Torsdag kveld og siste dag av sesongens Oslo Runway ble avsluttet med blant annet Bik Bok Runway Award – et samarbeid mellom Oslo Runway og Bik Bok for å løfte frem og anerkjenne unge designtalenter.

LES OGSÅ: Michael Olestad: – Alt skal være fake

Michael Olestad

VINNEREN: Michael Olestad vant årets Bik Bok Runway Award. Foto: Indigital Images/Oslo Runway

De fem nominerte, Edda Gimnes, Kit Wan, Michael Olestad, Moiré og Raske Rêvêr, viste alle sine kolleksjoner for presse og publikum på Sentralen torsdag kveld før vinnerjuryen annonserte vinneren av sesongens Bik Bok Runway Award.

Årets vinner ble Michael Olestad – han har tidligere jobbet som stylist, designet womenswear for Acne Studios, men retter nå alt fokuset mot sitt eget, selvtitulerte klesmerke. Han mottar nå en pengepremie på 100 000 kroner som er øremerket produksjon av ny kolleksjon eller bestilling av varer til salg i tillegg til en full visning under Oslo Runway februar 2018 og mentor fra Bik Bok.

– Jeg er utrolig stolt – skikkelig letta og glad… og sliten. Det har vært mange måneder med hard jobbing og døgning nesten hele veien. Så det er utrolig deilig, sier Michael Olestad til VIXEN. 

– Prisen har jo ikke påvirket designet men det er en skikkelig bonus – jeg har jo brukt dritmye penger og da så det er noe med å bare tørre å risikere – og nå har det lønt seg. 

Har du noe å si til andre designere som vil satse?

– Alt du gjør bør være riktig for deg, det er det eneste jeg kan si til andre. Sånn som det er nå gjør jeg akkurat det jeg vil, det er en utrolig frihet og ikke nødvendigvis sånn det kan være hele tiden i fremtiden, men det er derfor jeg ikke startet å jobbe for noen andre – så å gjøre min egen ting er kjempeviktig.

Kolleksjonen bestod blant annet av gensere med egne fotografier. 

– Printet på noen av genserne er på en måte Oslo under construction. Det er fra utsiden av studioet der jeg har kontor og jeg føler det er en metafor for hvor jeg er i prosessen min også. Du kan ta bilde en dag, og neste dag er det en ny vegg der. At noe er i forandring og i bevegelse hele tiden – som ting ofte er generelt også.  

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var også tilstede under arrangementet, slik hun også var under åpningen av selve Oslo Runway tidligere i vår.

– Det var en utrolig bra visning med mangfold, veldig inspirerende med fantastiske farger og spennende materialer, og det var så rørende å se hvor mye det betød for vinneren. Det er fantastisk at denne plattformen finnes, det er så viktig at designerne viser sin egen identitet og i den uroligheten vi lever i nå er det å spennende å se hvordan de kan vise gjennom klær hvem de er. Jeg er veldig glad vi har Oslo Runway som gjør det mulig for designerne å vise seg frem og vise at norsk mote har et så høyt nivå. Ikke minst at vi klarer å gjøre det mer kjent internasjonalt, og gjøre det tilgjengelig for internasjonal presse – det er jo det det handler om, sier Linda Hofstad Helleland til VIXEN.

Nominasjonsjuryen bestod av fjorårets Bik Bok Runway Award-vinner Anne Karine Thorbjørnsen, som fikk æren av å åpne forrige runde Oslo Runway, stylist og tidligere moteredaktør for danske Costume Maiken Winther, designer Siv Støldal, Recens- og Wallet-redaktør Elise By Olsen, fotograf Trine Hisdal og eier og innkjøper i Svean, Jan Svean. Vinnerjuryen bestod av den Berlin-baserte stylisten Nicole Walker, moteredaktør i ELLE, Petra Middelthon, Siri Johansen fra Kenzo, sjefsredaktør i Costume, Kine B Hartz, direktør for Central Saint Martin’s Masterprogram i mote, Fabio Piras og kreativ direktør i Bik Bok, Camilla Skavern.

– Denne designerens visjon er tydelig. Vi elsker bruken av farger, materialer, og accessoarer, som tilsammen skaper en helhetlig  tilnærming til design. Kolleksjonen har en eksklusiv aura samtidig som den er moderne, med en underliggende eleganse som vil appellere til et bredt spekter av kvinner. Designerens intuitive tilnærming har gitt et poetisk resultat. Vi liker også hvordan designeren har plassert merkets identitet klart og tydelig i Oslo. Vi mener dette viser en viktig forståelse for hvordan det lokale er det nye globale i dagens moteverden. Men viktigst av alt: Designeren har klart det som alle designere streber etter, nemlig å skape noe som føles lett og uanstrengt, er vinnerjuryens begrunnelse i en pressemelding.