Gjenbruk og resirkulering er (heldigvis) i vinden om dagen. Og med gjenbruksapper som Tise, Prefall og Styleswop, er det bare blitt enklere og enklere å handle miljøbevisst. Nå er moteplattformen SoBo Community sistemann ut til å tilføre en helt ny shoppingopplevelse. 

LES OGSÅ: Klesbytteappene du bør vite om

SoBo er kort for Something Borrowed, og i korte trekk er det nettopp det de tilbyr også – noe lånt. Plattformen fungerer som de fleste andre kjente markedsplasser på nett, du lager deg en bruker, og kan enten låne ut klær, låne klær eller gjøre begge deler. Men, denne gangen har også designerne og butikkene selv kommet på banen.

– Vi så et behov for å koble sammen designere, butikker og privatpersoner enda tettere. Designere og butikker kan vise frem produktene sine og folk kan oppdage de gjennom nettopp utlån, sier markedssjef i SoBo Katharina Osterholt til VIXEN.

Sobo Community

NYLANSERING: Ambassadør Anja Stang under lanseringsfesten i september. Foto: Something Borrowed Community

Da plattformen ble lansert i september, samarbeidet de allerede med merker som Elisabeth Stray Pedersen, Annie Berner og Soohia, i tillegg til å ha hanket inn greenfluencer og journalist, Anja Stang, som ambassadør.

– Utleie og secondhand bryter med stereotypien om at miljøvennlig mote må være basic, nøytralt og tidløst. Med andre ord – litt kjedelig. Brukte luksusvarer er alt annet, sier Anja Stang om samarbeidet i et blogginnlegg.

– Vi begynte å undersøke hvilke plagg som ville vært mest interessante for oss, og fant de i butikker og hos designere, men også i klesskapet til privatpersoner. Og der hadde vi det: vi startet et fellesskap der alle kan bla i hverandres showrooms, skap og plukke opp ting i nabolaget, forteller Katharina om oppstarten.

Something Borrowed sier de har bidratt til å åpne opp systemet der man kjøper og selger mote, for å gi folk muligheten til å heller låne – og dermed kanskje bidra til å minke overforbruk.

– Dette endrer hele forbruksmønsteret: vi trenger ikke lenger eie plaggene vi har lyst til å ha på oss. Vi kan bestemme oss for å kun eie de plaggene vi virkelig vil beholde i lang tid. Uten å gå på bekostning av hvor gøy mote egentlig er.

Er plattformen et slags initiativ for å demokratisere mote? 

– Absolutt. SoBo gir adgang til et stort utvalg designere. Det gjør designerne tilgjengelige for massene, og for alle som er interessert i mote. Vi gir folk verktøyet for å kle seg akkurat som de vil, og muligheten til å være mer individuelle.

Og i tillegg til en åpenbar fordel ved å kunne betale brøkdelen av prisen for å eie designerplagg en kortere periode, er det også et tydelig miljøaspekt bak plattformen.

– Vi vet alle at om vi gjør bærekraftige valg, vil vi ha muligheten til å leve i den verden vi kjenner i dag. Bærekraftighet høres alltid dølt, tungt og kjedelig ut – men det trenger det ikke være. Bærekraft er også en måte å revurdere hvordan vi gjør ting og hvordan vi kan lage nye løsninger som fortsatt er gøy.