Det er ingen hemmelighet at vi elsker København. Men hva med å prøve noe nytt neste gang du reiser til Danmark? Nordvest for den danske hovedstaden ligger Aarhus, som nå topper listen over Europas hotteste storbyer – og er europeisk kulturhovedstad 2017. 

LES OGSÅ: Vogue tipser om Oslo-favoritter

Aarhus omtales gjerne som Københavns lillesøster, og er en dynamisk by med en helt unik energi og puls. Det er mye takket være studentene som setter sitt preg på byen. Aarhus har nemlig Danmarks høyeste konsentrasjon av studenter. Faktisk er det landets nest største by med godt over 330 500 innbyggere – og av dem 60 000 studenter. Likevel er nesten alt i gåavstand, og da mener vi alt; by, havn, strand, land og skog. Verdt å merke seg er byens mange museer, matmarkeder, cafeer og ikke minst shoppingen som er kåret til den beste i Skandinavia.

På topp

Det er den internasjonale reiseguiden Lonely Planet som kåret Aarhus til nummer to på topp ti-listen over de hotteste destinasjonene i Europa i fjor.

Det betyr at den danske byen topper listen over europeiske storbyer som for eksempel Venezia, kun slått av Peloponnes i Hellas.

GATELANGS: I Aarhus ligger alt så og si i gåavstand. Bysykler er dessuten gratis – og overalt. Foto: Ida Elise Eide Einarsdóttir.

Helt tilfeldig er det riktignok ikke. De siste årene har nemlig byen gjennomgått en massiv byutvikling, og har blant annet fått ny havnefront, et nytt museum i verdensklasse og blitt utvevnt til Europas Kulturhovedstad 2017. Bak ligger en strategi om å promotere byen som Second City nasjonalt, men først og fremst internasjonalt.

Lonely Planet trekker blant annet frem byens hippe latinerkvarter, de kulinariske opplevelsene og museer som ARoS, Den Gamle By og Moesgaard Museum som favoritter, i tillegg til byens arkitektur.

Kulturhovedstad

Aarhus er altså europeisk kulturhovedstad i år, og temaet er rethink eller gjentenk.

På progammet står kunst i verdensklasse samt en rekke kulturprosjekter utviklet i samarbeid med både danske og internasjonale kunstnere. Med mer enn 350 ulike prosjekter gjennom året skal nemlig byen sørge for at både kunst og kultur når ut til et bredt publikum. Og budsjettet? På svimlende 428,6 millioner danske kroner.

Shopping-vinner

Aarhus er kjent for sin shopping, og er faktisk kåret til shoppingby nummer én i Skandinavia. Og grunnen? Et stort utvalg av både unike småbutikker og internasjonale merkevarer.

SHOPPING: Den danske byen byr på både internasjonale designernavn og quirky småbutikker. Foto: Ida Elise Eide Einarsdóttir.

I hovedgaten Strøget finner du de mer eller mindre sedvanlige high-street-kjedene, men også stormagasinet Salling kjent for sin store delikateseavdeling, Georg Jensen Flagstore, Georg Jensen damask og Magasin du Nord – for å nevne noen.

Kanskje mer spennende er Latinerkvarteret, som blant annet består av gatene Badstuegade, Volden, Guldsmedgade, Graven og Rosengade, og gatene rundt som  for eksempel Vestergade, Jægergaardsgade og Bruunsgade. Her finner du både små, quirky indie- og designbutikker, men også danske og internasjonale merkenavn som By Malene Birger, Marc Jacobs, Mulberry, See by Chloé, Givenchy og nå sist Isabel Marant, for ikke å nevne ærverdige Sophies Tøjhus samt en rekke brukt- og vintagebutikker. 

Sidegaderne omtales som Aarhus nye in-strøk. Her finner du blant annet både designere og håndverkene som designer og produserer fra gamle skur og garasjebygninger. I nærheten ligger også Vestergade med sine gallerier, cafeer, bruktbutikker og motebutikker.

