Torsdag går Norges største festival for unge, håpefulle artister av stabelen. Hvert år melder ikke mindre enn 1500 norske og internasjonale band og artister seg på i håp om å få en plass i det fullpakkede programmet til by:Larm. 

Alle bilder: fra by:Larm.

Norske artister

Den nye generasjonen norsk musikk dominerer selvsagt festivalen hvert år. By:Larm har vært det musikalske springbrettet for giganter som Karpe Diem, Susanne Sundfør og Big Bang, og norsk musikks betydning og innflytelse internasjonalt øker for hvert år. Her er de norske artistene du kan og bør oppleve “før alle andre”:

Halie

17 år gamle Halie kommer fra Bergen og stjernefabrikken MADE Management. Å følge i fotsporene til Aurora og Sigrid er ingen enkel oppgave, men Halie har allerede fanget oppmerksomheten til de største norske festivalene, og blir å se på både Slottsfjell og Bergensfest i sommer, og er definitivt en av årets festivals store snakkiser.

Lil Halima

Hun mikser sin kenyanske og amerikanske arv med egne observasjoner og inspirasjoner fra både indie og old school R&B. Hun sier selv at hun fortsatt leter etter sin egen musikalske identitet, men mange vil påstå at hun så langt gjør solid inntrykk. Med velskrevne tekster og en naken sound, vil hun varme mange by:Larm hjerter.

Sløtface

Bandet opptrådte under årets Spellemannspris og blir av mange løftet frem som bandet som skal gjenopplive norsk rock. Sløtface har tilbragt det meste av 2017 på en internasjonal turné, og har allerede spilt på flere av Norges største festivaler. De er med andre ord en av “veteranene” som kan oppleves under årets festival. En liten notis dog til alle som trodde norsk rock var død- vi kan også anbefale det norske rockebandet Lüt, som etter å ha spilt i Urørt-finalen i fjor er tilbake på egen scene under by:Larm i år.

Ary

Når vi likevel er inne på såkalte veteraner under by:Larm- i år kan du også få med deg VIXEN-favoritt Ary. I alder er hun på alle måter ung og lovende, men hun har allerede stått på flere av de største scenene i Norge og spilt på utallige internasjonale festivaler, deriblant legendariske Glastonbury. Hennes konsert på Rockefeller blir utvilsomt et kjært gjensyn med de eksotiske elektroniske vibbene som bare Ary kan levere.

Linni

Vi kjenner ham best som en av de maskerte villmennene i Yoguttene, men 2017 var året da Linni tok steget ut på solo-scenen. Med en mer low-key sound og følsomme tekster, kan det virke som at Linni har kastet masken og blottlegger seg for et nytt publikum. Den nye, sårbare stilen kler bergenseren, og gjør han definitivt verdt en lytt.

Internasjonale artister

Det er ikke bare norske artister som ønsker å boltre seg på by:Larm-scenen. Artister fra det store utland regelrett valfarter til den lille norske festivalen for å få vist seg frem for norsk musikkbransje og publikum. Her er de internasjonale konsertene du burde sjekke ut:

Billie Eilish

Denne amerikanske jenta er kanskje årets festivals største hype. Med en musikk som minner om en blanding av pop, grunge og hip hop, har hun allerede blitt utpekt av Vogue som det neste store innen popmusikk.

Superorganism

Bandets medlemmer har kommet til fra hele verden, henholdsvis Japan, England, Australia og New Zealand, og musikken bærer unektelig preg av dette. Hvis du liker musikk bestående av kompliserte, morsomme og varierte lydbilder er Superorganism bandet for deg.

Yxng Bane

Vi er midt i en urban musikalsk tidsalder, og av alle artister innenfor denne sjangeren på årets festival, setter vi pengene våre på Yxng Bane fra Storbritannia. Han har gått samme vei som våre norske EDM-yndlinger Kygo og Matoma og samlet til å begynne med solide streaming-tall som usignert artist på strømmetjenesten SoundCloud. De siste to årene har han vært særdeles produktiv, og spesielt hans remix av Ed Sheerans “Shape Of You” står frem som lytterfavoritt med snart syv millioner streaminger på Spotify.

Mwuana

Dersom du helst kikker mot våre naboland for musikkinspirasjon, kan svenske Mwuana være noe for deg- ikke at sounden hans i det hele tatt minner om ABBA, Max Martin eller Zara Larsson. Hyllet som en innovatør på internasjonalt nivå i den svenske musikkbransjen står han faktisk nå med hele tre nominasjoner i svenske Grammis- Årets Tekstforfatter, Årets Album og Årets Hip Hop.