Det er ingen hemmelighet at motebransjen er knalltøff, og at en designers vei til suksess kan være både lang og dyr. Nå retter de skandinaviske moteukene et enda større fokus på og støtte til unge, lovende designere. 

LES OGSÅ: Norsk designer hylles i britiske Vogue

Copenhagen Fashion Week har alltid gått i bresjen for å fremme up and coming danske designere og ny dansk design, blant annet ved å tilrettelegge for egne visningsarenaer. Tidligere i høst kunne motemessen CIFF annonsere et nytt konsept med fokus på nettopp det, nemlig CIFF Runway som skal samle unge designere og hjelpe dem å individualisere visningene sine. Konseptet er en del av CIFFs 50-årsjubileum i 2018.

– Vi føler det ikke er noen bedre måte å markere 50 år enn ved å styrke vårt langvarige engasjement for å fremme unge talenter. Disse talentene representerer livsnerven i moteindustrien – de tar sjanser, pusher grenser og hjelper til å bevege industrien fremover. Vi er derfor veldig glad for å ekspandere motevisningene våre og avsløre de nye tjenestene som er designet for å hjelpe voksende merker uttrykke sin visjon i en individualisert presentasjon, sier mote- og designdirektør for CIFF, Kristian W Andersen.

CIFF støtter de unge designerne med produksjon av visningen, inkludert lyd, lys og teknisk hjelp. I tillegg får de alt av utstyr til å tilrettelegge backstage. De nye tilskuddene inkluderer et større utvalg runways slik at designerne kan skape sitt eget univers for visningen, hjelp med opplasting av pressemateriell som runwaybilder og en egen presseside. I tillegg vil kvalifiserte merker få internasjonale pressedager i Paris, London og L.A.

Den norske moteuken Oslo Runway er kanskje ung, men har allerede rukket å samarbeide med Bik Bok for å fremme unge talenter i to år. Under navnet Bik Bok Runway Award, samles fem designere til en visning under moteuken, der en jury besteående av lokale og internasjonale motepersonligheter kårer vinneren. Etter to runder har designerne Anne Karine Thorbjørnsen og Michael Olestad hver fått tildelt 100.000 kroner øremerket produksjon av ny kolleksjon eller bestilling av varer til salg, samt en full visning under Oslo Runway og mentor fra Bik Bok.

Det er heller ikke bare motebransjen som legger vekt på viktigheten av en arena for lovende designere. Da Oslo Runway i august inviterte til sin andre Bik Bok Runway Award, var kulturministeren tilstede for å se moteinitiativet.

– Det var en utrolig bra visning med mangfold, og det var så rørende å se hvor mye det betød for vinneren. Det er fantastisk at denne plattformen finnes, det er så viktig at designerne viser sin egen identitet og i den uroligheten vi lever i nå er det å spennende å se hvordan de kan vise gjennom klær hvem de er. Jeg er veldig glad vi har Oslo Runway som gjør det mulig for designerne å vise seg frem og vise at norsk mote har et så høyt nivå. Ikke minst at vi klarer å gjøre det mer kjent internasjonalt, og gjøre det tilgjengelig for internasjonal presse – det er jo det det handler om, sa Linda Hofstad Helleland til VIXEN etter Bik Bok Runway Award i august.

And the winner of BikBok Runway Award 2017 is Michael Olestad!! Congratulations with a fantastic collection!

A post shared by OSLO RUNWAY (@oslorunway) on

Også i Sverige er fokuset på unge designere viktig, og viktigheten av å støtte opp under unge talenter har vært understreket i lang tid. Swedish Fashion Council opprettet allerede i 2005 Swedish Fashion Talents – et goodwill-prosjekt startet av med formål å oppmuntre og motivere unge designere til å satse på design.

– I løpet av ett år får de utvalgte merkene støtte og konsultasjon, samt en forretningsmodell og hjelp til å ta kommersielle beslutninger – alt for å hjelpe til å utvikle og etablere seg på markedet.

Utvalget designere blir bestemt på samme måte som i Norge og Danmark – av en fagjury som samlet vurderer design, idé og konsept. Og det er tydelig at ett år med støtte til produksjon, design og visninger har hjulpet. En rekke anerkjente merker har nemlig tidligere fått støtte fra prosjektet – blant de Carin Wester, Ida Sjöstedt, WWDE, Houde of Dagmar og Uniforms for the Dedicated.