Henriette Moe Winsnes står bak Moe Oslo.

I vår nye spalte FW17 hos tar vi tempen på sesongens kolleksjoner hos både kjedebutikkene, high street, merker og designere.

– For FW17 gikk jeg tilbake til kjernen av det å lage klær – selve mønsterkontruksjonen – og brukte dette som inspirasjon. Jeg blir veldig inspirert og føler et drive når jeg kan utfordre selve konstruksjonen av et plagg – dekonstruere, tenkte nytt og pushe noen grenser, forteller Henriette Moe Winsnes bak Moe Oslo til VIXEN om FW17-kolleksjonen som skal utfordre den klassiske garderoben.

Hvordan vil du selv beskrive FW17-kolleksjonen?

–Kolleksjonen består av en typisk herregarderobe med dressbukse, skjorte, dressjakke og frakk, og jeg har tilpasset plaggene en kvinnes kropp, men behold det androgyne uttrykket. Kolleksjonen har mange skjulte detaljer som man først legger merke til når man kommer tettere på plaggene, som for eksempel skjorter i dresstoff av 100% ull, sømmer som er forskjøvet og deler lommer i to, lommer som forsvinner inn i en søm og skjortelukninger som er plassert asymmetrisk på kroppen.

Du sier at du vil utfordre den klassiske garderoben, forsåvidt ikke bare med denne kolleksjonen, men i alt du gjør – på hvilken måte?

– Helt fra jeg studerte har jeg blitt trekt mot og inspirert av selve dressen. Jeg føler jeg kan gå på oppdagelsesferd i dressen, og at det skjuler seg uante muligheter med den. Min fascinasjon for dressen har i tillegg vist seg å være etterlengtet, og da jeg startet opp Moe Oslo fikk jeg raskt tilbakemeldinger om at det jeg lagde manglet. Den klassiske garderoben, særlig den formelle, er ganske uniform og konservativ, og mange kvinner føler de mister noe av personligheten sin når de kler seg i dette. Dette var ikke utgangspunktet da jeg startet Moe Oslo, men det er kjempegøy at det har truffet så godt samtidig som jeg utfordrer meg selv kreativt. Jeg ser på disse plaggene som allsidige plagg som kan brukes på jobb, til hverdag og til fest.

Bakgrunnen din som bygningsingeniør mikset med mote er interessant. På hvilken måte farger det kolleksjonene, også denne?

– Min bakgrunn har vist seg å være veldig viktig for det jeg gjør. Kreativt drives jeg ofte av den tekniske delen og jeg ønsker å finne nye løsninger og sette min signatur gjennom konstruksjonsarbeidet. I tillegg finner jeg mye inspirasjon ved å se på byggeplasser og jeg jobber ofte med å integrere detaljer herfra i kolleksjonene, som for eksempel i den nyeste kolleksjonen hvor spennbånd har blitt en integrert del av klærne.

Du bor og jobber i Amsterdam, produserer i Europa, men har hovedmarked i Norge – hvor viktig er denne tilknytningen til hjemme for deg?

– Selv om jeg bor og arbeider i utlandet føler jeg en veldig sterk tilknytning til Norge, og det er fortsatt i Norge jeg føler meg hjemme. På mange måter føler jeg sterkere på tilknytningen enn da jeg bodde i Norge – jeg tar det ikke lenger for gitt. Jeg er heldig som er fleksibel i min jobb, kan ta den med meg og derfor i perioder jobbe fra Oslo.

Flere av kolleksjonene dine, kanskje spesielt SS18 med inspirasjon fra lowrider-kulturen i LA, har blitt sett på norske influencere sist under sesongens Oslo Runway. Hva betyr deres støtte for deg?

– Som et ungt merke betyr deres støtte veldig mye. De kan velge og vrake og planlegger nok nøye hva de går med, og når de velger å gå med Moe Oslo føler jeg meg stolt, takknemlig og ydmyk.

Foto:Sabine Rovers, hår og makeup: Ingrid van Hemert / House of Orange, modell: Famke / Paparazzi Models.