Det er ingen overdrivelse å si at Gucci er overalt. Det er nemlig ikke uten grunn at mange snakker om en Guccification – ledet an av det italienske motehusets kreative direktør Alessandro Michele. 

LES OGSÅ: Gucci slår seg sammen med Dapper Dan 

Hans nyeste prosjekt er Gucci Garden som nylig åpnet i Firenze.

Det ble markert tirsdag med et gigantisk neonøye som pryder fasaden på Palazzo della Mercanzia i den italienske byen – bygningen med røtter tilbake til 1337 som siden 2011 har huset Gucci Museo.

Gucci Garden skal være både en hyllest til husets arkiv, bestående av en kuratert samling fra kolleksjoner tilbake til 1921 og frem til i dag, og en slags levende interaktiv opplevelse.

Navnet spiller på Guccis egen estetikk der planter, blomster og dyr står i fokus, men har også en mer metaforisk betydning.

– Hagen er ekte, men hører først og fremst hjemme i sinnet. Hjem til både planter og dyr som for eksempel slangen, som kommer til overalt og som på en måte symboliserer både en evigvarende begynnelse og en tilbakekomst, sier Michele om prosjektet.

Både klær, tilbehør, videoinnstallasjoner, kunst, dokumenter og diverse gjenstander utgjør Gucci Gardens som strekker seg over første og andre etasje i Palazzo della Mercanzia.

Venner av huset som for eksempel kunstner Jayde Fish, Trevor Andrew aka GucciGhost og Coco Capitán har blitt invitert til å dekorere veggene i selskap med husets eget tapet og et gigantisk oljemaleri fra 1900-tallet, Fantino con bambina av den italienske maleren Domenica Induno.

Det er Michele selv i samarbeid med kurator og kritiker Maria Luisa Frisa som står bak Gucci Garden. Frisa forteller følgende om prosjektet:

– Vi bestemte oss for å gjøre rommene til et laboratorie der alle elementene kunne eksperimenteres med kreativt. I rommet De Rerum Natura for eksempel ser vi Guccis forkjærlighet for både flora og fauna komme tl uttrykk gjennom både vintage- og mer moderne plagg, dyrestatuetter i sølv lag av huset på 1950-tallet og original kunst av Vittorio Accornero som jobbet på kommisjon for å skape Guccis Flora-print i 1966.

Det er nemlig ikke bare Michele som er representert i prosjektet. Alle Gucci-desigerne har fått plass i Gucci Gardens. 

– Fortiden er på mange måter en del av nåtiden i Gucci. Det er helt i tråd med Alessandros visjon for merket og ikke minst hans forhold til Firenze, Guccis hjemsted, som han ser på som en by med en levende historie.

På bakkeplan ligger Gucci Osteria ledet av sjefskokk Massimo Bottura, mannen bak trestjernes Michelin-restauranten Osteria Francescana i Modena.

I samme etasje er en basar-lignende boutique over to rom med produkter spesielt designet for nettopp Gucci Garden som du ikke får tak i andre steder. 

Her kan du sikre deg blant annet sko og vesker i spesielle materialer, brokade-skjørt og -kåper og diverse one-of-a-kind-kreasjoner som for eksempel bomberjakker i silke med Gucci Garden-logo. Deler av Gucci Décor-kolleksjonene er også til salgs her i tillegg til en rekke magasiner og utgivelser samt et utvalg bøker fra Antica Libreria Cascinanelli i Roma.

Gucci Garden-prosjektet i sin helhet er en hyllest til Firenze, og er innredet som flere av byens gamle butikker med blant annet antikkmøbler restaurert, malt og redekorert, mannekengdukker kledd i brokade og orientalske tepper på gulvene.

Det samme gjelder for boutiquen på bakkeplan som er innredet som en homage til bygningens originale arkitektur. Det ene rommet, dedikert til ready-to-wear, tilbehør og dekor, har gulv i marmor og vegger i brent gul med røde detaljer for å fremheve de buede døråpningene og vinduene. Det andre rommet, med mer tilbehør, utgivelser og spesielt designede kreasjoner som malte mannekenghoder, reproduksjoner av kvinnebyster fra middelalderen og dekorerte trehender og -føtter samt små gaver som brevpapir, postkort, fyrstikker og kart over Firenze, har originale steinstolper og gulv med håndmalte trebord.

Inngang på Gucci Garden koster åtte euro, og halvparten av billettprisen doneres til å støtte diverse restaureringsprosjekter i Firenze.

Alle foto er gjengitt med tillatelse fra Gucci.