Oslo Runway er godt i gang med nesten tre fulle dager med visninger. På programmet står både etablerte og mer up and coming designere. Veronica B. Vallenes er blant førstnevnte, og etter en rekke visninger i København er hun endelig hjemme igjen.

LES OGSÅ: Designerpraten FWSS: – For oss var et viktig å ta en liten kunstpause

Igjen viser du under Oslo Runway etter å i en årrekke ha vist i København. Hva var grunnen til at du «kom hjem» igjen – og ble der? 

– Jeg har hatt veldig postive opplevelser med å vise på Oslo Runway, det føles utrolig bra å være med på å backe opp om en norsk moteuke. København har alltid vært fantastisk, og hadde det ikke vært for den gode støtten fra miljøet der vet jeg at jeg ikke hadde vært der jeg er i dag. Jeg er dypt takknemlig for det! Men etter å ha hatt tolv shows i København og snakket med Ditte (Kristensen, kreativ leder for Oslo Runway, red.anm.) om planene for Oslo Runway var jeg ikke i tvil om jeg ville være en del av det.

Trenger vi egentlig en egen norsk moteuke? Og hva betyr egentlig initativer som Oslo Runway for norske designere og norsk mote? 

– Jeg synes helt klart at vi trenger en norsk moteuke. Vi trenger mer oppmerksomhet rundt det norske designmiljøet, og jeg tror det kan hjelpe nordmenn til å få øynene opp for hva som skjer i norsk mote og gjøre at de får lyst til å velge norsk design. Jeg håper vi klarer å skape et designmiljø som i våre naboland ,og at staten ser potensiale i hvilken stor eksportinntekt det kan bli.

Du viser på Grand Hotel onsdag. Kan du fortelle noe om visningen?

– Det blir en overraskelse.

Hvorfor har du valgt nettopp Grand Hotel som location?

– Jeg synes takterrasen på Grand er utrolig flott og rå på samme tid. Man ser store deler av byen derifra, noe som blir et fint bakgrunnsbilde.

Sist hadde du et ganske sterkt politisk budskap i kolleksjonen – let love win, som jo nå er kanskje mer aktuelt enn noensinne. Vil vi se noen politiske budskap fra deg også denne gangen?

– Ja,, Let Love Win har bare blitt et sterkere og sterkere budskap. Det er helt forferdelig å følge med på alt som skjer fordi noen lar seg styre av hat og frykt. For meg er det utrolig viktig at kolleksjonen treffer forskjellige jenter med forskjellige bakgrunner. At det treffer folk av forskjellige etnisiteter og aldre og at man hyller felleskapet. Det er viktig at vi har forståelse for hverandres kulturer og sprer kjærlighet istedenfor frykt, mye av det som skjer skyldes at folk føler seg utenfor samfunnet og ikke finner sin plass.

Stadig flere designere gjør jo nettopp det; Stella McCartneys Love is all, Gannis Love Society, for ikke å nevne Designers Nest-vinner Elnaz Gargari fra KHiO. Hvorfor akkurat nå? Og tror du det er en forbigående trend eller ligger det nettopp i motens natur å skulle fungere som en slags samfunnskommentar? 

– Jeg synes det er viktig å ta avstand fra hva som skjer i verden nå. Jeg mener det er viktig å si ifra når man har et medie å formidle det i og jeg synes helt klart det ligger i motens natur å fungere som en samfunns kommentar.