Oktober og Rosa sløyfe er over. Nå er det november og Movember som gjelder.

Movember er en årlig kampanje for bevisstgjøring rundt menns helse samt innsamling av penger til forsknings- og støtteprogrammer med fokus på prostatekreft, testikkelkreft og psykisk helse.

Ved å anlegge bart denne måneden kan du sette fokus på nettopp det. 

Men hvordan gror du egentlig den perfekte barten? Hva med vedlikeholdet? Og hvilke produkter bør du egentlig velge? Vi har snakket med ekspertene. 

Carl-Arne Meyer Melin er mannen bak Bad Norwegian. Her er hans beste tips for stell av både bart og skjegg.

TIPS: Carl-Arne Meyer er mannen bak Bad Norwegian.

Gå for en god olje! Det er nemlig ikke bare-bare å anlegge bart. Den skal stelles, og kan godt skjemmes bort med både bartevoks og skjeggolje. Men hva skal egentlig en god olje gjøre? Den bør tilføre fuktighet til huden, være antibakteriell og lukte godt. Dessuten bør den hjelpe til med å holde barten myk og gi ekstra god glans til det som bør bli ditt ansikts største stolthet. Pass på at barten er skikkelig tørr og gre den godt hvis den er stor og tykk nok til det, før du påfører oljen.

Tem hårene. Det er mange slags barter, og du bestemmer selvsagt selv hvilken variant du vil gå for. Men uansett om du går for en Tom Selleck eller trønder-bart, er det én ting du alltid bør passe på. Det er nemlig ingenting som er styggere enn bartehår som får vokse fritt og som blir hengende over leppa. Gir du deg i kast med en bart til Movember, bør du absolutt investere i en bartesaks for å trimme barten mens den gror.

Bruk voks. Bartevoks er ikke bare noe som ble brukt av Hercule Poirot når han skulle snurre sin mustasje. Når barten først begynner å få form, er det mange grunner til å investere i en god voks. Akkurat som olje har bartevoks flere ulike formål. Først og fremst skal den hjelpe deg med å forme barten, på samme måte som du bruker voks i håret. Den kan også gi barten ekstra glans, og de beste sørger også for at barten ikke faller sammen hvis du havner i en skikkelig regnskur.

Blir du glad i barten din i løpet av Movember, er det ingen grunn til å ta den når måneden er over. Dessuten er det aldri for sent å anlegge helskjegg i tillegg, mener Meyer Melin som trekker frem både Kristofer Hivju og Adam Schjølberg fra Sofa som  eksempler på at skjeggtrenden fremdeles holdes i god hevd. Men med helskjegg kommer enda mer ansvar.

For akkurat som en flott bart kommer heller ikke et imponerende skjegg til av seg selv. Du kommer med andre ord ikke unna verken vask, trim eller annen pleie. Et stort skjegg blir ganske lufttett, og bakterier kan fort gro der inne, forteller Meyer Melin, som anbefaler daglig vask med shampo og bruk av antibakteriell olje. Og akkurat som håret på hodet skal skjegget børstes for at det ikke skal bli stivt og stritt. Er du ekstra modig og dedikert, tar du kanskje skjegget og lar barten bli for Movember i år?

Det er ingen tvil om at grooming blir stadig mer populært. Det merkes også på salongene.

– November er her, og barten er kommet for å bli – i alle fall for en måned. Vekstprosessen av barten kan være en smule skremmende for en som en ny for Movember, men fortvil ikke, sier Karen A. Bessesen i Nikita Hair Creative Team til VIXEN. 

EKSPERT: Karen A. Bessesen i Nikita Hair Creative Team.

– Barter kommer i alle mulige forskjeølige former og fasonger, og gir ulike uttrykk alt ettersom hvilken form man vil spare til. Litt planlegging kan derfor være lurt. Det gjør også vekstprosessen litt enklere. Har du et fyldig ansikt vil du kle en en fyldigere bart, mens et smalere og mindre ansikt kanskje passer best med en litt smalere bat. Etterhvert som man får litt lengde på barten vil den også kreve ekstra stell, akkurat som håret på hodet.

– En egen sjampo for bart og skjegg er noe alle kan starte med. Det er for å forhindre at huden under barten blir uren og tørr. Mange vil oppleve at huden flasser når man anlegger bart og skjegg. Derfor er det viktig å rense godt for å fjerne alle døde hudceller.

– Etter rens bør man tilføre huden og barten ekstra fuktighet, for eksempel med en olje. Det vil også forhindre tørrhet og kløe. En bartevoks holder hårene i ønsket fasong, og de kilende hårene over leppen på plass. Husk å vaske ut voksen av barten om kvelden!

Andre som merker økt interesse for grooming-produkter er taxfree-butikkene på Oslo Lufthavn Gardermoen.

– Det er tradisjonelt kvinner som har brukt mest tid i parfyme- og kosmetikkbutikkene, men nå ser vi at flere og flere menn er på jakt etter produkter til seg selv. Interessen fra menn er økende, spesielt når det kommer til skjegg- og barteprodukter. Stadig flere spør også om tips og råd. Vi opplevde ikke denne interessen for bare noen få år siden, forteller Linn Woxen, produktsjef for parfyme og kosmetikk i Travel Retail Norway til VIXEN.

– Porduktutvalget vokser med interessen. I dag er det større enn noensinne, og det lanseres stadig nye produkter som for eksempel skjeggolje, shaving lotion, bartevoks og så videre. Den største nyheten hos oss i år er skjeggoljen fra Bad Norwegian. Den har på kort tid blitt det mest solgte produktet i grooming-kategorien.