Det skjer ting i Oslo. Januar 2018 åpner Røvestaden, et helt nytt kulturhus i Vika, tilknyttet Oslo Konserthus, dørene. 

LES OGSÅ: Maya Vik om mote, musikk og stil

Røverstaden er Oslo konserthus’ største satsning noensinne. Med adresse Munkedamsveien 15, der blant annet legendariske Club 7 tidligere holdt hus, skal det 4000 kvadratmeter store kulturbygget bidra til et utvidet kulturtilbud samt fungere som en møteplass i en del av Oslo som er i stor utvikling. Fordelt over tre etasjer skal Røverstaden være et flerbruksbygg som fylles med både film, design, kunst, mat og drikke, for ikke å nevne musikk med egen konsertscene med plass til 800 personer. 

– Røverstaden er en multi-purpose venue som skal bidra til Oslos kulturliv, både på dagtid og på nattestid. Sammen med Oslo Konserthus, og påbegynnende prosjekter som Nasjonalmuseet, vil Vika bli et levende og kreativt møtepunkt for både Oslo og forhåpentligvis hele Norge om noen år. De mange ulike etasjene i huset bidrar med hver sin symbiose av kreative impulser, sier Juliette Aleksine Piiksi, presse-, markedsførings- og bookingansvarlig for Røvestaden til VIXEN.

På 1800-tallet var området rundt Munkedamsveien 15 ansett som et slumområde som på folkemunne ble kalt opp etter datidens røverstater i Nord-Afrika med gater og smug med navn som Algier, Tripoli og Tunis. Her vanket Kristiania-bohemene, og området var kjent for både spritproduksjon og bordeller. Det førte til at området ble revet ettersom man ikke ønsket en slum så nærme Slottet. Dagens hus ble bygget på 1960-tallet, og har siden vært en del av Oslos kulturliv blant annet med klubbene Club 7 og Sardines og senere også Stenersenmuseet. Nå er det altså Røverstaden som skal flytte inn.

På øvre plan vil det være kontorer med egne “innbyggere” som skal representere et mangfold av kulturuttrykk som film, kunst, foto, mote og design, forklarer Piiksi.

På midtre plan åpner restauranten Smokestack, med teamet bak blant annet Way Down South, Koie Ramen og Gressholmen Kro, dørene. Det gjør også husets egen kaffe- og cocktailbar.

To store trapper i sentralrommet knytter alle de tre etasjene sammen, og skal benyttes til blant annet foto- og kunstutstillinger.

I underetasjen er Klubben – den nye klubb- og konsertscenen med inngang fra både sentralrommet og gateplan. Klubben skal “booke det mest spennende av norske og internasjonale artister som passer på en klubbscene” – en scene der artister som Miles David, Sly & Robbie, Nick Cave, Chet Baker, Red Hot Chili Peppers, Gil Scott Heron, Ronnie Wood og Billy Bragg spilte på 70- og 80-tallet.

Og selv om vi riktignok fortsatt skriver 2017, og Røverstaden ikke åpner før på nyåret, er allerede store deler av konsertprogrammet klart.

På det står navn som KOSO Club, nominert til Årets klubb av Natt & Dag: “et beinhardt klubbkonsept hvor du kan danse deg glad og svett samtidig som du tramper på patriarkatet i takt med bassen” med DJs og produsenter Kablam og Toxe. For ikke å nevne Skranglejazz – DJ-kollektivet bestående av Cellius, Oskar Pask, Umulius og Lille Konge som spiller på selveste åpningsdagen 19.januar sammen med den London-baserte DJ-duoen Idjut Boys (UK). Skranglejazz på Røverstaden er forøvrig en serie på fire klubbkvelder fra januar til april 2018 med headlinere som Bjørn Torske, Gilb’r, Skatebård, Telephones og DJ Fett burger.