Fun fact; Norske Kaibosh har egen butikk i Aarhus, nærmere bestemt i Klostergade, med et faaantastisk rosa gulv som bare må oppleves.

NORSK: Det norske brillemerket Kaibosh har egen butikk i Aarhus. Foto: Ida Elise Eide Einarsdóttir.

Legg også turen innom Store Trov og multibrand-butikken Støy der både dansk og internasjonal mote, sneakers og lifestyle står i fokus. 

FAVORITT: Multibrand-butikken Støy ligger midt i hjertet av byen. Foto: Ida Elise Eide Einarsdóttir.

Mat og musikk

Aarhus’ kulinariske scene trekkes ofte frem som én av flere grunner til å besøke den danske byen. Det er takket være både lokale bønder, produsenter og kokker som de siste årene har satt byen på kartet. Det faktum at Aarhus nylig ble tildelt tittelen European Region of Gastronomy 2017 skader sannsynligvis heller ikke. 

Rundt M.P. Bruunsgade finner du en rekke rimelige gourmetrestauranter med nordisk fokus som for eksempel Nordisk Spisehus som ble tildelt The Michelin Plate i The Michelin Guide 2017 Nordic Countries.

Aarhus kan faktisk skilte med hele fire restauranter i Michelin Nordic Guide 2017; Frederikshøj, Gastromé, Substans og Domestic samt flere i White Guide Danmark, blant dem Substans-lillebror og øko-bistro-favoritt Restaurant Pondus.

Det mangler heller ikke på hippe kaffebarer. Byens beste kaffe får du på La Cabra, Rs28 i starten av Strøget, Street Coffee eller Great Coffee eid av en av verdens fremste barristaer, Søren Stiller Markussen.

For drinks er det St. Pauls Apothek eller den lille cocktail-baren Gedulgt i Fredensgade som gjelder. 

ØKO: Økologiske bakerier og hippe kaffebarer finnes overalt. Foto: Ida Elise Eide Einarsdóttir.

I tillegg til restauranter og cafeer byr Aarhus også på en rekke butikker med spesialvarer og ferske bakevarer fra økologiske bakerier. Besøk også Ingerslevs Boulevard, Danmarks største torg med rundt 60 ulike boder der du kan kjøpe hjemmelagde produkter fra både små og store lokale produsenter.

Det kan du også gjøre under den årlige matfestivalen Food Festival som arrangeres nede ved havnen. Mer permanent er Aarhus Street Food – byens nye matmarked med mer enn 30 ulike gatekjøkken og barer. Det ligger kult til i de gamle busshallene ved Aarhus Rutebilstation. Her får du alt fra meksikanske tacos, vitenamesiske bahn-mins, amerikansk soul-food og danske smørrebrød – for å nevne noe. Aarhus Central Food Market på Skt. Knuds Torv er noe av det samme, kanskje mer som Mathallen her hjemme, med en rekke ulike matboder, spiserier og butikker.

Det er ikke bare matfestivaler som arrangeres i Aarhus. Byen er også kjent som en hotspot for musikk, og en av Danmarks kuleste festivaler NorthSide arrangeres i Aarhus. I tillegg er Aarhus Festival en av Skandinavias største årlige kulturfestivaler med en rekke utendørs konserter og andre kulturarrangementer. Hvert andre år er også Aarhus vertsby for festivalen Sculpture by the sea med kunstinnstallasjoner langs byens tre kilometer lange strandlinje.

Grønt fokus

Veksthusene i Botanisk Have er absolutt verdt et besøk. Her er det naturen som står i sentrum.

Det gjør den forsåvidt i byen generelt. Aarhus er nemlig kjent for sin green living, og er en av de første byene til å utvikle et eget GoGreen-konsept som blant annet inkluderer en app som gir deg oversikt over bærekraftig shopping og restauranter i byen.

