Fjoråret var litt av et år for Adwoa Aboah. Hun vant blant annet den prestisjefylte prisen Model of the Year kåret av British Fashion Council, og prydet coveret til sjefsredaktør Edward Enninful sin første utgave av britiske Vogue. Hvem er hun egentlig?

LES OGSÅ: Hvem er egentlig Jeanne Damas?

Det skal godt gjøres å ikke legge merke til henne. Med barbert hode, et dryss av fregner over nesen, Chanel-logoen i gull på den ene fortannen og attitude til tusen, kan man påstå at det er nesten umulig. Hun har vært på coveret av Vogue Italia, gått ned catwalken for de største motehusene, er ambassadør for British Fashion Council for positiv mote, og er med i kampanjer for alt fra H&M til Calvin Klein og Versace. Men modellen mener at hun først og fremst er aktivist, ifølge The New York Times.

Etter å ha flyttet fra fødebyen London til Los Angeles og vært gjennom et selvmordsforsøk, startet hun i 2015 opp Gurls Talk. Det er et prosjekt med fokus på mental helse som skal styrke kvinner, og som i tillegg setter feministprat på dagsordenen.

– 2014 var et fælt år for meg. Jeg fikk mye hjelp fra psykiatere, leger og familien min, men også fra gruppeterapi. Jeg møtte folk fra så mange ulike bakgrunner og vi kunne relatere oss til hverandre. Det føltes som et ekte samfunn, så jeg stjal dette konseptet til Gurls Talk. Jeg ønsket å skape en type plass som jeg selv trengte da jeg studerte- et sted hvor man kan snakke om hva som helst, forteller Adwoa Aboah videre til magasinet.

Etter det tunge året lot hun de mørke lokkene sine falle og barberte hodet sitt, nærmest som et symbol på en ny start.

– Det er ikke ett spesielt samfunn eller én industri som bør få skylden, men jeg tror at det er en atmosfære for øyeblikket hvor det enkle livet ikke er nok lenger. Alt er bare mer-mer-mer, og det legger et enormt press på unge kvinner, uansett om det handler om rikdom eller suksess eller det å være syltynn, har hun tidligere fortalt til nettstedet Business of Fashion. 

Aboah forteller videre at hun kjenner mange jenter som vil være en Victoria Secrets-modell og vil ha det livet og alt det kan tilby; klær, fester og Leonardo DiCaprio.

– Hvordan sier du til noen at det finnes mer enn bare det, mer enn å være på den festen, ha den håndvesken? Jeg forsøker å gjøre det ved bare å si det, å vise dem at det finnes kvinner som gjør utrolige ting som ikke har noe med å være på en fest å gjøre.

25-åringen jobber også med bevegelsen Times Up som ble stiftet 1.januar 2018 og som jobber mot seksuell trakassering, i tillegg til den veldedige organisasjonen Save the Children. Som datter av en av verdens mest suksessfulle moteagenter, Camilla Lowther, og Londons beste location-spaner, Charles Aboah, er Adwoa Aboah nærmest født inn i moteverdenen. Hun har for tiden en månedlig spalte i britiske Vogue, hvor hun også er medredaktør.

– Jeg har alltid vært besatt av mote. Å få være en del av Vogue-familien, og å ha vært på coveret, betyr mer for meg enn noe annet. Da magasinet endelig kom ut, og da det var utsolgt, forsto jeg hvor stort det var. Å være en medredaktør betyr at jeg har en annen plattform som jeg kan bruke, og jeg ønsker å bruke den på en ansvarsfull måte. Sakene jeg har jobbet med så langt, fra internettdating til å snakke med psykologen Dr. Lauren, er alle ting jeg er lidenskapelig om, og de er historier som du kanskje ikke nødvendig har sett i Vogue tidligere, forteller hun til The New York Times.