Oslo Runway er rett rundt hjørnet med det som er den nye, norske moteukens mest omfattende program til nå. På det står både gjengangere, up and coming-designere og det kanskje aller beste, nemlig gamle travere som gjør comeback. Fam Irvoll er blant sistnevnte. Men selv om det er lenge siden vi har hørt noe fra den eksentriske designeren, betyr det ikke at hun har ligget på latsiden.

LES OGSÅ: Designerpraten Kjell Nordström: – Viktig å vise at norsk motebransje står sammen

I fjor holdt du plutselig visning etter to års pause. Så ble det stille igjen. Nå er du tilbake – igjen? 

– Jeg føler at jeg må ha noe å melde for å kunne ha en visning. Jeg har jobbet en del med andre prosjekter de siste to årene, og har akkurat startet Big Fan Merchandise – et nytt klesfirma som driver med artist-merch. Så må det jo sies at jeg har rukket å gå gravid og få et nytt barn i mellomtiden.

Det er føste gang du viser under Oslo Runway. Hvorfor akkurat nå?

– Nå passet det endelig. Jeg hadde lyst til å vise forrige gang også, men da rakk jeg dessverre ikke å melde meg på i tide. Denne gangen glimtet hjernen til!

Kan du si noe om hva vi kan forvente av visningen? Kolleksjonen, så klart – men også hvem vi vil få se på catwalken? 

– Jeg vil som vanlig vise et mangfold av mennesker, og kolleksjonen handler i stor grad om skjønnhetsidealene vi må forholde oss til hver eneste dag. Det er kanskje banalt å si, men vi lever i en verden der voksne mennesker føler at man faktisk må pumpe kjemikalier inn i fjeset for å ha det godt med seg selv. Det er så vanlig at folk nesten ikke reagerer på det lenger. En verden der sosiale status er viktigere enn nære relasjoner. Det vil jeg si noe om. Men først og fremst er det en gøyal samling klær med en dæsj humor. Jeg synes det er like viktig å lage show som å vise klærne. Jeg vil at folk skal kose seg og le på mine visninger. Gjør de det, så føler jeg at det har vært vellykket.

Du fortsetter smarbeidet med Gaitline – fortell litt om det?

– Dette blir min andre Gaitline x Fam Irvoll-sko. Denne er litt mer clean enn den forrige, og litt mer tilgjengelig. Jeg synes det er kjempestas å få lov til å jobbe med Gaitline, de er så kule og flinke folk. I tillegg så er de med på alle de rare tingene jeg kommer med. Dette er en av mange sko vi kommer til å lage sammen – vi har mange fremtidsplaner, så det er bare å glede seg.

Med Oslo Runway mener mange at vi har fått en norsk moteuke vi virkelig kan være stolte av. Hva tror du Oslo Runway har å si for norske designere og norsk mote?

– Jeg tror det har ekstremt mye å si for norske designere. Det er en vanskelig bransje å være i, og det er kjempeviktig for oss å ha en proff arena som kan fremme det vi jobber så hardt med. Det finnes utrolig mange talentfulle designere i Norge som fortjener å bli sett.

Skjebnen til Oslo Runway hang jo lenge i en tynn tråd på grunn av manglende finansiell støtte – til tross for at Kulturministeren roste initiativet da hun åpnet moteuken tidligere i vår. Hvor viktig er en slik statøig støtte til Oslo Runway spesielt og norsk mote generelt?

– Jeg synes det er langt på overtid at noen av kulturpengene går den veien. Vår bransje har aldri blitt sett på som verken kunst eller noe av verdi her til lands. Det er et klapp på skulderen, men aldri nok penger til at man kan overleve. Jeg skulle ønske at Norge var litt mer som Danmark når det kommer til å se verdien av hva vi driver med. Dette er tross alt en av verdens største industrier, og det er på tide at Norge også får med seg det. Det er like mange flinke folk her til lands som i nabolandene våre.