Det er ikke til å komme unna i 2018 at jeg-et står sterkt i samfunnet vårt, og hvor det er viktig å elske ikke bare andre, men også seg selv. Det å akseptere seg selv for hvem man er og hvordan man ser ut er noe de fleste går igjennom. Og mange møter på hindringer gjennom sneversynte normer, eksempelvis i motebransjen med begrepet “size zero”. Hvem har sagt at det bare finnes én perfekt kropp?

Med sin SS18-kampanje “Me. Unlimited”, hyller Zalando individualitet og mangfold. Man skal kunne uttrykke sin unike og personlige stil uten noen form for begrensning. Med seg på laget har de blant annet den internasjonale musikeren Beth Ditto kjent fra blant annet gruppen The Gossip. Se kampanjefilmen med henne skapt av regissør Andrew Rothschild lenger ned i saken.

VIXEN har fått tilgang til eksklusivt intervjumateriale med Beth Ditto. 

Hva skiller din on-stage stil fra din personlige stil, når du ikke er på scenen? 

– Jeg er ikke nødvendigvis villere på eller av scenen, selv om det blir kanskje litt mindre paljetter off-stage. Helt ærlig så er hovedforskjellen at jeg bruker Spanx hold-in ganske mye på scenen, og det kommer ikke på tale at jeg bruker de til hverdags. Jeg liker Spanx, men jeg kommer ikke til å bruke noe som hindrer meg når jeg sitter på sofaen og ser på Dateline. 

Hva betyr mote for deg?

– Jeg tror det betyr mange ulike ting, men samtidig betyr det ingenting i det hele tatt. Stil betyr alt for meg, men mote er noe som kommer og går. Stil er derimot noe som er vedvarende og tidløst. Mote er industrien, mens stil er fra gata, noe jeg synes er skikkelig kult.

Det er ingen tvil om at du har det gøy med mote. Hvordan vil du si at du bruker det som et verktøy for ditt personlige uttrykk? 

– Det faktum at vi har blitt fortalt så lenge at det kun finnes én kroppstype, én hudtype, én hårtype og én hårfarge som er akseptabelt, betyr at mote for meg- og stil som et verktøy, er en måte å la alt det der forsvinne. Mote er en måte å få folk til å forandre seg på, og tenke annerledes, spesielt å våge å uttrykke positivitet. Moteindustrien er full av negative beskjeder om kropp og utseende, og jeg synes det er virkelig kraftfullt å uttrykke selvsikkerhet og glede i en tykk kropp.

Du har vært så modig og skamløs rundt måten du omfavner deg selv på, for hvem du er, for moten, for din kropp. Du blir sett på som et LGBT-ikon (lesbian-gay-bisexual-transexual journ.anm). Hva betyr dette for deg? 

– Jeg føler meg ikke som et ikon. Det er et pussig ord og det er søtt at folk sier det, men det føles ukomfortabelt, fordi man vet ikke hvordan man kan få sagt takk nok ganger. Jeg bare føler meg gay (eller queer), og jeg er virkelig heldig som har blitt født i en tid hvor det er mye enklere enn det var tidligere. Folk rundt meg sliter fremdeles, men vi er på et så bra sted i kampen. Dialogen er så åpen og industriene forandrer seg, både i kunst, på tv og i musikk, og det eksponerer folk for queerness i en helt ny skala. Jeg er så glad for å være en del av det.

Du har hatt noen heftige moteøyeblikk gjennom årene. Er det et antrekk som du husker spesielt godt? 

– Det antrekket jeg husker best og som på en måte forandret ting fra natt til dag, er en blå cat suit. Jeg var kledd fra topp til tå i tettsittende elektrisk blått. Folk trodde ikke sine egne øyne. Jeg var antakeligvis 23 eller 24, et tiår før kroppspositivismen som vi har sett de siste årene. Media gikk helt amok over det fordi de gjorde narr av det, eller fordi de viste ærefrykt for det. Attituden deres var “Hvordan tør hun å bli sett i det antrekket?” og “Hvorfor skammer hun seg ikke over reaksjonene?”. Det startet en hel diskusjon som ikke hadde vært der før. Og det å være midt oppi det var sprøtt. Det er det som alltid har skjedd med ulike bevegelsene som har vært- det må være et sjokkøyeblikk, noe latterlig eller noe som bringer noe til diskurs. Det forandret virkelig alt for meg.

Hvordan kan mote gi deg frihet til å være deg selv?

– Makten ligger i hendene til den personen som har på klærne. Den type uttrykk er så utrolig og kult. Man glemmer hvor mye makt som ligger i det å skape sitt eget image. Det verste som kan skje, er at du kanskje blir gjort narr av. Og det er ikke verdens undergang. Faktisk, for meg, så er det det som har gjort meg til den jeg er i dag. Jeg blir gjort narr av hele tiden- men jeg kommer også til å gjøre narr av deg.

Se kampanjefilmen med Beth Ditto under.

Hvilket råd har du til de som føler at deres kroppstype ikke blir representert i mote?

– Representer deg selv i mote. Når du føler at du ikke blir representert, er det opptil deg å gjøre noe med det. Jeg tror det skjer akkurat nå. Jeg tror det er en stor revolusjon om størrelser og rase, og det å bli underrepresentert i media. Internett har gitt folk muligheten til å vise hverandre sine antrekk og looks og støtte til hverandre. Så jeg sier til dem, hvis du ikke ser det selv representer, så gjør det selv. Ikke la alt handle om mainstream mote. Ikke la dem fortelle deg hva du skal gjøre. Gjør din egen greie.

Vil du si at politikk påvirker dine stilvalg?

– Nei, politikk påvirker ikke mine stilvalg i det hele tatt, men mine stilvalg har definitivt hatt politiske vibber ved dem, bare ved å være den jeg er. Jeg kan ikke benekte hvem jeg er, jeg kan ikke benekte meg selv. Å ha på den blå cat suiten var ikke et politisk valg, men det endte opp med å bli et politisk statement. Du har kontroll over hjernen din, og det du prøver å gjøre, men du kan ikke kontrollerer hva andre tenker om deg. Det er ikke din sak. De kan tenke det de har lyst til. Det er det du tenker om deg selv som betyr mest.

Zalando´s siste kampanje kjemper blant annet for kjærligheten til seg selv, og de gir kontrollen til forbrukeren til å skape sine egne regler når det kommer til styling. Hvorfor tror du det er så viktig å gi folk makt? 

– Folk er lei av å bli fortalt hva de skal gjøre og hvordan de skal se ut, og krever istedenfor det de vil ha. Eksklusivitet i mote er så utdatert, så 80-talls! Du kan ikke ekskludere alle, og så forvente å ha en strålende business, det er ikke bærekraftig. Du kan heller ikke forvente å endre deg eller vokse hvis du ikke skal snakke til alle og inkludere alle. Det kommer ikke til å fungere.