Sesongens fashion weeks er godt i gang. Den svenske moteuken – eller Fashion Week Stockholm, som den egentlig heter – er akkurat ferdig, og på tapeten stod blant annet store internasjonale aktører som Whyred, Hope, Totême, Rodebjer og Filippa K, i tillegg til en rekke andre mindre kjente merker og dyktige nykommere. Her er noen av våre høydepunkter fra svenskesirkuset.

Filippa Ks renessanse

Filippa Knutsson tilbake som sjefsdesigner for sitt eget merke, som i år fyller 25 år, og sjefen selv beviste at minimalistisk luksus er noe av det svenskene kan aller best. Kolleksjonen bestod av luksuriøse stoffer og anvendelige plagg, kuttet i rene linjer med kun et par innslag av farge. Ekstra poeng for at de viste klær til både ham og henne. Kolleksjonen hadde en klar rød (les: monokrom) tråd, og vi fikk lyst til å plukke med oss alt. Må sees.

Filippa K Autumn Winter 2018 #FILIPPAKAW18 #fwstockholm Model: @carolinewinberg

A post shared by Filippa K (@filippa_k) on

Rodebjer-visningen

Rodebjers AW18-visning var en hyllest til forrige århundres kulturpersonligheter Georgia O’Keeffe og Peggy Guggenheim. Kolleksjonen var en herlig blanding av det minimalistiske og introverte, og det eksentriske og ekstroverte. Vi digget de voluminøse ullkåpene, kjolene i råsilke og ikke minst alpeluene.

Streetstyle

Noe av det vi elsker med de nordiske moteukene er maksimalismen i gatemoten. Iskaldt og sur vind gjorde at streetstylerne kunne si hejdå til minimalisme og varmt välkomna til «more is more». Fuskepels, oversized kåper og strikk regjerte, og boots med tykke såler fikk kjempe mot både sneakers og høye hæler.

Darja Barannik

Barannik får en egen post, rett og slett fordi hun stiller seg i en særklasse. Til og med Vogue sperret øynene opp for den norske yndlingen – ikke at det er første gang. Sjekk ut Instagram-kontoen hennes @darjabarannik, så skjønner du hva vi mener.

Sunny Stockholm ☀️ 🇸🇪 #fwstockholm #invitert

A post shared by Darja Barannik (@darjabarannik) on

BEA4IKEA

Hollywood-stylist Bea Åkerlund har stylet blant annet Lady Gaga, Madonna, Beyoncé og norgesaktuelle Britney Spears. I all hemmelighet har hun utviklet en kolleksjon i samarbeid med IKEA, angivelig for å appellere til yngre kunder. Hattevaser, 3D-printede hender og leppeformede puter – vi tror det kommer til å funke.

House of Dagmar

House of Dagmar befestet sin posisjon som et av de sterkeste designhusene, og har en klart nordisk sjel. Det svenske huset var inspirert av det “sårbare men samtidig uovervinnelige”, fra diktet «Diversity» av Jon York. Øst møtte vest, og mykt møtte hardt – både i silhuetter og stoffvalg. Resultatet var en eklektisk kolleksjon, med det beste av det svenske ispedd eksotisk folklore.

Av: Daniel Bratterud.