Som i andre danske byer står også sykkelen sentralt. Faktisk bruker over 35 prosent av befolkningen i Aarhus nettopp sykkel som sitt hovedfremkomstmiddel. Det kan du også gjøre. Bysyklene er nemlig gratis, og aldri lang unna. Totalt er det faktisk 450 021 meter offentlig sykkelvei i byen, noe som gjør Aarhus til en av verdens mest sykkelvennlige byer!

Få også med deg:

En av Aarhus topp attraksjoner er Den Gamle By, som også Lonley Planet trekker frem som en favoritt. Gøy for familien, men litt Norsk Folkemuseum. Legg heller turen innom fantastiske ARoS. Det er, ikke uten grunn, et av Danmark mest besøkte museum. Moderne kunst i verdensklasse, men kanskje mest imponerende er dansk-islandske Olafur Eliassons rainbow panorama som ligger som en krone på toppen av museet og gir deg spektakulær utsikt over byen – hvis du tørr.

I VERDENSKLASSE: ARoS er et must. Her finner du kunst i verdensklasse. Foto: Ida Elise Eide Einarsdóttir.

Også Moesgaard Museum er verdt turen. Museet, som er plassert i ett med landskapet i skogen rett sør for byen, byr på både kultur, natur og arkitektur i tillegg til diverse særutstillinger. Designet av Henning Larsen arkitekter er det enda en av byens arkitektoniske perler. Området rundt er også flott med blant annet Den gamle Moesgård Herregård, Skovmøllen, Stavkirken, Oldtidsstien og Moesgård Strand.

REGNBUE: Imponerende rainbow panorama av dansk-islandske Olafur Eliasson ligger som en krone på toppen av ARoS. Foto: Ida Elise Eide Einarsdóttir.

En av byens store stolheter er havneområdet som de siste årene har vært i stor utvikling. Det inkluderer det nye multimediabiblioteket Dokk1, designet av det prisvinnende arkitektkontoret SHL, som nærmest er blitt for et landemerke å regne. Det vant dessuten prisen for verdens (!) beste bibiliotek i 2016. Men også den isfjell-inspirerte leilighetsbebyggelsen rundt, signert de danske designstudioene Cebra og JDSArchitects, har fått mye oppmerksomhet, blant annet i en rekke internasjonale designmagasiner.

Og du! Badeanstalten Spanien er en moderne svømmehall midt i byen. Det er Aarhus eldste badeanstalt. Da stedet først ble åpnet i 1993 var det med en damp- og varmluftsavdeling for herrer i tredje etasje, populært kalt Grossererbadet. Det var den eksklusive etasjen – og det er det enda (tips: hver tirsdag og torsdag kun for voksne).

Her bor du

Bo på klassikeren Radisson Blu Scandinavia Hotel Aarhus. Det er kåret til det beste hotellet i Danmark – utenfor København. Hotellet ligger sentralt til ved siden av ARoS, konserthallen og rådhuset – designet av Arne Jacobsen.

Er du opptatt av design er også Comwell Aarhus perfekt. Hotellet ligger midt i hjertet av byen, nærme både togstasjonen og kjøpesentet Bruun’s Galleri. Interiøret er signert Hay – det vil si klassisk, minimalistisk dansk design – med en moderne tvist.

Andre hotellfavoritter er Hotel Scandic Aarhus City – sentralt plassert like ved hovedgaten Strøget (ja, samme som i København, men langt mye hyggeligere) og med en imponerende utsikt over byen fra taket.

City Hotel Oasia har en enkel, minimalistisk skandinavisk stil med designklassikere som Hästens-senger, spesiallagde Montana-møbler, Theselius-stoler og Kjærholm Rough-plankegulv.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at VIXEN ble invitert til Aarhus i forbindelse med byen som europeisk kulturhovedstad 2017, og at reise og opphold ble betalt av VisitDenmark.