Årets utgave av Mote med Mening støttet opp om Mental Helse Ungdom med hele seks catwalkvisninger. 

Alle foto: Wenche Hoel-Knai.

LES OGSÅ: Monki SS18: Bærekraftig fokus

Det er ti år siden stiftelsen Mote med Mening ble opprettet av Olimb & Co Frisører. Med støtte fra frivillige, samt sponsorinntekter, arrangeres det hvert år et show for å sette fokus på det viktige ved veldedig arbeid, hvor all inntekt går til et veldedig formål. VIXEN tok en prat med Berit Olimb, eier og hjernen bak Olimb & Co. 

Hvordan startet egentlig Mote Med Mening?

–Mote med Mening ble etablert av Olimb & Co Frisører i 2007, og ble en videreføring av Juleklippen som Olimb & Co i samarbeid med Kirkens Bymisjon hadde som sitt sosiale prosjekt i flere år. Ønsket ble etterhvert å bidra mer, og med The Alternative Hair Show i London som inspirasjon, ble stiftelsen til. Det startet veldig i det små med bidrag fra våre samarbeidspartnere den gang, og med mange gode hjelpere i bransjen klarte vi å selge 100 billetter, og gjennomførte et flott arrangement med flere visninger og kjente artister. Det har etterhvert blitt en stiftelse med et bredt sammensatt styre med ulike bakgrunner. I dag samarbeider vi med flere leverandører og har fått med oss mange kollegaer i frisør- og skjønnhetsbransjen. En lang liste av artister og dyktige designere har også bidratt på catwalken gjennom alle disse årene.

Dere har tidligere samlet inn penger til blant annet Rosa Sløyfe-aksjonen, barneavdelingen på Ullevål Sykehus og BAR (barn av rusmisbrukere). Hvordan bestemmer dere dere for hvilken organisasjon dere ønsker å støtte?

– Vi ønsker ikke å låse oss til én organisasjon, men ha mulighet til å velge fra år til år. Styret søker informasjon om forskjellige organisasjoner, i tillegg til at vi får tips fra publikum og følgere av Mote med Mening. Utifra det diskuterer vi oss frem til hvem vi ønsker å støtte. Det har etterhvert blitt viktig for oss å jobbe med organisasjoner som ikke er for store, og hvor det er lett for oss å følge pengene vi gir bort.

I år gikk inntektene til Mental Helse Ungdom, som eies og drives av unge mennesker som har eller har hatt psykiske helseproblemer, og deres pårørende. Gjennom prosjektet UngArena ønsker de å skape et lavterskeltilbud der unge mennesker kan få hjelp, enten det er en samtale med en frivillig eller spesialisert behandling.

Hvorfor falt valget av veldedig organisasjon på akkurat Mental Helse Ungdom i år?

–Mental Helse Ungdom er en utrolig viktig organisasjon som er med på å bryte ned barrierene for å åpne seg og søke hjelp i tide. Deres måte å formidle et så tabubelagt område på gjør det enklere for unge å forstå at de ikke er alene om sine problemer. Det er et paradoks at vi som lever i et av verdens beste land, har så mange unge som sliter med psykiske problemer. Og årsakene er nok like mange som det finnes unge. Dette er noe vi som har mange unge mennesker i arbeid, opplever å møte oftere enn før, og må lære oss hvordan vi skal møte disse unge.

Dere feirer 10-årsjubileum i år. Hvordan føles det å ha holdt på så lenge som et tiår med veldedighet? 

– Det føles bedre og bedre, faktisk, og blir mer og mer viktig for meg i hvertfall. Også har vi jo etterhvert fått en del erfaring, noe som gjør det litt lettere for hvert år. Og best av alt er at flere og flere ønsker enten å være med å bidra til vårt prosjekt, eller finne nye måter å engasjere seg på. Det at det skapes ringer i vannet som kan bidra til samfunnsengasjement hos flere er flott å oppleve.

Hvordan var årets moteshow? 

– Mote med Mening arrangeres hvert år samme helg som Hår- og Skjønnhetsmessen og Årets Frisør. Det betyr at det er mye fokus på akkurat hår og makeup. Denne gangen var det seks visninger, hvor de som presenterte enten var leverandører til hår og skjønnhet, eller frittstående frisørkonsern. Vårt største fokus er å vise trender, og ikke nødvendigvis ulike klesmerker. Hva hver visning presenterer er like spennende hvert år. Men når det er sagt, vil jeg understreke at det er stor kreativitet og høy kvalitet på visningene, hvor vi blant annet bruker modeller fra modellbyrået Team Models.