det er ingen flyplass i verden som selger like mye Escada limited edition som Gardermoen. Årsaken kan være at vi forbinder disse sommerduftene med ferie. De dufter alltid fruktig, eksotisk og søtlig, og er parfymer som lukter som en forfriskende drink på stranda, frisk frukt ved bassenget og andre ferieminner. Kanskje vi trenger noe som minner oss om sol og sommer i mørketida? For mange har det blitt en tradisjon å kjøpe sommerduften hvert år når man drar på ferie. Ikke bare lukter parfymen ferie i utgangspunktet, men ferien blir luktende Escada, som gjør at vi forlenger den ved å fortsette å bruke duften når vi har kommet hjem.

Chanel, Coco Mademoiselle Eau de Perfum

– Etter nesten et tiår med lette og fruktige dufter, har trenden begynt å snu. Vi ser ut til å gå mer og mer tilbake til tyngre klassikere, eller moderne versjoner av ikonene. Man ønsker noe mer sofistikert, modent, varig og ikonisk. Coco Mademoiselle er en orientalsk duft som ser en ny storhetstid, som starter friskt og syrlig med duften av appelsin. Hjertet består av rose og sjasmin som gjør duften feminin og sensuell, mens patsjuli og vetiver balanserer og tilfører dybde og varighet. Gjennom lange reklamefilmer og satsing i sosiale medier har Chanel nådd ut til yngre generasjoner som ikke blir skremt av duftens tyngde, på grunn av parfymens friske åpning. På verdensbasis selges det nå mer av Coco Mademoiselle enn selveste Chanel No5.

Chanel, Chance Eau Tendre Eau de Toilette

– En duft som er i duftfamilien vi tradisjonelt foretrekker: fruktig floral. En virkelig ren og feminin duft, med en delikat sødme fra grapefrukt og kvede. Sjasmin tilfører duften varme mens musk gjør den pudrete og ren. Dette er en duft som appellerer til de yngste for sin letthet, men også til voksne fordi den ikke er for søt.

DKNY Golden Delicious Eau de Parfum

– Dette er en parfyme som slår mange ikoner fordi den er fruktig floral og dufter av plomme, gyllent eple, rose, liljekonvall, musk og sandeltre. Den er saftig, men samtidig varm og sensuell. En typisk lettlikelig duft som tilhører den populære duftserien “Be Delicious” fra DKNY.

Dior Poison Girl Eau de Toilette

– Dette er et eksempel på en søt og tyngre type duft som er en gourmand (spiselig, yummy) orientalsk duft. Den har glidd rett inn på topp 5-listen, og har tatt over plassen til dufter som Flowerbomb fra Victor & Rolf eller Black Opium fra YSL. Den har en frisk toppnote av appelsin og neroli, mens hjertet dufter av den varme, honningpregede rosen fra Grasse og tyrkisk rose. Bunnoten består av vanilje og tonkabønner som runder av duften og gir dybde og den søtlige gourmand-fasetten i parfymen. Dette er virkelig en dynamisk duft med en syrlig og kald start og en søt og varm avslutning. Den er sensuell, forførisk, leken, modig og moderne, og er en perfekt “sjekke-duft” på byen for den som vil bli lagt merke til.

Duftekspert Henia Gamborg Kjørsvik hos Heaven Scent forteller VIXEN i en e-post at typiske topplister med bestselgende dufter ikke følger parfymeriets konsept og holdninger. Her kommer hun derfor med fem dufter som er verdt å prøve ut når vi går varmere tider i møte. 

En Passant fra Frederic Malle

– Fra stjernenese Olivia Giacobetti som har laget blant annen Philosykos for Diptyque og L´eté en douce for L´Artisan Parfumeur. Første gang jeg luktet denne ble jeg så glad, og tenkte umiddelbart på 17.mai. Den dufter nettopp midten av mai i Oslo når syrinene står i full blomst, og du får en deilig blomstervind rundt deg på vei gjennom Slottsparken. En Passant betyr jo “å passere” på fransk, og er inspirert av Giacobettis barndom med skoleveien forbi syrintrærne i bestemorens hage. En vakker duft rett og slett, med hvit syrin, regn, agurk, hvete og bladene fra appelsintreet.

Graine de Joie fra Eau d´Italie

– Denne duften er glad, som seg hør og bør med det navnet. Den formelig sprudler av granateple på en pudret bunn, og gir lovnader om sene sommerkvelder og bekymringsfrie solfylte dager. Med noter av røde bær, rips, granateple, fresia, praline, musk og sedertre.

Mughetto fra Santa Maria Novella

– Hva er vel våren uten liljekonvall? Dette er ekte liljekonvall på en fantastisk frisk og elegant måte, med et hint av en grønn undertone som gir duften ekstra karakter. Fra verdens eldste eksisterende apotek og dufthus, Santa Maria Novella i Firenze. Kanskje noe for en vordende brud?

Aquaysos fra Parfumerie Generale- Huitième Art

– Denne duften lukter både rent og masse av trenoter. Den har nesten en følelse av flytende tre, om det går an å si. Den er noe fruktig og inspirert av krystall.

Eau de Lierre fra Diptyque

– Lukten av eføy, som den hvite melken som kommer ut når du brekker en grønn stilk i to. Denne duften er superfrisk, grønn og friskheten holder lenge. Samtidig er den skarp, tørr og med en bitter sødme.