Fra familiebedrift ved Akropolis til designmerke med kunder fra hele verden. VIXEN tok en prat med designeren Ioanna Kourbela. 

LES OGSÅ: Vårens IT-ørepynt

Det hele startet i 1971 da familien til Ioanna Kourbela startet sin første butikk med håndstrikkede plagg i Athen, like ved Akropolis. Etter å ha fullført studiene sine, startet hun sitt eget merke med samme navn og lanserte sin første kolleksjon i 2003. I dag består merket av fem kolleksjoner, blant annet Basics, ready-to-wear og en brudekolleksjon.

Kolleksjonene befinner seg et sted mellom en minimalistisk estetikk og en teatralsk stil. Merket mikser mote og kunst, komfort og moderne tidløshet. Designeren legger ikke skjul på at gresk tradisjon og arv er viktig for merket hennes.

– Jeg husker godt mine første år i jobb, da atelieret mitt var i Plaka i Athen. Nabolaget var omgitt av en unik energi hentet fra det antikke Hellas. En energi som har inspirert meg fra begynnelsen og frem til i dag, forteller Kourbela til VIXEN.

I begynnelsen var det ikke så tydelig for designeren hvor mye barndomsminner fra familiebedriften har påvirket henne. Ikke bare grekere, men også folk fra andre kulturer besøkte nemlig butikken og tok med seg en bit av Hellas hjem.

–Jeg føler at dette skjer med min kolleksjon også for tiden, ettersom det mest karakteristiske plagget er min 2550 Timeless Cardigan. Det er en av mine første design, og inspirasjonen er tatt fra folder som er et evig motiv hentet fra blant annet det antikke Hellas sine klassiske søyler, og det moderne estetiske uttrykket fra 2000-tallet. Kun gjennom kunnskap og respekt for tradisjoner og fortiden kan du skape noe flott for fremtiden.

Nettopp arkitektur er viktig for Kourbela. Designeren studerte nemlig arkitektur før hun begynte med mote, og mener dette har påvirket måten hun jobber med menneskekroppen. Hun beskriver merket som et speilbilde av seg selv og hvordan hun opplever de dypere behovene ved menneskekroppen. Alle kolleksjonene reflekterer hvordan hun har levd eller noe som har påvirket henne i en spesiell periode i livet- en form for selvbiografi. I tillegg gjør hun nesten alle prøvinger av designene på seg selv, for å sørge for at det blir akkurat som hun hadde sett for seg.

–Mottoet mitt er “Plagget er kroppens hjem”. Etter jeg har valgt materialer, plasserer jeg stoffet på kroppen og skaper et plagg. Etterpå lager jeg mønsteret og fullfører tegningen av det. Med andre ord, så bestemmer kroppen hvordan designet blir, ikke motsatt.

Både design og produksjon foregår i Athen, og bærekraftighet er viktig for merket, som er med i Fashion Revolution. Organisasjonen fokuserer på bærekraftighet både når det kommer til produksjon og arbeidere. Nettopp bærekraftig utvikling har vært grunnpilaren i merkets businessfilosofi helt fra dag én. Ioanna Kourbela er også med i Textiles Clothing Business Labs (T.C.B.L) som er et prosjekt som sikter til utføring og renovasjon av tekstil- og klesindustrien. T.C.B.L ønsker at en viss prosent av klesproduksjonen skal tas tilbake til Europa.

– Et av våre største markeder er Skandinavia. Folk har omfavnet de naturlige råmaterialene vi bruker, vektleggingen av komfort og design, i tillegg til vårt fokus på en ansvarlige produksjon. Det faktum at våre norske kunder ikke bare velger våre kolleksjoner basert på mote, men også på grunn av våre produksjonsmetoder, gir meg styrke og takknemlighet.

Grunnen til at det greske merket finnes i Norge er takket være et norsk par som forsto merkets filosofi og verdier, og tok inn designet i butikken sin i Tjøme. Ifølge Kourbela la de grunnlaget for merket på det norske markedet, noe designeren er takknemlig for. I fjor åpnet også en ny butikk i Oslo.

Hva tenker du om Norge og norsk mote og design?

– Jeg har alltid beundret Norge og resten av skandinavisk design og filosofi, og måten de blander inn menneskelige elementer i arbeidene sine. Norges orientering mot dette konseptet har inspirert meg og rørt mitt tankesett gjennom en spesifikk designmåte. Jeg respekterer norsk mote for det enkle, sofistikerte, minimalistiske og ekte, verdier som også er viktige i min designfilosofi, avslutter Kourbela.

Ioanna Kourbela og Ioanna Kourbela Basics finnes i Ioanna Kourbela Concept Store i Hegdehaugsveien. Merket kan også kjøpes i nettbutikk. 

Alle foto: Ioanna Kourbela.