Etter en lang periode med kortere hår er det superlange håret tilbake i motebildet. Senest i desember skrev franske Vogue om frisyren som blant andre Beyoncé, Ariana Grande og Kim Kardashian West nå sverger til.

Men hvordan sparer man egentlig best (og kjappest) til langt hår? Og hvordan bør man vedlikeholde det? VIXEN har snakket med ekspertene om trenden. 

LES OGSÅ: Milliardærarving Tamara Ecclestone lanserer hårpleieserie i Norge

Harlem Alexander.

– Jeg vet at Kim Kardashian West ble inspirert av Cher og Naomi Campbell – hun setter jo de fleste trendene for øyeblikket. Men det er altså ikke hennes eget hår – just saying, sier Harlem Alexander, hårstylist og Senior Art Director ved Adam & Eva til VIXEN.

Men hvis man på død og liv vil ha det lange håret da – hva er hemmeligheten? 

– Vil du spare til langt hår må det klippes jevnlig, og du må kure håret med riktige produkter. Du bør helst ikke føne, krølle eller rette ut håret.  B-vitamin er også viktig. Noen har rett og slett gode gener for sunt hår – andre ikke, men passer du på hva du spiser, drikker masse vann og lever generelt sunt så vil også både hud, hår og negler bli sunne og friske.

🏹 ♡

A post shared by Ariana Grande (@arianagrande) on

Men det er lov å jukse. Alexander mener man bør styre unna semipermament hår som gjøres hos frisøren, og heller bruke enkle clip-ons som du kan ta ut før du legger deg om natta.

– Jevnlig klipp er også viktig for å ta var på det lange håret. Det samme er kur, samt å ikke bruke varmeverktøy.

Tror du dette er en trend som har kommet for å bli?

– Nei. Jeg tror ikke denne trenden vil overleve særlig lenge. Å leve med superlangt hår er både veldig slitsomt, tungt og krever mye jobb. Det er også vanskelig å få fint – dersom du ikke er superstjerne og har stylister som hjelper deg fra topp til tå da.

Også Linn Jøssang ved Gevir har merket seg trenden. Hun forteller til VIXEN at stadig flere kundene hennes ønsker seg langt hår.

Linn Jøssang.

– Lob og wob har vært i vinden lenge, og flere har klippet vekk de lange lokkene. Etter noen år med kortere frisyrer er det lange håret nå på vei tilbake. Hvorfor det skjer akkurat nå har nok sammenheng med at flere og flere av kjendisene, som for eksempel Kim K og Beyoncé, kaster seg på trenden, sier Jøssang.

Det kan jo ta ganske lang tid å spare – har du noen tips og triks?

– Kur! Gi håret ditt masse pleie – bytt ut balsamen med en hårkur! Håret vokser cirka 1-1,2 cm per måned, og de viktigste vitaminene du kan gi håret ditt er jern og vitamin B. Unngå for mye varme på håret, og varier hvor du har hårstrikken. Ikke gå ut i kulden med vått hår, og unngå å sette det opp når det er vått. Snarveien er å skaffe seg en parykk. Det finnes også diverse produkter som skal stimulere hårveksten.

Love this glam using @kkwbeauty by @makeupbyariel & @chrisappleton1 for LACMA

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Hvordan tar man best vare på superlangt hår?

– Gi håret pleie og ro. Ikke varier hårfargen for mye, og hold deg til en fast frisør som kan veilede deg. Gi håret ditt de produktene det trenger!

Har du tro på trenden?

– Det er flere og flere som har begynt å spare, og jeg tror absolutt at vi vil se mange med langt hår i tiden som kommer.

Også Jonas Helland, frisør ved Betong Frisør, tror trenden med superlangt hår skyldes at kortere frisyrer som lob lenge har vært i vinden. 

– Samtidig har jo flettetrenden nylig stått sterkt så mange har allerede langt hår. Sparer man til langt hår får man jo litt mer attitude, man blir liksom litt mer typete og ikke minst – man får flere muligheter for styling.

Hva er dine beste tips når det kommer til å spare til langt hår?

– Ta tiden til hjelp. Det er også viktig å klippe slitte tupper – gjør du ikke det blir det veldig tynt nederst. En annen mulighet er løshår i form av clip-ons eller extension, men det er viktig å huske på at det er mye jobb med extensions – det må både fønes, gres og styles for at det skal se bra ut. Jeg synes det ser finest ut med løshår når det ikke er så mye lenger enn det naturlige håret, og det brukes for å gi fylde fremfor lengde.

A post shared by Beyoncé (@beyonce) on

Har du først spart til langt hår er det jevnlig klipp av tupper og gode hårpleierutiner med riktige produkter som gjelder, mener Jonas. Han trekker frem både hårkur og stylingolje som nøkkelprodukter.

– Kur håret én gang i uken – fuktighet er aldri feil. Bruk stylingolje i lengdene – de kan ofte bli tørre og matte. Bruker du varmeverktøy bør du bruke varmebeskyttelse i håret. Farger du håret er det ekstra viktig med pleie.

Hva tenker du selv om trenden med superlangt hår?

– Jeg tror vi vil se mer til trenden fremover. Mange av mine kunder har allerede langt hår, og mange vil nok spare videre for å få det ekstremt lange. Personlig synes jeg hår ned til rumpa blir for langt. Det er ikke alle som klarer å stelle det – og få har egne stylister slik som kjendisene har. 

FAVORITTER: Skal du spare til eller pleie langt hår? Noen av våre favorittprodukter er Moroccanoil Treatment, Oribe Signature Shampoo, Klairs All-Over Lotion, Sprekenhus Hydrating Shampoo og Sensai Intensive Hair Mask.