“One man´s trash is another man´s treasure”. Eller var det slik det gikk? For våren/sommeren 2018 har det norske klesmerket gjort en ny vri på det velkjente uttrykket. 

LES OGSÅ: Norsk mote setter fokus på sosialt entreprenørskap

Når gjenbruk av elementer fra fortiden fører til en bedre og mer bærekraftig fremtid. Dette hadde Moiré i tankene da de designet kolleksjonen One Woman´s Trash, som er en hyllest til redesign og når gjenbruk får uante sider. VIXEN tok en prat med designerne bak merket, Charlotte Fische og Linn Sannes Brevik-Ribeiro. 

Hvordan kom dere på ideen til One Woman´s Trash?

– Vi følte for å lage en sterk kolleksjon for sterke kvinner. Ved å vri om på sitatet “One man´s trash is another man´s treasure”, som også kan bli brukt i forhold til kvinner, snudde vi ordtaket og ga kvinnen overtaket. Alle våre plagg i denne kolleksjonen er også oppkalt etter menn som et eget eks-arkiv, som eksempelvis Randy Blazer og Howard Dress. I tillegg understreker vi kolleksjonens underliggende tema, nemlig at gjenbruk av elementer fra fortiden fører til en bedre og mer bærekraftig fremtid.

Nettopp gjenbruk og bærekraft er sentralt i kolleksjonen, men hvor bærekraftig er den egentlig?

– Som et lite merke er det ikke alltid lett å bruke eller få tilgang til 100% bærekraftige materialer. Vårt mål er allikevel å alltid prøve å være så bærekraftig som vi kan. Moiré har ikke sesonger og sjeldent salg, og alle våre plagg havner i et arkiv som kjøpes uavhengig av sesong. Vi jobber med så rene kvaliteter som mulig slik som silke, bomull og ull. I denne kolleksjonen har vi også laget en genser som er laget av resirkulerte plastflasker. Vi er alltid nysgjerrige og på leting etter nye bærekraftige materialer med lang levetid, som passer til vårt merke og vår kunde. All produksjon skjer i Litauen som både er nært og tillater oss å produsere opp så lite som mulig, slik at vi slipper å sitte på et lager og overflødig produksjon.

Dere har lånt elementer fra 1970- 80- og 90-tallet. Hvorfor akkurat disse tiårene?

– Vi har brukt elementer fra disse tiårene som en hyllest til redesign, som har blitt til treasures. Vi valgte nok disse fordi de skiller seg ut som våre favoritt-tiår innen mote, hvor vi har kunnet mikse alle våre favoritter i én kolleksjon. Sent 70-talls med loungeplagg med hetter à la Bianca Jagger og Studio 54. 80-tallet med overdådig silke á la Dynastiet , og 90-tallet gjennom Martin Marigelas duse fargeskala og overdrevne former og detaljer.

Hvem er Moiré-kvinnen?

– Kjernen ligger vel på kvinner mellom 30 og 45 år, men mange av plaggene vi lager kan like godt brukes av en 25-åring som en 70-åring. Fellesnevneren må være en genuin interesse for design, detaljer og kvalitet. Moiré-kvinnen er sterk og selvstendig. Vi inspireres nemlig av sterke kvinner i alle aldere, noe som også gjenspeiles i våre kolleksjoner.

Dere har blant annet brukt stylist Sunniva Hartgen som modell tidligere. Hvem er modell for denne kolleksjonen?

– Sunniva har en evne til å bære klær på en måte som ingen andre gjør, som passet perfekt for oss. Vårt mål med Moiré er å jobbe med kvinner som inspirerer- trygge, flinke og fine folk! Det er det viktigste for oss. Denne runden har vi jobbet med skuespiller og musiker Maria Mørkrid. Hun har en trygg, avslappet og rå utstråling som passer perfekt for den kolleksjonen som i utgangspunktet er ganske feminin.

Hvor går veien videre?

– Det er veldig mye spennende som skjer fremover for oss. Vi føler vi så vidt har stukket hodet ut, og begynner nå å etablere vårt uttrykk og DNA. Vi er opptatt av å vokse organisk og har ikke dårlig tid.

– Nå flytter vi inn fantastiske lokaler i det gamle Stenersenmuseet som nå er blitt Røverstaden. Her kommer vi til å åpne dørene litt mer for kunder, slik at de kan komme direkte til oss og vi får et nærmere forhold til dem. Denne sesongen blir våre kolleksjoner også å finne på Filum i Stavanger, Svean og F5 i Oslo og Retro i Trondheim. I tillegg har vi nettopp gjort ferdig en ny kolleksjon som også inneholder flere spennende samarbeid som vi gleder oss til å vise frem.

Se resten av kolleksjonen under.

Alle foto: Moiré