Sett har allerede stått sterkt i motebildet noen sesonger, og det er ingenting som tyder på at trenden er i ferd med å snu. Men hvorfor elsker vi sett? Hva er greia med trenden? Vi har spurt ekspertene, og plukket ut våre favoritter blant vinterens fineste sett. 

LES OGSÅ: FW17: Sesongens fineste jakker 

– Motebildet har lenge vært preget av både den maskuline dressen og pyjamasettet. Sett i alle varianter er blitt observert på catwalken i mange sesonger nå, men det er kanskje først nå nordmenn tør å bruke det på julebord eller til julemiddagen. I år, og spesielt mot festsesongen, er det spesielt det luksuriøse og litt penere settet som stiller sterkt, og da helst i velur eller silke. Det todelte settet stammer fra den maskuline dressen, men med mykere materiale og en mer feminin fargepalett har den fått en slags makeover, og passer perfekt om du kvier deg for å gå med kjole når festmåneden står for tur, sier Alexandra Sætran, nettjournalist i Costume til VIXEN.

Hun viser til at trenden først gjorde seg gjeldende for et par sesonger siden da den stod sterkt i gatemotebildet hos både streetstyle-stjerner og blant motepersonligheter som Kim Kardashian, Olivia Palermo og Miroslava Duma.

– Stilen er lett å kopiere, lett å style og passer alle – uansett om du går for den maskuline eller feminine stilarten, liker spreke farger eller om du alltid faller på tilbake på et sort antrekk. I tillegg er det lett for forbrukeren å finne moteplagget i et hav av butikker. Settet finnes til over 10 000 kroner om du går for Gucci, men du kan også finne delikate sett på billigere butikker som Ganni, Mango og Monki.

Hva er ditt forhold til trenden?

– For meg som ikke er alt for glad i kjoler generelt, og føler at stilen min er alt annet enn feminin – passer det todelte settet perfekt. Du trenger minimalt med tid for at antrekket skal se fresht ut – i tillegg kan du både style det og opp ned etter dagsform og tilstelning. Skal du på julebord kan du gå for et velursett i en mørk fargetone og med høye hæler. Skal du ta en øl på byen, kan du bytte ut hælene med et par sneakers. Settet passer også med alle slags jakker, både den trendy boblejakken og den pene vinterkåpen – eller en blazer.

Har du noen favoritter blant sesongens sett?

– Det ene settet jeg har falt for i år er fra Gestuz, og kan brukes både på kontoret og på fest. Overdelen er en lags kimono, og kan brukes til den matchende buksen, men også til en jeans for et mer avslappende antrekk. Jeg er også svak for silkesett, og det stripete settet i blått og hvitt fra By Malene Birger hadde jeg elsket om været hadde tillatt det. Jeg liker også settene til Alexachung, de lekne printene til Lovechild og det rutete settet til Samsøe Samsøe, der buksen er byttet ut med et skjørt.

Stylist Sunniva Hartgen sier til VIXEN at hun tror en av grunnene til at trenden med sett står så sterkt er at den kan variere med motebildet.

– Sett kan bestå av alt fra for eksempel overdel og shorts, overdel og bukse og overdel og skjørt. Det er en trend som kan gå utover andre trender som for eksempel blomstermønster, striper og så videre. Det er også en fordel at settet er todelt, slik at man kan bruke delene separat. Man blir enkelt og greit ikke like fort lei, som man kanskje blir av andre trender. Sett finner man i alle varianter hver eneste sesong, enten de er helfargede eller med mønster.

Hvordan styler du selv settet? Og hva er dine beste tips til styling av sesongens sett?

– Jeg har ikke mange sett selv, men jeg har et par som er veldig klassiske som et helfarget silkesett med bluse og skjørt fra Bruuns Bazaar. Jeg bruker det sjelden sammen, da det er litt for klassisk, men blusen er absolutt enklere å slenge over et par sorte jeans og noen rare boots hvis jeg skal være casual på fest. Jeg synes godt at man kan være litt mer crazy hvis man først skal gå til innkjøp at et sett. Finn noe som skiller seg ut, og som du ikke tror du går lei av – i god kvalitet. Behandle det deretter. Det er flere norske designere og merker som er gode på sett, men hvis jeg skal peke på en favoritt, synes jeg Moiré sine sett fra SS18-kolleksjonen i fargene lavendel og lys grønn med striper er nydelige. De skiller seg ut på en delikat måte, og plaggene er en perfekt miks av casual og pynta.

Her er noen av våre favorittsett denne sesongen:

WEEKDAY: Sett med bukse og overdel.

BIK BOK: Bukse og crop top i sølvfarget fløyel.

MONKI: Bukse og blazer i sølvblå fløyel.

GESTUZ: Bukse og overdel fra Year End-kolleksjonen.

RODEBJER: Mintfarget bukse og blazer.